Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL

Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă a hotărât că directorul general al grupului energetic ungar MOL, Zsolt Hernadi, şi fostul premier croat, Ivo Sanader, sunt vinovaţi de corupţie, într-un dosar care afectează relaţiile bilaterale.
AGERPRES - lun, 25 oct. 2021, 20:02
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL

În luna decembrie 2019, Zsolt Hernadi a fost găsit vinovat pentru că l-a mituit pe Ivo Sanader pentru a permite companiei ungare MOL să devină principalul factor de decizie la compania petrolieră croată INA, la care MOL este cel mai mare acţionar dar nu deţine pachetul majoritar de acţiuni. Zsolt Hernadi şi Ivo Sanader au primit pedepse de doi, respectiv şase ani de închisoare. Acea decizie nu era definitivă astfel că a putut fi contestată.

Luni însă, Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a respins apelurile formulate de Biroul croat de combatere a corupţiei şi a criminalităţii organizate, de pe lângă Parchetul General (USKOK), precum şi de cei doi inculpaţi şi a confirmat pedepsa de şase ani de închisoare pronunţată împotriva fostului premier Ivo Sanader pentru că a luat mită de la directorul MOL, Zsolt Hernadi, care la rândul său a fost condamnat la doi ani de închisoare.

Acest dosar, care afectează relaţiile dintre cele două state vecine membre ale UE, are la bază un acord care a permis grupului MOL să preia controlul la compania croată de petrol şi gaze INA în anul 2009.

În anul 2003, Croaţia a vândut 25% din acţiunile INA către MOL, iar ulterior a permis firmei ungare să-şi majoreze participaţia până la aproape 50% şi, de asemenea, să preia controlul managerial la firma croată. În 2013, au apărut tensiuni între MOL şi Guvernul croat, care deţine 44,8% din acţiunile INA, în condiţiile în care autorităţile de la Zagreb acuzau firma ungară că nu a investit suficient în INA, iar MOL susţinea că Zagreb-ul nu a respectat promisiunea de a vinde operaţiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.

În justificarea deciziei sale, Curtea a precizat că fostul premier Ivo Sanader a convenit cu Zsolt Hernadi ca MOL să preia controlul la INA în schimbul unei mite de 10 milioane de euro. Plata a fost aranjată prin intermediul încheierii unor contracte fictive de consultanţă şi servicii cu o altă companie, care a primit cinci milioane de euro în 2009 şi urma să îi plătească la rândul său lui Ivo Sanader după o anumită perioadă în timp ce plata restului de cinci milioane de euro nu a mai fost făcută, susţine Curtea Supremă din Croaţia.

Potrivit AFP, autorităţile de la Zagreb solicită de mai mulţi ani arestarea lui Zsolt Hernadi însă Ungaria refuză să îl extrădeze.

Atât grupul MOL cât şi Zsolt Hernadi au dezminţit acuzaţiile, insistând că firma nu a mituit niciodată un politician. Hernadi a fost achitat anterior de aceste acuzaţii de către instanţa din Ungaria.

Te-ar mai putea interesa și
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image și MidEuropa, fondul de investiții ce......
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ...
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...