Cursul a urcat la 4,45 le/euro în partea a doua a zilei, însă apoi s-a întors uşor sub acest nivel

Cursul de schimb a urcat la 4,45 lei/euro în partea a doua a şedinţei interbancare de miercuri după ce au fost executate ordinele mari de vânzare de euro plasate de unii clienţi corporate, însă apoi s-a întors uşor sub acest nivel.
Economica.net - mie, 28 aug. 2013, 15:02
Cursul a urcat la 4,45 le/euro în partea a doua a zilei, însă apoi s-a întors uşor sub acest nivel

La deschiderea şedinţei interbancare de miercuri, euro a fost cotat la 4,4400 – 4,4420 lei, cu 0,3 – 0,45 bani sub nivelurile de marţi din jurul orei 16:30, de 4,4430 – 4,4465 lei/euro.

Cursul a scăzut sub 4,44 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare, într-o piaţă unde unele ordine de vânzare de euro au decuplat leul de evoluţia monedelor statelor din regiune, iar volumele de tranzacţionare au fost în creştere. Cel mai redus nivel tranzacţionat în prima parte a şedinţei a fost de 4,4305 lei/euro, iar maximul de 4,4370 lei/euro.

Dealerii spun că aprecierea leului a fost determinată de flow-uri comerciale, întrucât mişcarea leului a fost contrară celor înregistate de zlot şi forint, dar şi pentru că volumele de tranzacţionare au fost în creştere. În piaţă au fost plasate mai multe ordine de vânzare de euro încă din a doua parte a şedinţei de marţi, acestea ducând la temperarea deprecierii leului. Leul a scăzut în a doua parte a şedinţei de marţi cu aproape 0,4% în raport cu euro, în timp ce zlotul şi forintul au coborât cu 0,6% şi, respectiv, cu 1%.

„După ce s-a terminat flow-ul (în a doua parte a şedinţei de miercuri – n.r.), cotaţiile au mers în sus, leul recuplându-se la tendinţa regională. Volumele de tranzacţionare au fost foarte bune, chiar şi după terminarea flow-ului. În continuare, jucătorii sunt mai prudenţi în contextul tensiunilor din Siria, iar cum monedele statelor din regiune sunt considerate mai riscante decât euro este explicabilă deprecierea. Dacă nu era acel flow comercial, sigur vedeam o depreciere mai amplă a leului”, a afirmat un dealer.

În a doua parte a zilei, cotaţiile leu/euro au depăşit pragul de 4,44 lei/euro, iar pentru câteva momente cursul a urcat chiar la 4,45 lei/euro.

În jurul orei 16:30, pe piaţa interbancară de la Bucureşti, euro era cotat la 4,4477 – 4,4490 lei, respectiv cu 0,25 – 0,47 bani peste închiderea de marţi.

Astfel, leul este în scădere cu aproape 0,1% în raport cu euro, în timp ce forintul şi zlotul se depreciază cu 0,4% şi, respectiv, cu 1,1% faţă de euro. Comparativ cu nivelul de luni seară, leul este în scădere cu aproape 0,5%.

Cursul de referinţă anunţat miercuri de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut cu 0,52 bani, la 4,4350 lei/euro. Rata afişată miercuri este cu 0,12% sub cea de marţi, de 4,4402 lei/euro.

Totodată, leul s-a întărit miercuri şi în raport cu dolarul american, cursul de referinţă coborând cu 1,27 bani, de la 3,3286 lei/dolar la 3,3159 lei/dolar.

Cotaţia leu/franc elveţian a scăzut nesemnificativ, de la 3,6112 lei/franc la 3,6108 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate miercuri de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au crescut nesemnificativ, la 3,19% – 3,69% pe an, după ce marţi au fost de 3,15% – 3,65% pe an.

Dobânzile afişate pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână sunt de 3,20% – 3,69% pe an, în creştere uşoară faţă de intervalul 3,16% – 3,66% afişat marţi.

Te-ar mai putea interesa și
Rompetrol și-a bugetat o pierdere netă de aproape 40 de milioane de dolari pentru acest an
Rompetrol și-a bugetat o pierdere netă de aproape 40 de milioane de dolari pentru acest an
Acţionarii Rompetrol Rafinare au aprobat, în Adunarea Generală Ordinară, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2024, care prevede o pierdere netă de 39,758 de milioane de dolari......
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate așteptările
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate ...
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei Puig, care deține mărci de lux precum Carolina Herrera, Jean ...
Acționarii EVERGENT Investments aprobă acordarea de dividende în valoare de aproape 81,7 milioane de lei, cu un randament de 7,06 %
Acționarii EVERGENT Investments aprobă acordarea de dividende în valoare de aproape 81,7 milioane de lei, cu un randament ...
Acționarii EVERGENT Investments, companie listată la Bursa de Valori București sub simbolul EVER, au aprobat cu o largă ...
Veste proastă pentru Iohannis. Ministerul turc de Externe confirmă că Ankara îl susține pe Mark Rutte pentru funcția de sceretar general al NATO
Veste proastă pentru Iohannis. Ministerul turc de Externe confirmă că Ankara îl susține pe Mark Rutte pentru funcția ...
Turcia îl susţine pe premierul olandez Mark Rutte pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg în postul de secretar general ...