Curtea de Justiţie a UE a fixat pe 27 noiembrie o audiere privind posibilitatea revocării Brexitului

Judecătorii din cadrul celei mai înalte curţi a Uniunii Europene va audia părţile pe 27 noiembrie asupra unui caz privind procesul Brexitului, urmând să evalueze dacă Marea Britanie ar putea să-şi retragă unilateral decizia de a părăsi UE, a anunţat miercuri într-un comunicat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), relatează Reuters.
Economica.net - mie, 07 nov. 2018, 14:11
Curtea de Justiţie a UE a fixat pe 27 noiembrie o audiere privind posibilitatea revocării Brexitului

Cazul a fost ridicat în faţa curţii din Luxemburg de un tribunal scoţian, unde politicienii care se opun Brexitului au cerut un verdict care să clarifice interpretarea Articolului 50 din Tratatul UE, în baza căruia Londra a anunţat în urmă cu peste doi ani că va ieşi din blocul comunitar.

Niciun alt membru nu a mai părăsit blocul comunitar în 60 de ani.

Stabilirea faptului că revocarea procesului Brexitului se poate face fără aprobarea statelor membre, argumentează cei care au ridicat cazul, le-ar valida acestora argumentul că parlamentarii britanici ar putea să blocheze ieşirea Marii Britanii din UE înainte de 29 martie.

Nu este încă clar când va adopta o decizie CJUE asupra acestei chestiuni, cunoscută sub numele Cazul Wightman, după Andy Wightman, un membru al parlamentului scoţian din partea Partidului Verzilor, care a condus acţiunea.

Un oficial al curţii a declarat că, în mod normal, în conformitate cu „procedura accelerată” a instanţei pentru chestiunile urgente, un verdict va fi adoptat în trei până la şase luni de la o astfel de audiere. Totuşi, CJUE a precizat într-un ordin de luna trecută că „incontestabil” există necesitatea unui verdict urgent înainte ca parlamentul britanic să voteze dacă va accepta sau nu un tratat cu UE care să stabilească termenii „divorţului”.

Premierul britanic Theresa May insistă că Marea Britanie va părăsi UE în martie. Ea se confruntă însă cu o luptă în parlament pentru aprobarea unui potenţial tratat cu UE, asupra căruia negocierile sunt blocate în privinţa modului de acţiune în chestiunea frontierei irlandeze. În principiu, ea ar putea încerca să obţină un vot parlamentar chiar în această lună, notează Reuters.

Un document provenit de la guvern publicat de BBC marţi sugerează că data audierii de la Luxemburg, 27 noiembrie, ar putea fi exact ziua în care May le va cere parlamentarilor să voteze, lăsând opinia CJUE în acest caz să devină una sterilă.

O purtătoare de cuvânt a guvernului lui May a declarat că încearcă să facă apel în faţa Curţii supreme britanice împotriva deciziei tribunalului scoţian competent de a merge la CJUE. „Rămâne o chestiune de fermitate politică de a nu revoca notificarea în baza articolului 50 şi nu vom comenta mai mult asupra litigiilor în curs”, a adăugat ea.

Marţi, guvernul a precizat că a înaintat observaţii scrise către CJUE, reafirmându-şi poziţia că instanţa în cauză ar trebui să respingă dosarul, întrucât de multă vreme refuză să emită verdicte în privinţa unor întrebări ipotetice sau să furnizeze opinii consultative.

Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona stabileşte o limită de doi ani pentru un stat pentru a negocia un acord de ieşire cu UE. Acordul respectiv trebuie aprobat de o majoritate calculată special a celorlalte state membre. Articolul mai menţionează că perioada de negociere de doi ani poate fi extinsă dacă toate celelalte state sunt de acord.

Articolul nu prevede eventualitatea ca o ţară care a cerut să plece din UE să se poată pur şi simplu răzgândi şi ca aceasta să păstreze calitatea de membră a blocului comunitar fără aprobarea celorlalte state UE, notează Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...