Cursul oscila aproape de 4,53 lei/euro după primele transferuri de vineri

Cursul a deschis la 4,54 lei/euro sesiunea interbancară locală, însă primele transferuri au întors cursul spre 4,53 lei/euro, într-o piaţă calmă, potrivit dealerilor.
Economica.net - vin, 10 ian. 2014, 09:07
Cursul oscila aproape de 4,53 lei/euro după primele transferuri de vineri

În debut, euro a fost cotat la 4,5370 – 4,54 lei/euro, peste nivelurile de joi seară, când schimburile se perfectau la 4,5300 – 4,5325 lei/euro.

Cursul a urcat pentru scurt timp la 4,5460 lei/euro, după care rata de schimb s-a întors spre 4,53 lei/euro. În jurul orei 10:40, operaţiunile se realizau în intervalul 4,5310 – 4,5350 lei/euro.

Leul s-a depreciat semnificativ joi, pe volume de transfer ridicate, evoluţia fiind influenţată de declaraţiile guvernatorului Isărescu, potrivit căruia leul ar trebui să se deprecieze după măsurile de relaxare monetară.

Isărescu a afirmat miercuri seară că moneda naţională ar trebui să se deprecieze după reducerea dobânzii şi a rezervelor minime obligatorii la lei, precizând, totodată, că se teme că un astfel de scenariu s-ar putea să nu aibă loc, deşi deprecierea din ultima perioada a fost de numai 1%. Guvernatorul a numit, totodată, variaţii de 5% ale leului drept „normale”.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat joi un curs de referinţă de 4,5290 lei/euro, reprezentând un nou nivel maxim al ultimelor şase luni.

O rata de schimb superioară, de 4,5340 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 20 iunie 2013. Maximul anului trecut a fost de 4,5535 lei/euro, anunţat pe 7 iunie.

Leul s-a depreciat accentuat şi faţă de dolarul american, rata de referinţă leu/dolar urcând la 3,3267 lei/dolar, atingând, astfel, cel mai ridicat nivel din 11 noiembrie. La data menţionată, cursul a fost acelaşi cu cel de joi.

Totodată, cursul de referinţă leu/franc elveţian a crescut de la 3,6372 lei/franc la 3,6616 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate pentru depozitele atrase şi plasate în lei pe termen de o zi se plasau la 0,75 – 1,25% pe an. Dobânzile sunt mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 4% pe an, minim istoric.

Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale încadrează dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...