Cursul de schimb a coborât uşor sub 4,45 lei/euro până la închiderea şedinţei

Cursul de schimb a încheiat şedinţa interbancară de marţi uşor sub 4,45 lei/euro, într-o piaţă unde leul a urmat evoluţia monedele statelor din regiune şi s-a întărit cu 0,3% în raport cu euro, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse.
Economica.net - mar, 15 oct. 2013, 14:13
Cursul de schimb a coborât uşor sub 4,45 lei/euro până la închiderea şedinţei

În şedinţa precedentă, cursul a urcat la deschidere până aproape de 4,47 lei/euro, însă spre finalul zilei cotaţiile au revenit aproape de 4,46 lei/euro, pe fondul unor ordine mici de vânzare de euro plasate de jucători străini.

Traiectoria din a doua parte a şedinţei de luni a continuat şi marţi, când cotaţiile au coborât sub nivelul de 4,45 lei/euro. Evoluţia de marţi a fost determinată de ordinele de vânzare de euro plasate de bănci în numele unor companii, dar şi de nota mai optimistă din pieţele externe, unde investitorii anticipează că va fi rezolvată problema datoriei SUA.

Cel mai ridicat nivel tranzacţionat marţi a fost atins la deschidere, când cursul s-a plasat uşor peste 4,46 lei, în timp ce cotaţia minimă a fost de 4,4450 lei/euro.

În jurul orei 16:30, pe piaţa interbancară euro era cotat la 4,4465 – 4,4475 lei, cu 1,5 – 1,6 bani sub închiderea de luni, de 4,4615 – 4,4635 lei/euro.

Astfel, leul este în creştere cu 0,3%, după ce în şedinţa precedentă a scăzut cu aproape 0,3%.

La închiderea pieţei de la Bucureşti, zlotul şi forintul sunt în creştere cu 0,2%.

Cursul de referinţă anunţat marţi de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut cu 1,73 bani (0,39%), la 4,4503 lei/euro. În şedinţa precedentă, rata de schimb a urcat la 4,4676 lei/euro, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele aproape trei săptămâni.

Leul s-a întărit, marţi, şi în raport cu francul elveţian, rata de schimb coborând cu 2,09 bani (0,58%), de la 3,6210 lei/franc la 3,6001 lei/franc.

Cursul de referinţă leu/dolar american a scăzut nesemnificativ, de la 3,2948 lei/dolar la 3,2940 lei/dolar.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate marţi de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi sunt de 2,11% – 2,61% pe an, nesemnificativ sub cele de luni, de 2,12% – 2,62% pe an. Dobânzile sunt mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 4,25% pe an.

Dobânzile afişate pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână au stagnat la 2,36% – 2,86% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut loc în aprilie
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut ...
Forțe armate palestiniene, dintre care una pretinde că face parte din gruparea islamistă Hamas, au furat luna trecută un total de 66 de milioane de euro din seifurile mai multor sucursale bancare......
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28, ...
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
În noaptea de Înviere, linia de tramvai 41 va avea un program de funcţionare prelungit, până la ora 03.00, pentru a ...
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Statele Unite vor să ofere insulelor din Pacific o "alegere mai bună" decât China, chiar dacă Washingtonul singur nu ...