Cursul a urcat iar spre 4,4750 lei/euro

Moneda naţională a pierdut avansul din prima parte a zilei, iar cotaţiile au urcat la 4,4750 lei/euro, nivel similar cu cel de la finele sesiunii de miercuri, pe volume de transfer în creştere şi într-o piaţă în care BNR a încercat să tempereze deprecierea leului, potrivit dealerilor.
Economica.net - joi, 31 mai 2012, 14:41
Cursul a urcat iar spre 4,4750 lei/euro

În jurul orei 16:30, bãncile cotau euro la 4,4730 – 4,4750 lei, aproape de nivelul de la finele sesiunii locale de miercuri, când schimburile se realizau la 4,4740 – 4,4745 lei/euro.

La deschiderea de joi, euro era schimbat pe piaţa locală pentru 4,4725 – 4,4750 lei, iar în prima parte a sesiunii, cursul a atins un minim de 4,4660 lei/euro, ca urmare a intervenţiilor indirecte realizate de BNR, potrivit dealerilor.
În partea a doua a zilei, cursul a început treptat să urce, iar dealerii spun că avansul cotaţiilor a fost susţinut şi de cumpărările de euro ale băncilor locale, pentru necesarul de constituire a provizioanelor.

Provizioanele se fac în moneda creditului, iar cum majoritatea împrumuturilor sunt în euro, băncile trebuie să îşi facă rezervele tot în euro, realizând astfel o presiune suplimentară pe piaţă, pe lângă sentimentul negativ de pe pieţele externe.

„Intervenţiile indirecte ale băncii centrale sunt destul de ridicate şi cred că este greu să stabilizeze cursul pe tot parcul zilei. Volumele cele mai mari au fost transferate astăzi (joi, n.r) aproape de ora 13:00, când BNR stabileşte cursul de referinţă. Probabil că şi vineri va încerca să ducă cotaţiile sub 4,47 lei/euro înainte de fixing”, a spus dealerul unei bănci.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat joi pentru dolar un curs de 3,5939 unităţi, reprezentând un nou maxim istoric, în timp ce referinţa pentru euro a urcat la 4,4652 lei/euro, foarte aproape de nivelul record atins săptămâna trecută.

Referinţa pentru dolar a crescut cu 0,75 bani, de la 3,5864 lei/dolar miercuri, când a fost atins precedentul record istoric.

În sesiunea de miercuri, referinţa s-a plasat la 4,4616 lei/euro, iar joia trecută a atins cel mai înalt nivel de la introducerea monedei unice, la 4,4662 lei/euro.

Pentru franc, rata de schimb a crescut cu 0,12 bani, la 3,7159 lei/franc.
Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Băncile comerciale au practicat joi dobânzi de 4,76 – 5,25% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, aproape de nivelul de miercuri, de 4,78% – 5,26%. Randamentele pentru plasamentele la o săptămână au stagnat la 4,81% – 5,31% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere cu 33%
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere ...
Cele două companii Signal iduna care activează în România anunță că și-au consolidat poziția pe piața românească în 2023, printr-o creștere susținută de 33% a primelor brute......
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește tehnologie americană
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește ...
Compania de stat ucraineană Energoatom a lansat construcția a două noi unități (5 și 6) la centrala nucleară Khmelnytskyi ...
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie ...
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene care operează zboruri în Spania se aşteaptă la un sezon de vară record şi au adăugat cu 13% mai ...