Curtea de Conturi a sesizat Departamentul pentru Lupta Antifraudă pentru investigaţii privind fondurile europene

Curtea de Conturi a sesizat Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF), anul trecut, în vederea continuării investigaţiilor pentru un număr de 39 de cazuri în care au fost detectate indicii de fraudă pe fonduri europene, se arată în raportul de activitate al instituţiei.
Economica.net - mie, 15 feb. 2017, 08:07
Curtea de Conturi a sesizat Departamentul pentru Lupta Antifraudă pentru investigaţii privind fondurile europene

‘În anul 2016, Autoritatea de Audit a sesizat Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF), în vederea continuării investigaţiilor, pentru un număr de 39 de cazuri în care au fost detectate indicii de fraudă ca urmare a verificărilor de audit efectuate. În cazul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Autoritatea de Audit a sesizat Departamentul pentru Lupta Antifraudă în anul 2016, ca urmare a detectării unor elemente care se constituie în indicatori de fraudă în cazul a 12 proiecte. În cadrul acestor proiecte, deficienţele constatate au fost depunerea de oferte de curtoazie, abţinerea de la participare la proceduri de atribuire, rotaţia ofertelor, comisioane ilegale, manipularea ofertelor, manipularea preţurilor, neîndeplinirea specificaţiilor contractului’, se arată în document.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate în cadrul misiunii de audit de operaţiuni 2016, în cazul a trei beneficiari au fost identificaţi indicatori de fraudă cu privire la posibila existenţă a unor conflicte de interese, precum şi la plata unor lucrări care nu se regăsesc faptic la locul investiţiei.

‘În urma verificărilor efectuate în cadrul auditului de operaţiuni pentru Programul Operaţional Regional au fost identificate suspiciuni de fraudă în cazul a 13 proiecte. Obiectul acestor sesizări l-a constituit neîndeplinirea specificaţiilor contractului, falsul în declaraţii, nedeclararea conflictelor de interese, practicile de cooperare secretă între participanţii la procedura de atribuire, procedura de atribuire a contractului de lucrări, identificarea unor lucrări neexecutate aferente aceluiaşi contract (două cazuri) şi dublarea finanţării lucrărilor de reabilitare de către autoritatea contractantă, fiind constatate neconcordanţe între materialele puse în operă şi cele prevăzute prin proiectul tehnic (două cazuri)’, menţionează sursa citată.

În urma verificărilor efectuate în cadrul auditului de operaţiuni pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane au fost identificate suspiciuni de fraudă în cadrul a trei proiecte pentru care nu au fost prezentate documente justificative, dar acestea nu erau suficiente pentru a susţine realitatea cheltuielilor şi legătura cu activităţile proiectului, fiind identificate şi posibile situaţii de conflict de interese.

‘În ceea ce priveşte Programul Operaţional Sectorial Mediu, ca urmare a verificărilor şi constatărilor în cadrul auditurilor efectuate, în cazul a trei proiecte au fost constatate indicii privind suspiciuni de fraudă în ceea ce priveşte autenticitatea documentelor de calificare depuse de terţul susţinător, suspiciuni cu privire la realitatea activităţilor facturate de către experţi, decontate cu titlul de servicii de consultanţă şi suspiciuni privind contravaloarea serviciilor prestate şi plătite fără respectarea în integralitate a prevederilor contractuale, având drept consecinţă neîndeplinirea tuturor obiectivelor specifice prevăzute în proiect. La nivelul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), în urma analizei documentelor şi al informaţiilor referitoare la executarea unor lucrări sau prestarea unor servicii, în cazul a patru beneficiari au fost identificate unele elemente generatoare de posibile fraude în ceea ce priveşte crearea de condiţii artificiale de obţinere a sprijinului, derularea procedurii de achiziţie publică, prezentarea unor înscrisuri sub semnătură privată, neconforme cu realitatea’, informează Curtea de Conturi.

În ceea ce priveşte Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA), ca urmare a verificărilor efectuate în cazul unui beneficiar, din analiza documentelor şi informaţiilor care atestă dreptul de utilizare a terenurilor au fost identificate unele elemente generatoare de posibile fraude. La Programul Operaţional pentru Pescuit au fost identificate nereguli în cazul a trei proiecte, care au vizat existenţa unor potenţiale conflicte de interese, posibila manipulare a unei achiziţii prin subcontractarea în totalitate a obiectului contractului, lipsa documentelor justificative care să probeze realitatea serviciilor prestate.

Te-ar mai putea interesa și
Comisarii de mediu au aplicat amenzi de aproape 57 de milioane de lei, în primul semestru al anului
Comisarii de mediu au aplicat amenzi de aproape 57 de milioane de lei, în primul semestru al anului
Garda Naţională de Mediu (GNM) a aplicat, în primul semestru al acestui an, amenzi în valoare de 56,65 milioane de lei, în creştere cu 64,44% faţă de intervalul similar din 2020, când......
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste două miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste două miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 2,14 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,1%, în această săptămâna, ...
Cod portocaliu de caniculă pentru București. Temperaturile maxime ajung la 40 de grade
Cod portocaliu de caniculă pentru București. Temperaturile maxime ajung la 40 de grade
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic ridicat ...
De astăzi, o călătorie STB costă 3 lei, iar un bilet valabil 120 de minute inclusiv cu metroul costă 5 lei
De astăzi, o călătorie STB costă 3 lei, iar un bilet valabil 120 de minute inclusiv cu metroul costă 5 lei
Societatea de Transport Bucureşti și Metrorex și-a schimbat începând cu astăzi, 1 august, oferta comercială. O călătorie ...