Cursul valutar are şanse să se stabilizeze sub 4,4 lei / euro, spun analiştii

„În cel mai bun caz pentru leu, tendinţa sa de apreciere poate să se amplifice până la 4,36". Totuşi, „BNR nu va permite aprecierea spre 4,35", potrivit rapoartelor BT Securities, respectiv Erste Group Research, primite la redacţia ECONOMICA.NET. Astfel că, în concluzie, moneda naţională are şanse să se stabilizeze, pentru o perioadă, sub pragul de 4,4 lei / euro.
Adrian N. Ionescu - joi, 29 mai 2014, 21:33
Cursul valutar are şanse să se stabilizeze sub 4,4 lei / euro, spun analiştii

„În cel mai bun caz pentru leu, tendinţa de apreciere poate să se amplifice până la 4,36 lei / euro. Oricum, acest prim val din tendinţa de apreciere a monedei naţionale pe termen lung se apropie de final şi ar trebui să fie urmat cel puţin de o perioadă de stabilizare”, scria încă de luni dimineaţă Dan Rusu, şeful analiştilor de la analiştilor de la casa de brokeraj BT Securities.

BNR a anunţat, joi,  un curs de referinţă de 4,3934 lei pentru un euro, cel mai bun din 30 iulie 2013, încoace. Atunci BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,3907 lei/euro. Deja de marţi, cursul căzuse sub 4,40. Miercuri, cursul BNR era de 4,3981 lei/euro.

Prognoza BT Securities anticipa recordurile încă din 14 aprilie, când condiţiona atingerea pragului de 4,39 de străpungerea celui de  la 4,44, potrivit unui raport trimis atunci redacţiei ECONOMICA.NET.

Analiştii tehnici îşi emit ipotezele în funcţie de evoluţia anterioară a pieţei, mizând pe faptul că asumarea unor anumite cotaţii de către jucătorii de pe piaţă contribuie la deciziile lor viitoare.

Pe de altă parte, analiza fundamentală îi încurajează pe analiştii de la Erste Group Research să creadă că valul de apreciere actual al leului nu se va apropia de pragul de 4,35. Ar urma să se opună atât intervenţiile directe în piaţă ale BNR, care nu vrea ca întărirea leului să afecteze exporturile, cât şi iminenta reducere a rezervelor obligatorii în lei ale băncilor.

„Credem că BNR nu va permite aprecierea leului spre 4,35 (…). Guvernatorul Isărescu a sugerat recent că ar putea tăia rezervele în lei, dacă creditarea în moneda locală capătă viteză şi lichiditatea adiţională eliberată în piaţă este folosită de bănci pentru finanţarea sectorului neguvernamental”, se scrie în raportul Erste Group Research emis miercuri.

În aprilie, creditarea în lei a crescut cu 6,1% an/an, cea mai puternică creştere din ultimii cinci ani, ceea ce înseamnă că „reducerea rezervelor de la 1 iulie să fie foarte probabilă”, adaugă analiştii de la Bucureşti şi Viena ai Erste Group.

Prognozele oficiale

Comisia Naţională de Prognoză (CNP), o instituţie aflată în subordinea administrativă a Guvernului, şi-a rectificat ipoteza privind cursul, estimând 4,48 lei / euro.

Conform prognozei pe termen mediu 2014 – 2017 – scenariul pentru programul de convergenţă, în 2015 un euro va fi cotat la 4,45 lei/euro (4,40 lei/euro prognoza anterioară), în 2016 la 4,42 lei/euro (4,40 lei/euro anterior) şi în 2017 la 4,4 lei/euro (4,37 lei/euro în prognoza de iarnă)

AVERTISMENT

Estimările analitice nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat.

Responsabilitatea deciziilor de investiţii sau a tranzacţiilor valutare este exclusiv a celor care le iau.

Te-ar mai putea interesa și
După 41, tramvaiele Imperio intră pe linia 25. Trebuie extinse peroanele a două stații de pe Viilor – viceprimar
După 41, tramvaiele Imperio intră pe linia 25. Trebuie extinse peroanele a două stații de pe Viilor – viceprimar
Următoarele tramvaie Imperio vor intra pe linia 25, după ce primele 20 au fost introduse pe linia 41, a reiterat vineri seara viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu. Pentru aceasta, vor fi......
Washingtonul și Manila vor să reînceapă să patruleze în comun în Marea Chinei de Sud
Washingtonul și Manila vor să reînceapă să patruleze în comun în Marea Chinei de Sud
Statele Unite şi Filipine au decis să relanseze patrulele comune în Marea Chinei de Sud pentru a contracara ascensiunea ...
Primăria Municipiului București va contracta un împrumut de 150 de milioane de lei pentru mai multe investiții
Primăria Municipiului București va contracta un împrumut de 150 de milioane de lei pentru mai multe investiții
Primăria Capitalei urmează să contracteze un împrumut în valoare de 150 de milioane de lei, conform unei hotărâri ...
A murit Paco Rabanne. Celebrul creator de modă avea 88 de ani
A murit Paco Rabanne. Celebrul creator de modă avea 88 de ani
Creatorul de modă franco-spaniol Paco Rabanne, cunoscut pentru creaţiile sale vestimentare în nuanţe metalice, unele ...