Curtea de Apel din Nicosia respinge extrădarea în România a miliardarului israelian Beny Steinmetz, condamnat la cinci ani de închisoare în Dosarul Ferma Băneasa

Curtea de Apel de la Nicosia a decis vineri împotriva extrădării în România a magnatului israelian al mineritului Beny Steinmetz, răsturnând astfel hotărârea din 11 octombrie a instanţei inferioare, a consemnat Reuters, transmite Agerpress.
AGERPRES - vin, 03 nov. 2023, 19:59
Curtea de Apel din Nicosia respinge extrădarea în România a miliardarului israelian Beny Steinmetz, condamnat la cinci ani de închisoare în Dosarul Ferma Băneasa

Steinmetz a fost reţinut în Cipru la sfârşitul lui august, în baza unui mandat emis de România într-un caz privind drepturi funciare. Acesta neagă că a comis ilegalităţi.

Decizia Tribunalului cipriot a fost unanimă şi stipulează eliberarea imediată a lui Steinmetz.

Steinmetz s-a aflat acum câţiva ani în centrul unui caz legat de implicarea sa într-o grupare care a încercat să obţină în mod ilegal drepturi funciare în România. Steinmetz spune că acţiunea în justiţie împotriva sa din România este motivată politic şi că ar fi fost privat de dreptul la un proces corect, mai scrie Reuters, amintind că mandatul emis de România a fost respins şi de Grecia şi Italia.

„Încă un tribunal dintr-un stat european trimite un răspuns răsunător celor care încalcă în mod flagrant drepturile omului şi desconsideră brutal orice noţiune de stat de drept. Sunt foarte satisfăcut că mă pot întoarce în sfârşit în ţara mea, într-un astfel moment critic pentru Israel”, a reacţionat Steinmetz, într-o declaraţie făcută publică de un purtător de cuvânt.

În data de 11 octombrie, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că o instanţă din Cipru a decis ca omul de afaceri israelian Benyamin (Beny) Steinmetz să fie extrădat în România.

„Instanţa cipriotă a decis predarea acestui om de afaceri, pe numele său Benyamin Steinmetz, autorităţilor din România. Decizia a fost luată astăzi de instanţa din Cipru. Ea nu este definitivă. Avocaţii acestui fugar din România au trei zile pentru a formula apel, însă trebuie să cunoaşteţi faptul că el a fost condamnat în decembrie 2020, pentru dosarul Ferma Băneasa. Are de executat o pedeapsă de cinci ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat. Consider că Ministerul Justiţiei, încă o dată, şi-a îndeplinit aşa cum trebuie atribuţiile, a făcut diligenţe astfel încât fugarul să poată să-şi execute pedeapsa în România”, a declarat atunci Gorghiu, la Palatul Parlamentului.

Această decizie a fost răsturnată astăzi de instanța superioară cipriotă.

Beny Steinmetz a fost arestat pe 31 august 2023 pe Aeroportul Internaţional Larnaca din Cipru, autoritățile române începând după aceea procedura de extrădare.

În data de 17 decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat joi decizia definitivă în dosarul Ferma Băneasa, în care au fost inculpați printre alții: omul de afaceri Remus Truică, miliardarul israelian Benyamin Steinmetz, prințul Paul al României și jurnalistul Dan Andronic.

Instanța supremă a majorat deciziile de condamnare date în primă instanță de Curtea de Apel Brașov pentru mai mulți inculpați, iar în privinta altora a anulat sentințele de achitare și a decis să-i condamne pe aceștia.

Cea mai grea pedeapsă a primit-o Remus Truică, sapte ani de închisoare. La câte cinci ani de închisoare au fost condamnați miliardarul israelian Benyamin Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein, avocatul Robert Roșu și Ignatenko Nela. Prințul Paul de România a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare. Ziaristul Dan Andronic a primit 3 ani cu suspendare.

Nu este prima dată când Steinmetz este reținut într-un stat membru al Uniunii Europene ca urmare a mandatului internațional emis de România pe numele său. Pe 24 noiembrie 2021, el a fost reținut pe Aeroportul din Atena, dar eliberat după 24 de ore de autoritățile grecești, cu condiția să nu părăsească țara. În martie 2022, jutiția elenă a refuzat extrădarea lui în România.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...