1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 3 º

News

Curtea Constituțională a României a respins sesizarea Guvernului cu privire la Legea de rectificare a asigurărilor sociale de stat pe 2020

Judecătorii Curții Constituționale a României au decis în unanimitate să respingă ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate depusă de Guvern cu privire la Legea de rectificare a asigurărilor sociale de stat pe 2020 și a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este constituțională în raport cu criticile formulate, informează instituția prin intermediul unui comunicat publicat pe site-ul oficial.

13 ian, 2021 | | ECONOMICA.net

"Legea criticată reglementează exclusiv măsuri de ordin tehnic, iar nu creșterea sau diminuarea punctului de pensie, această problematică nefăcând obiectul acestei sesizări, ci a celei de la pct.I-A) din prezentul comunicat. De altfel, conform jurisprudenței constante a Curții, aprecierea caracterului suficient sau nu al resurselor bugetare reprezintă o problemă exclusiv de oportunitate politică, și nu de constituționalitate, astfel că această excedează competenței Curții Constituționale", își motivează CCR pe scurt hotărârea.

Această decizie este definitivă și general obilgatorie.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Guvernul a sesizat în octombrie 2020 Curtea Constituțională cu privire la exercitarea controlului prealabil constituţionalitate în legătură cu Legea pentru aprobarea OUG 136/2020, prin care Parlamentul a rectificat bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

Guvernul a susținut în sesizarea de neconstituționalitate adresată CCR că Legislativul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice.

"Distorsionarea construcţiei bugetare, prin introducerea de cheltuieli fără bază reală în nivelul veniturilor, are că finalitate degradarea economică, cu impact negativ în nivelul de trăi al tuturor cetăţenilor, inclusiv al prezumtivilor beneficiari ai acestor cheltuieli. Totodată, gestionarea contextului economic actual necesită o raportare realistă la situaţia economică internaţională provocată de pandemie şi maximă precauţie în menţinerea echilibrelor bugetare în beneficiul tuturor cetăţenilor", se menționează în sesizarea depusă de Guvern.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO