Cursul euro va varia între 4,4 şi 4,5 lei în 2015, dar riscurile impun prudenţă – analiştii

Analiştii Erste Group Research se aşteaptă la un anume grad de stabilitate a cursului euro faţă de leul românesc, ca urmare a infuziei de lichidităţi pompate de Banca Centrală Europeană. Totuşi, situaţia se poate deteriora oricând, ca urmare a riscurilor geopolitice. Tehnicienii de la Banca Transilvania confirmă şi detaliază descrierea Erste a comportamentului pieţei.
Adrian N. Ionescu - mar, 10 mart. 2015, 22:18
Cursul euro va varia între 4,4 şi 4,5 lei în 2015, dar riscurile impun prudenţă – analiştii

„Ne aşteptăm ca euro să se tranzacţioneze între 4,4 şi  4,5 lei în cea mai mare parte a acestui an, dar sub supravegherea atentă a băncii centrale şi sub regimul de flotare administrată” la care aceasta supune evoluţia monedei româneşti, scriu analiştii Erste Group Research, în cel mai recent raport  despre piaţa valutară.

Piaţa valutară se află în echilibru dar soliditatea acestuia nu este infailibilă.

Pe de o parte, analiştii Erste cred că leul ar trebui să câştige „ceva putere, ţinând cont de campania iminentă de relaxare monetară a Băncii Centrale Europene”, respectiv de infuzie în pieţe a 60 de miliarde de euro lunar, prin achiziţia de titluri de stat emise în euro.  

Acest exces de lichiditate slăbeşte moneda europeană.

Pe de altă parte, moneda europeană este slăbită şi de puterea în creştere a dolarului, ca expresie a revenirii economiei americane. Astfel că pare iminentă  şi creşterea dobâzii de referinţă la dolarii emişi de Federal Reserve, banca centrală a SUA. Acest factor ca şi altele (riscurile geopolitice aferente conflictului dintre Rusia şi Ucraina şi incertitudinile legate de Grecia, induse de disensiunile din interiorul Zonei Euro) „reclamă prudenţă privind evoluţia pieţei valutare”, potrivit Erste Group Research.

Atât stabilitatea cursului cât şi soliditatea acestei stabilităţi sunt confirmate de analiştii tehnici de la Banca Transilvania, care nu exclud eventuale incursiuni ale cursului peste pragul de 4,51 lei / euro.

„Scenariile se vor clarifica abia după ce va ceda unul din nivelurile cheie, fie rezistenţa (la depreciere, n.r.) de la 4,46 – 4,464 lei  / euro, fie suporturile (pentru depreciere) de la 4,422 – 4,413 lei / euro.

AVERTISMENT

Nu este în intenţia analiştilor citaţi şi cu atât mai puţin a ECONOMICA.NET să sugereze luarea unor decizii ca urmare a publicării celor de mai sus.

Estimările publicate de ECONOMICA.NET au un rost exclusiv informativ. Vondiţiile în care au fost realizate analizele invocate se pot schimba şi chiar şi analiştii îşi pot schimba perspectivele.

Nici ECONOMICA.NET şi nici analiştii citaţi nu sunt responsabili pentru deciziile luate de cititori. Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile.

Te-ar mai putea interesa și
Metro continuă expansiunea cu noul concept LaDoiPași Extra, deși perioada de testare nu s-a încheiat. Câte magazine operează compania
Metro continuă expansiunea cu noul concept LaDoiPași Extra, deși perioada de testare nu s-a încheiat. Câte magazine ...
Retailerul german Metro continuă expansiunea sub sigla LaDoiPași Extra, un concept nou de magazin pe care îl testează din 2022 în Ilfov și București și despre care spune că este încă în......
S-au ieftinit gazele pentru populație. Cu ce prețuri au venit ultimele facturi
S-au ieftinit gazele pentru populație. Cu ce prețuri au venit ultimele facturi
Prețul gazelor naturale facturate de Engie, cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru popualție, pentru consumul lunii ...
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023
Peste 10 miliarde de euro este valoarea portofoliilor de malluri, birouri și depozite la finele lui 2023 deținute de șase ...
Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe perioada desfășurării Jocurilor Olimpice de la Paris (Video)
Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe perioada desfășurării ...
Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat luni pentru un "armistiţiu olimpic" în toate ...