Cursul oscila uşor peste 4,53 lei/euro la finalul sesiunii locale

Cursul oscila uşor peste 4,53 lei/euro spre finalul sesiunii interbancare locale, după o şedinţă cu volume de transfer ridicate, evoluţia cursului fiind influenţată de declaraţiile guvernatorului Isărescu, potrivit căruia leul ar trebui să se deprecieze după măsurile de relaxare monetară.
Economica.net - joi, 09 ian. 2014, 15:51
Cursul oscila uşor peste 4,53 lei/euro la finalul sesiunii locale

În jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,5300 – 4,5325 lei/euro, cu aproape trei bani mai sus faţă de nivelul de miercuri seară.

La începutul sesiunii de joi, rata de schimb se situa la 4,5020 – 4,5040 lei/euro, iar în prima parte a zilei cursul a urcat treptat până la 4,5390 lei/euro.

Ulterior, cursul s-a întors destul de repede sub 4,53 lei/euro, unii dealeri suspectând intervenţii indirecte ale băncii centrale, care a încercat să calmeze piaţa.

Leul s-a apreciat iniţial miercuri, pe fondul relaxării politicii monetare a BNR, însă evoluţia a fost corectată în urma declaraţiilor guvernatorului băncii centrale.

Isărescu a afirmat miercuri seară că moneda naţională ar trebui să se deprecieze după reducerea dobânzii şi a rezervelor minime obligatorii la lei, precizând, totodată, că se teme că un astfel de scenariu s-ar putea să nu aibă loc, deşi deprecierea din ultima perioada a fost de numai 1%. Guvernatorul a numit, totodată, variaţii de 5% ale leului drept „normale”.

„Dincolo de evoluţiile pe termen foarte scurt, ne reţinem perspectiva pozitivă asupra leului, datorită unei creşteri importante a PIB şi a funadamentelor economice atrăgatoare (ajustarea deficitului de cont curent, disciplina fiscală şi revenirea investiţiilor străine directe pe fondul unei perspective pozitive asupra creşterii economice)”, arată un raport ING Bank transmis joi.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat joi un curs de referinţă de 4,5290 lei/euro, reprezentând un nou nivel maxim al ultimelor şase luni.

O rata de schimb superioară, de 4,5340 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 20 iunie 2013. Maximul anului trecut a fost de 4,5535 lei/euro, anunţat pe 7 iunie.

Leul s-a depreciat accentuat şi faţă de dolarul american, rata de referinţă leu/dolar urcând la 3,3267 lei/dolar, atingând, astfel, cel mai ridicat nivel din 11 noiembrie. La data menţionată, cursul a fost acelaşi cu cel de joi.

Totodată, cursul de referinţă leu/franc elveţian a crescut de la 3,6372 lei/franc la 3,6616 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate joi de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au scăzut de la 0,68 – 1,18% la 0,57 – 1,08% pe an. Dobânzile sunt mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 4% pe an, minim istoric.

Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale încadrează dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an.

Dobânzile practicate pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână se plasau la 0,71 – 1,21% pe an.

Totodată, dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a scăzut de la 2,16% la 2,1% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...