Curtea de Conturi Europeană: Sistemul aferent dezvoltării rurale din România este ineficace

Sistemul de supraveghere şi control în ceea ce priveşte programul de dezvoltare rurală din România este ineficace, potrivit raportului anual al Curţii de Conturi Europene referitor la execuţia bugetului UE privind exerciţiul financiar 2012, publicat marţi.
Economica.net - mar, 05 nov. 2013, 17:15
Curtea de Conturi Europeană: Sistemul aferent dezvoltării rurale din România este ineficace

În acelaşi timp, documentul citat arată că sistemele din alte cinci ţări verificate – Bulgaria, Germania, Franţa, Polonia şi Suedia – sunt parţial eficace.

În raportul anual referitor la execuţia bugetului UE privind exerciţiul financiar 2012 indicele de eroare estimat de Curte pentru ansamblul cheltuielilor de la bugetul UE a fost în creştere la 4,8% în 2012 faţă de 3,9 % în 2011, înregistrându-se majorări ale acestui indice de eroare pentru aproape fiecare dintre diferitele domenii de cheltuieli.

Potrivit auditorilor, dezvoltarea rurală a fost domeniul cu cel mai mare grad de erori, 7,9% din cheltuieli fiind afectate de erori, urmată de politica regională, energie şi transporturi cu un grad de erori de 6,8%.

România se numără printre cele 14 state în care au fost verificate 160 de operaţiuni din cadrul programului pentru dezvoltare rurală. Raportul Curţii de Conturi Europene aminteşte că, în cazul unui program operaţional din cadrul FEDER (Fondul european de dezvoltare regională – n.r.) în România, Comisia a identificat, între 2010 şi 2012, o serie de deficienţe grave în sistemele de gestiune şi de control în general, precum şi la nivelul achiziţiilor publice. După întreruperea plăţilor, Comisia a convenit cu autorităţile române să se aplice corecţii individuale la nivelul proiectelor. Acest lucru a avut consecinţe asupra rambursării efectuate de Comisie către România în decembrie 2012.

Pe de altă parte, Curtea de Conturi Europeană a constatat şi cazuri de încălcare a normelor în materie de achiziţii publice în România, Spania, Franţa, Lituania, Poloni şi Slovenia. ‘În România, beneficiarul (o municipalitate rurală) a solicitat sprijin pentru un proiect de investiţii care includea o reţea de alimentare cu apă potabilă, un sistem de canalizare, modernizarea drumurilor locale şi o clădire destinată comunităţii. Şapte ofertanţi au depus oferte, iar cinci dintre acestea au fost respinse de beneficiar întrucât nu îndeplineau cerinţele. Curtea a constatat că ofertantul câştigător nu îndeplinea două cerinţe stabilite în cadrul procedurii şi că, în plus, alte oferte fuseseră excluse tocmai pentru că nu îndeplineau aceste cerinţe. Din cauza neconformităţii cu documentaţia de atribuire şi a nerespectării principiului tratamentului egal, aspecte care au influenţat rezultatul procedurii de achiziţii, cheltuielile în cauză sunt neeligibile’, se arată în observaţiile Curţii.

În raportul său, Curtea de Conturi Europeană adresează un apel în vederea reconceperii normelor care se aplică cheltuirii fondurilor UE şi recomandă simplificarea cadrului legislativ.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...