Cursul a urcat peste 4,47 lei/euro spre finalul sesiunii interbancare locale

Cotaţiile monedei naţionale au urcat peste 4,47 lei/euro spre finalul şedinţei interbancare locale, într-o piaţă dominată de cererea comercială, potrivit dealerilor.
Economica.net - lun, 30 dec. 2013, 15:12
Cursul a urcat peste 4,47 lei/euro spre finalul sesiunii interbancare locale

În jurul orei 16:30, băncile cotau euro la 4,4710 – 4,4740 lei, cu peste 1 ban mai sus faţă de nivelul de la închiderea de vineri, de 4,4580 – 4,4615 lei/euro.

Primele transferuri au fost realizate luni la 4,46 lei/euro, iar pe parcursul zilei cursul a atins un maxim de 4,4730 lei/euro.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă în creştere cu 0,42 bani, la 4,4639 lei/euro. În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,4597 lei/euro.

Leul s-a depreciat şi în raport cu dolarul american, astfel că rata de referinţă leu/dolar american a urcat cu 1,53 bani, de la 3,2305 unităţi la 3,2458 lei/dolar. Cursul s-a plasat vineri la cel mai redus nivel din 31 octombrie, când dolarul a fost cotat la 3,2201 lei.

În acelaşi timp, cursul leu/franc elveţian a coborât uşor, de la 3,6419 lei/franc la 3,6406 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate luni de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au coborât de la 1,61% – 2,11% la 1,16 – 1,66% pe an. Dobânzile sunt mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată la 4% pe an, minim istoric.

Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale sunt peste dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an.

Dobânzile practicate pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână au scăzut de la 1,68% – 2,18% la 1,32 – 1,82% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...