Curtea de Conturi: Cât mai multe persoane active, scutite de la plata contribuţiei la sănătate, trebuie să o achite

În următorii ani, cât mai multe persoane active care acum sunt scutite de la plata contribuţiei la sănătate trebuie să o plătească, atenţionează Curtea de Conturi în cel mai recent raport de audit la CNAS. Aproximativ 17,24 milioane de persoane sunt asigurate la sănătate, însă doar aproximativ jumătate dintre acestea contribuie. Printre cei care nu contribuie la sănătate se numără copiii, tinerii cu vârste până la 26 de ani care sunt elevi sau studenţi şi care nu realizează venituri din muncă, coasiguraţii.
Cristina Şomănescu - lun, 19 dec. 2016, 16:15
Curtea de Conturi: Cât mai multe persoane active, scutite de la plata contribuţiei la sănătate, trebuie să o achite

Chiar dacă aproape întreaga populaţie a României este beneficiară a serviciilor de asistenţă medicală, o parte dintre români nu achită contribuţii la asigurările sociale de sănătate, fiind scutiţi de plată prin efectul legii. Printre ei se numără copiii, şomerii, unele categorii de pensionari, deţinuţii, personalul monahal, persoane cu handicap care nu realizează venituri, se arată în cel mai recent al Curţii de Conturi la CNAS.

Principalele venituri publice destinate sănătăţii sunt contribuţiile de asigurări plătite de angajatori şi angajaţi, anumite categorii de pensionari şi persoane fizice autorizate. „În anul 2015, din peste 17 milioane de asiguraţi la sănătate, mai mult de jumătate sunt şi contribuabili, procentul fiind semnificativ ameliorat comparativ cu anii precedenţi: în anul 2008, peste 60% dintre asiguraţi nu plăteau contribuţii pentru sănătate”, se precizează în raportul Curţii de Conturi.

Având în vedere că întreaga populaţie consumă servicii medicale finanţate din surse publice, una dintre marile provocări ale autorităţilor în următorii ani este să reducă pe cât posibil numărul celor activi, dar necontribuabili, transformându-i în plătitori de contribuţii la bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi la alte bugete publice, atrage atenţia Curtea de Conturi.

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate este constituit din contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate suportată de asiguraţi, de persoanele fizice şi juridice care angajează personal salariat, din subvenţii/transferuri de la bugetul de stat. Cea mai mare parte a veniturilor Fondului e constituită însă din contribuţiile angajatorilor şi asiguraţilor la sănătate.

În anul 2015, în jur de 8,67 milioane de persoane au virat CASS la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) din care e finanţat în mare parte sistemul sanitar. Cei mai mulţi dintre ei sunt salariaţi, pensionari cu pensii cărora li se reţine CASS, liber profesionişti, dar şi persoane care plătesc CASS la salariul minim brut pe ţară, potrivit informaţiilor comunicate de CNAS pentru Economica.net.

Aproape jumătate dintre asiguraţi beneficiază de asigurare socială la sănătate, dar nu contribuie. Cine sunt ei

Pe de o parte, în 2015 România avea 5,6 de milioane de persoane asigurate la sănătate, pentru care nimeni nu plăteşte CASS. Majoritatea sunt copii (3,78 milioane), coasiguraţi (peste 870.000 de persoane), tineri cu vârste până la 26 de ani, elevi, studenţi care nu realizează venituri din muncă (peste 355.000 de persoane), potrivit datelor pe care le-a transmis CNAS pentru Economica.net.

Pe de altă parte, pentru 2,97 milioane de persoane asigurate la sănătate, statul virează contribuţia la fondul de sănătate, dar din banii contribuabililor. Majoritatea sunt pensionari cu venituri mai mici de 740 lei pe lună (2,25 milioane de persoane), beneficiari de ajutor social, precum şi şomeri.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...