Cutremur în România. Seismele din Gorj au provocat daune substanțiale. Primele date oficiale. Cum ne putem proteja și care sunt cele mai expuse județe?

05 03. 2023
cutremur _seism_45614900

Interesul românilor pentru asigurările de locuințe a crescut semnificativ ca urmare a evenimentelor seismice din ultima perioadă, arată o analiză realizată de UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România. Concret, numărul ofertelor făcute de firmele de asigurare pentru asigurări de locuință au crescut de peste trei ori în doar câteva săptămâni.

Vezi aici cum îți poți proteja bunurile împotriva pagubelor provocate de cutremur, dar și care sunt situațiile în care nu vein primi despăgubirea

Lista județelor cele mai expuse în caz de cutremur

O analiză pe județe a situației asigurărilor facultative de locuință scoate la iveală o realitate aparent surprinzătoare. Câteva dintre județele pe care le considerăm masiv expuse la catastrofă sunt, în fapt, la coada listei. Sigur că, vorbind despre catastrofe, un singur eveniment poate schimba situația, însă, până acum, datele arată că cele mai mari plăți raportat la numărul de contracte s-au făcut în zone la care mulți nu se așteptau. Iar istoricul de daunalitate este principalul instrument de analiză inclusiv în calculele firmelor de asigurare.

Așadar, potrivit calculelor noastre, bazate pe date din perioada 2020-2022, arată că județele unde s-au făcut cele multe plăți raportat la numărul de contracte în vigoare la final de perioadă sunt Buzău, Constanța, Caraș-Severin, Olt și Alba. În ceea ce privește județele cu cele mai puține plăți, cea mai mare surpriză pare a fi Vrancea, epicentrul cutremurelor din România, unde s-au plătit doar în jur de 4,9 lei per contract de asigurare, în timp ce s-au încasat, în medie, 140 de lei sub formă de primă de asigurare. Menționăm că ne-am raportat exclusiv la plățile pentru cele trei riscuri catastrofale, adică inundație, cutremur și alunecări de teren și doar la ce s-a plătit în baza asigurărilor facultative. Am calculat raportat la perioada contractuală clasică, adică un an.  Iată, mai jos, datele rezultate din calculele Economica:

Vezi aici tabelul cu cele mai expuse județe