1EUR = 4.7834 RON | Bucureşti 9 º

Finanţe şi bănci

Cursul euro scade accizele pe 2015. Guvernul caută să schimbe din nou modul de calcul

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) încă analizează modul în care vor fi calculate accizele în anul 2015, care se raportează la cursul euro/leu comunicat la 1 octombrie de Banca Centrală Europeană (BCE), potrivit ministrului Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, citată de Agerpres.

30 sep, 2014 | ECONOMICA.net

'Pentru acciză avem un grup de lucru care analizează multiple posibilităţi. Ultima dată erau cel puţin trei (modalităţi de calcul a accizei - n.r.). Considerăm posibilitatea să rămânem la euro sau să transformăm în lei. Vrem să fie o modalitate justă, ne uităm foarte atent şi câţi bani aduce la buget, dar şi care este impactul asupra celor care plătesc această acciză', a afirmat Ioana Petrescu, pentru Agerpres. 

Ea a adăugat că MFP va anunţa, în curând, formulă pentru calculul accizelor în 2015. 

Până anul trecut, accizele se calculau în funcţie de cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană la data de 1 octombrie a anului precedent. Pentru 2014, autorităţile au modificat însă modul de calcul, pentru a genera încasări mai mari la buget. Potrivit acestor modificări, în 2014 calculul accizelor a prevăzut indexarea cu rata inflaţiei şi a luat în calcul cursul euro/leu, comunicat de BCE în anul 2012, mai mare decât cel din octombrie 2013.

În acest an, cursul euro-leu este favorabil pentru consumatorii din România, din punct de vedere al calculului accizei. Acciza la carburanţi, băuturi alcoolice şi tutun ar trebui să fie mai mică, anul viitor, decât cea plătită în momentul de faţă, chiar dacă se va face şi actualizarea cu rata inflaţiei, care, teoretic, nu ar trebui să fie mai mare de 1%.

Potrivit Codului fiscal, în forma în care este acum, cursul euro la care se calculează accizele pe 2015 ar urma să fie cu peste 5% mai mic decât cel folosit anul acesta.

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO