Cursul s-a apropiat de 4,4550 lei/euro la finalul sesiunii interbancare locale

Cotaţiile monedei naţionale au urcat spre 4,4550 lei/euro la finalul sesiunii interbancare de joi, în linie cu evoluţia valutelor din regiune, pe fondul temerilor că programul de achiziţii de obligaţiuni derulat de Rezerva Federală a SUA ar putea fi redus în următoarele luni.
Economica.net - joi, 21 nov. 2013, 15:19
Cursul s-a apropiat de 4,4550 lei/euro la finalul sesiunii interbancare locale

În jurul orei 16:30, băncile schimbau euro pentru 4,4530 – 4,4545 lei, cu circa un ban mai sus faţă de nivelurilor de la aceeaşi oră de miercuri, de 4,4430 – 4,4450 lei/euro.

La debutul şedinţei de joi, euro a fost cotat la 4,4435 – 4,4445 lei, iar pe parcursul zilei cotaţiile au fluctuau în intervalul 4,4445 – 4,4540 lei/euro.

Valutele din regiune afişau pierderi de până la 0,3%, din cauza aşteptărilor că programul de achiziţii de obligaţiuni derulat de cea mai puternică bancă centrală din lume va fi redus în următoarele luni, ceea ce scade atractivitatea pentru valutele din ţările emergente.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat joi un curs de referinţă în creştere cu 0,3 bani, de 4,4479 lei/euro, după cinci şedinţe consecutive de scăderi modeste. În sesiunea precedentă, rata de schimb a fost de 4,4449 lei/euro.

Cursul de schimb leu/dolar american a crescut joi cu 2,37 bani, de la 3,2864 lei/dolar la 3,3101 lei/dolar.

În acelaşi timp, rata de referinţă pentru francul elveţian a urcat la 3,6097 lei/franc, de la 3,6085 lei/franc în ziua anterioară.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate joi de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au continuat să scadă nesemnificativ şi au ajuns la 0,56% – 1,06% pe an, după ce miercuri au fost de 0,59% – 1,09% pe an. Dobânzile sunt cu mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată la 4% pe an, minim istoric.

Totodată, dobânzile practicate de băncile comerciale încadrează dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an.

Dobânzile practicate pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână au continuat să crească uşor şi joi, ajungând la 1,13% – 1,63% pe an, după ce miercuri au avansat la 0,94% – 1,44% pe an. Creşterea vine în condiţiile în care luni începe o nouă perioadă în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii stabilite de BNR.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...