Cel mai slab leu din ultimele două luni, pe interbancar. Cursul a urcat peste 4,46 lei/euro

Cursul de schimb a urcat peste 4,45 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de marţi, într-o piaţă cu volume medii de tranzacţionare, după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi.
Economica.net - mar, 03 dec. 2013, 08:47
Cel mai slab leu din ultimele două luni, pe interbancar. Cursul a urcat peste 4,46 lei/euro

La debutul şedinţei locale euro a fost cotat la 4,4420 – 4,4450 lei, cu 0,8 – 0,95 bani (aproximativ 0,2%) peste nivelurile de luni din jurul orei 16:30, de 4,4340 – 4,4355 lei/euro.

Ulterior, cursul a urcat până la 4,4530 – 4,4550 lei/euro, cu 1,9 – 1,95 bani (0,4%) peste închiderea de luni.

În prima oră, cel mai redus nivel tranzacţionat a fost de 4,4420 lei/euro, iar maximul de 4,4535 lei/euro.

La scurt timp după ora 10:00, pe piaţa interbancară, euro era cotat la 4,4500 – 4,4530 lei, respectiv cu 1,6 – 1,75 bani (aproape 0,4%) mai sus decât nivelurile de luni din jurul orei 16:30.

„Pe termen scurt este estimată deprecierea leului, după anunţul de luni seară al preşedintelui Traian Băsescu privind memorandumul cu FMI. Este o reacţie normală a pieţei la acest anunţ. Volumele de tranzacţionare sunt normale. În general este lipsă de interes din partea jucătorilor străini pentru monedele statelor din regiune”, a afirmat un dealer.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi.

Discutarea în board-ul FMI a scrisorii de intenţie şi a memorandumului de politici economice încheiate cu autorităţile române, programată pentru luna decembrie, va fi amânată întrucât documentele trebuie să conţină şi semnătura preşedintelui ţării.

Acordul este în vigoare, însă board-ul FMI nu va mai discuta pe 18 decembrie, aşa cum era programat, scrisoarea de intenţie şi memorandumul cu România, potrivit ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

După prima oră a şedinţei interbancare de la Bucureşti, zlotul şi forintul erau în stagnare în raport cu euro.

Cursul de referinţă anunţat luni de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut cu 0,53 bani, la 4,4359 lei/euro.

Leul s-a întărit şi în raport cu francul elveţian, cursul de referinţă coborând de la 3,6071 lei/franc la 3,6007 lei/franc şi a atins cel mai redus nivel de după 7 noiembrie. La acea dată, cursul de referinţă leu/franc elveţian a fost de 3,5945 unităţi.

Cursul de schimb leu/dolar american a crescut însă, cu 1,01 bani, la 3,2745 lei/dolar. În şedinţa de vineri, rata de schimb a fost de 3,2644 lei.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate marţi dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele atrase şi plasate în lei pe termen de o zi au urcat la 1,75% – 2,25% pe an, după ce luni au avansat uşor, la 1,49 – 1,98% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...