Cursul valutar are şanse să se stabilizeze sub 4,4 lei / euro, spun analiştii

„În cel mai bun caz pentru leu, tendinţa sa de apreciere poate să se amplifice până la 4,36". Totuşi, „BNR nu va permite aprecierea spre 4,35", potrivit rapoartelor BT Securities, respectiv Erste Group Research, primite la redacţia ECONOMICA.NET. Astfel că, în concluzie, moneda naţională are şanse să se stabilizeze, pentru o perioadă, sub pragul de 4,4 lei / euro.
Adrian N. Ionescu - joi, 29 mai 2014, 21:33
Cursul valutar are şanse să se stabilizeze sub 4,4 lei / euro, spun analiştii

„În cel mai bun caz pentru leu, tendinţa de apreciere poate să se amplifice până la 4,36 lei / euro. Oricum, acest prim val din tendinţa de apreciere a monedei naţionale pe termen lung se apropie de final şi ar trebui să fie urmat cel puţin de o perioadă de stabilizare”, scria încă de luni dimineaţă Dan Rusu, şeful analiştilor de la analiştilor de la casa de brokeraj BT Securities.

BNR a anunţat, joi,  un curs de referinţă de 4,3934 lei pentru un euro, cel mai bun din 30 iulie 2013, încoace. Atunci BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,3907 lei/euro. Deja de marţi, cursul căzuse sub 4,40. Miercuri, cursul BNR era de 4,3981 lei/euro.

Prognoza BT Securities anticipa recordurile încă din 14 aprilie, când condiţiona atingerea pragului de 4,39 de străpungerea celui de  la 4,44, potrivit unui raport trimis atunci redacţiei ECONOMICA.NET.

Analiştii tehnici îşi emit ipotezele în funcţie de evoluţia anterioară a pieţei, mizând pe faptul că asumarea unor anumite cotaţii de către jucătorii de pe piaţă contribuie la deciziile lor viitoare.

Pe de altă parte, analiza fundamentală îi încurajează pe analiştii de la Erste Group Research să creadă că valul de apreciere actual al leului nu se va apropia de pragul de 4,35. Ar urma să se opună atât intervenţiile directe în piaţă ale BNR, care nu vrea ca întărirea leului să afecteze exporturile, cât şi iminenta reducere a rezervelor obligatorii în lei ale băncilor.

„Credem că BNR nu va permite aprecierea leului spre 4,35 (…). Guvernatorul Isărescu a sugerat recent că ar putea tăia rezervele în lei, dacă creditarea în moneda locală capătă viteză şi lichiditatea adiţională eliberată în piaţă este folosită de bănci pentru finanţarea sectorului neguvernamental”, se scrie în raportul Erste Group Research emis miercuri.

În aprilie, creditarea în lei a crescut cu 6,1% an/an, cea mai puternică creştere din ultimii cinci ani, ceea ce înseamnă că „reducerea rezervelor de la 1 iulie să fie foarte probabilă”, adaugă analiştii de la Bucureşti şi Viena ai Erste Group.

Prognozele oficiale

Comisia Naţională de Prognoză (CNP), o instituţie aflată în subordinea administrativă a Guvernului, şi-a rectificat ipoteza privind cursul, estimând 4,48 lei / euro.

Conform prognozei pe termen mediu 2014 – 2017 – scenariul pentru programul de convergenţă, în 2015 un euro va fi cotat la 4,45 lei/euro (4,40 lei/euro prognoza anterioară), în 2016 la 4,42 lei/euro (4,40 lei/euro anterior) şi în 2017 la 4,4 lei/euro (4,37 lei/euro în prognoza de iarnă)

AVERTISMENT

Estimările analitice nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat.

Responsabilitatea deciziilor de investiţii sau a tranzacţiilor valutare este exclusiv a celor care le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen ...
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, ...
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina pe stat pentru problemele de facturare
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina ...
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), o organizaţie cu 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi ...