Cursul a urcat până la 4,44 lei/euro spre finalul şedinţei interbancare

Cursul de schimb a urcat până la 4,44 lei/euro spre finalul şedinţei interbancare de miercuri, într-o piaţă cu volume de tranzacţionare în creştere şi unde leul a scăzut în raport cu euro mai vizibil decât monedele statelor din regiune.
Economica.net - mie, 07 aug. 2013, 14:30
Cursul a urcat până la 4,44 lei/euro spre finalul şedinţei interbancare

La deschiderea şedinţei interbancare, euro a fost tranzacţionat la 4,41 lei, respectiv cu 0,4 – 0,65 bani peste nivelurile de marţi din jurul orei 16:30, de 4,4035 – 4,4060 lei/euro.

În prima oră de transferuri, unele ordine de cumpărare de euro au ridicat cursul până la un nivel maxim al primei ore de 4,4195 lei/euro, după care cotaţiile au coborât spre 4,4150 lei/euro.

Ulterior, cotaţiile au urcat treptat până la 4,44 lei/euro, iar volumele de tranzacţionare au crescut. Cel mai ridicat nivel tranzacţionat a fost de 4,4440 lei/euro.

Analiştii ING Bank afirmă, într-o notă transmisă miercuri dimineaţă, că, cel mai probabil, leul s-a depreciat din cauza înrăutăţiri sentimentului din pieţele globale, pe fondul aşteptărilor tot mai numeroase că Fed va reduce stimulul monetar mai devreme decât se estima anterior.

Unii dealeri cred că deprecierea leului a fost influenţată şi de o declaraţie a guvernatorului BNR Mugur Isărescu privind intenţia băncii centrale de a face tot posibilul ca dobânzile la creditele în lei să ajungă cât mai aproape de cele la împrumuturile în valută.

„Noi vom face tot ce este posibil, prin reducerea dobânzii de politică monetară, prin asigurarea lichidităţii pe piaţă, prin îngustarea coridorului de variaţie a dobânzilor de pe piaţa monetară să venim cu dobânzile la lei în apropierea dobânzilor în valută”, a afirmat miercuri Isărescu, într-o conferinţă de presă.

Dealerii spun că această declaraţie i-a determinat pe unii investitori să înceapă să îşi reducă din poziţiile pe lei şi să cumpere euro, anticipând că randamentele pe care le obţin vor scădea dacă BNR va decide o nouă reducere a ratei dobânzii de politică monetară.

Guvernatorul BNR a mai spus, miercuri, că banca centrală a limitat variaţiile de curs valutar determinate de intrările şi ieşirile de capital din România, întrucât dacă ar fi permis cursului o libertate totală acesta ar fi ajuns la valori cuprinse între 4 şi 5 lei/euro. Pentru a balansa volatilităţile mari ale fluxurilor de capital, care au un impact puternic asupra unei economii ca cea a României, banca centrală a acţionat cu trei „tampoane”: controlarea cursului valutar, utilizarea rezervei valutare pentru cumpărări şi vânzări de valută, dar şi admiterea unei variaţii a dobânzilor pe piaţa monetară.

În jurul orei 16:30, pe piaţa interbancară euro era cotat la 4,4400 – 4,4440 lei, ceea ce indică o scădere a monedei naţionale cu 0,8%.

În acelaşi timp, zlotul era în scădere cu 0,2% faţă de euro, iar forintul se deprecia cu 0,3%.

Cursul de referinţă anunţat miercuri de BNR a crescut cu 1,93 bani, la 4,4304 lei/euro. Rata de referinţă este, astfel, cu 0,44% peste cea publicată marţi, când euro a fost cotat la 4,4111 lei.

Leul s-a depreciat miercuri şi în raport cu dolarul american, rata de schimb avansând cu 1,59 bani, respectiv cu 0,48%, de la 3,3206 lei/dolar la 3,3365 lei/dolar.

Totodată, a crescut şi cursul de referinţă leu/franc elveţian. Rata de schimb afişată miercuri, de 3,5949 lei/franc, este cu 1,13 bani mai mare decât cursul anunţat marţi, de 3,5836 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate miercuri de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au continuat să scadă, pe fondul surplusului de lichiditate, şi au ajuns la 2,02% – 2,52% pe an, după ce marţi au fost la 2,5% – 3% pe an. Dobânzile pentru plasamentele la o săptămână au scăzut la 2,41% – 2,91% pe an, după ce marţi au fost de 2,76% – 3,26%pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,2% în primul trimestru
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,2% în primul trimestru
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în primul trimestru din acest an a ajuns la 7.422, în scădere cu 7,2% faţă de trimestrul I din 2023, potrivit......
Protest spontan la Registrul Comerţului Bucureşti. Activitatea cu publicul este suspendată
Protest spontan la Registrul Comerţului Bucureşti. Activitatea cu publicul este suspendată
Activitatea cu publicul este suspendată luni dimineaţa la Registrul Comerţului Bucureşti şi în mai multe registre din ...
Aproape 30% dintre salariaţi lucrau în întreprinderi din grupuri multinaţionale controlate din străinătate, în 2022 – date INS
Aproape 30% dintre salariaţi lucrau în întreprinderi din grupuri multinaţionale controlate din străinătate, în 2022 ...
Aproape 30% din numărul total de salariaţi din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea, în 2022, în întreprinderi ...
Plângere în Austria împotriva ChatGPT, programul de inteligenţă artificială fiind acuzat că e incapabil să-şi corecteze erorile
Plângere în Austria împotriva ChatGPT, programul de inteligenţă artificială fiind acuzat că e incapabil să-şi corecteze ...
Asociaţia vieneză de protecţie a vieţii private NOYB a anunţat luni că a intentat un proces în Austria împotriva ...