1EUR = 4.8742 RON | Bucureşti 4 º

Finanţe şi bănci

Atenție la plățile online: Euro a sărit deja de 5 lei, iar unele bănci încă nu afișează cursul de schimb

Cursul de schimb pentru tranzacţiile online cu sau fără card a sărit de pragul de 5 lei pentru un euro. Majoritatea băncilor recomandă uitizarea mediului online pentru efectuarea de plăţi în perioada pandemiei cu coronavirus. Unele bănci nu afişează acest curs, la unele costul euro a sări de 5 lei, iar la restul nivelul este de 4,92-4,94 lei pentru un euro. Clienţii care au rate la credite în valută sunt cei mai afectaţi.

Instituţiile de credit oferă clienţilor săi şi operaţiuni de plată în cont sau de plată cu cardul a unor tranzacţii efectuate în străinătate sau în mediul online pentru plata diverselor bunuri şi servicii achiziţionate din alte ţări. În funcţie de serviciul ales, cursul de schimb diferă de la 4,91 de lei la 5,004 lei un euro (cu tot cu comisioane) pentru o plată pe internet, în condiţiile în care BNR afişează un curs de 4,8445 lei/euro. Legal, spread-ul băncii poate urca şi peste 100% faţă de cursul BNR. Nu toate băncile afişează clar acest lucru.

În mod normal, la bănci, există circa trei tipuri de curs de schimb valutar şi implicit trei valori diferite ale leului în contrapartidă cu euro. Cursul valutar pentru tranzacţiile în cont (între conturile clientului deschise la aceeaşi bancă) este diferit de cursul de schimb de la casa de schimb valutar a băncii sau de cursul de schimb utilizat la plata tranzacţiilor cu cardul pentru cumpărăturile efectuate în străinătate sau în mediul online, unde plăţile sunt făcute în altă valută decât cea în care a fost emis cardul.

Mai exact, la ING Bank, de exemplu, pentru tranzacţii din Home Bank în casierii sau ATM ING Bank (acele tranzacţii făcute între conturile proprii din cadrul aceleiaşi bănci) există un curs de vânzare al euro de 4.9025, dar cursul standard al băncii este de 5.0040 lei pentru un euro. După cum au explicat telefonic reprezentanţii băncii, cursul standard se aplică tranzacţiilor din mediul online, pentru plăţi la comercianţii din străinătate, plata online a unor servicii sau produse care trebuie achitate în altă valută decât cea a contului, pentru servicii care folosesc altă valută decât leul, chiar şi plata unei rate la credit.

La alte bănci, gen Raiffeisen Bank, cursul de schimb diferă în funcţie de trei tipuri de operaţiuni: operaţiunile în cont, cele de la casa de schimb valutar a băncii, şi cele prin tranzacţii cu cardul de debit. Aici avem următoarea situaţie: în cont, euro se vinde cu 4,8986 lei, la casa de schimb cu 4,8986 lei, iar pentru tranzacţii cu cardul, euro valorează 5,0019 lei.

În cazul BRD pentru tranzacţiile pe net sau la comercianţii din zona euro, rata este de 4.92 lei. La UniCredit Bank, plata cu cardul beneficiază de un curs de schimb de 4,949 lei pentru un euro, în timp ce la OTP Bank cursul pentru astfel de plăţi online este de 4,92 lei. Majoritatea băncilor nu afişează acest tip decurs de schimb.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO