1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 19 º

Extern

Curtea Constituţională din Spania blochează planurile de independenţă ale Cataloniei

Curtea Constituţională din Spania a acceptat miercuri să examineze contestaţia depusă de Guvernul central împotriva planurilor de independenţă ale Parlamentului regional din Catalonia, blocând astfel demersul pe termen nedefinit, relatează DPA în pagina online, citat de Mediafax

12 noi, 2015 | Mediafax

Parlamentul regional din Catalonia a aprobat luni un plan care deschide calea separării de Spania până în 2017, sfidând Guvernul central de la Madrid.

Moţiunea adoptată de Parlament în prima sa sesiune după alegeri, cu 72 de voturi pentru şi 63 împotrivă, declară "începutul procesului de creare a unui stat catalan independent, sub forma unei republici" şi un "proces de deconectare democratică nesupus deciziilor instituţiilor statului spaniol".

Guvernul de la Madrid a contestat miercuri în justiţie aceste planuri, iar Curtea Constituţională a decis, după numai câteva ore, să examineze contestaţia, blocând astfel demersul catalanilor pe termen nedefinit.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, i-a acuzat pe separatiştii catalani că ameninţă unitatea spaniolă care durează de secole.

Procurorul Marta Silva de Lapuerta a depus contestaţia la Curtea Constituţională după ce Guvernul conservator a decis să recurgă la justiţie pentru a bloca încercarea de separare a regiunii din nord-estul ţării.

Guvernul a cerut Curţii Constituţionale să înlăture din funcţii orice oficiali din Catalonia care sfidează hotărârile justiţiei şi care continuă planurile de independenţă după această decizie, care blochează demersul pe parcursul examinării cazului de către judecători, ceea ce ar putea dura luni de zile.

Guvernul de la Madrid a ameninţat în contestaţia depusă cu destituirea premierului catalan, Artur Mas, a preşedintelui Parlamentului regional, Carme Forcadell, şi a Guvernului din Catalonia.

"Nu vom permite nimănui să distrugă statul de drept şi democraţia", a precizat Rajoy.

Planul adoptat de Barcelona afirmă însă că procesul de creare a unui stat independent va continua chiar dacă Curtea Constituţională îl declară ilegal.

Guvernul lui Rajoy beneficiază de sprijinul opoziţiei socialiste în lupta sa împotriva planurilor de independenţă.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO