Harta riscurilor de cutremur și inundații, în rapoartele firmelor de asigurare: ” Mitul Vrancea” e doar un mit. Ce județe sunt adevăratele campioane ale pagubelor?

România nu a avut niciodată în ultimii 30 de ani o hartă exactă a riscurilor catastrofale (cutremur, inundație și alunecări de teren). S-a lucrat constant cu aproximări bazate pe datele cercetate în perioada de dinainte de '90, când numărul și structura clădirilor erau cu totul altele. Totuși, o părere despre zonele unde se produc și s-ar putea produce în continuare cele mai mari pagube materiale ne putem face din datele raportate de firmele de asigurare.
Ion Dobreanu - Dum, 26 feb. 2023, 21:25
Harta riscurilor de cutremur și inundații, în rapoartele firmelor de asigurare:

Teoretic, firmele de asigurare sunt primele interesate să cunoască cu cât mai mare exactitate riscurile la care sunt expuse clădirile din România, în funcție de zonă, având în vedere că ele stabilesc tarifele pentru polițele de locuință în funcție de riscuri. Practic, însă, firmele de asigurare merg rareori în profunzime, preferând să folosească estimările mai degrabă generale făcute de companiile de reasigurare (firme care „asigură asigurătorii”, întărind astfel capacitatea de plată în caz de daună). Aceasta se întâmplă în primul rând pentru că piața din România are un potențial redus și se zbate de ani de zile în jurul procentului de 20% din locuințe asigurate, cel mai mic din Europa.

AICI despre legătura dintre România și cutremurul din Turcia

Totuși, datele raportate de firmele de asigurare ne pot arăta un peisaj al riscurilor, având în vedere că „eșantionul reprezentativ” depăășește 1,6 milioane de polițe de asigurare facultativă a locuinței, câte erau la finalul lui 2022.

Despre diferențele dintre asigurarea facultativă (care acoperă un pachet mare de riscuri și despăgubește la valoarea de piață a locuinței) și polița obligatorie PAD puteți citi AICI. Tot AICI despre situațiile deloc puține în care nu veți primi despăgubirea 

În 2022, ca în 2021, 2020….și ca întotdeauna

Anul 2022 nu s-a remarcat în mod deosebit în contextul ultimului deceniu. Pool-ul de Asigurare Împotriva Deazstrelor (PAID) a reușit să vândă doar marginal mai mult decât o face de obicei, în ciuda campaniilor plătite cu zeci de mii sau chiar sute de mii de euro. 

De partea cealaltă, pe piața liberă, numărul asigurărilor facultative de locuință, în fapt singurele produse de asigurare în adevăratul sens al cuvântului, a crescut și el ușor. La final de 2022, arată calculele noastre bazate pe numărul polițelor în vigoare la 9 luni din 2022 și pe dinamica înregistrată în perioada amintită, erau valide  în jur de  1,6 milioane de polițe facultative de asigurare, cu până în 100.000 mai mult decât la final de 2021.

Dacă din aceste cifre, ale PAID și ale asigurătorilor de pe piața liberă, am scoate Bucureștiul, Ilfovul și orașele mari din Ardeal, nu ar rămâne mai mult de jumătate din acest număr.

Județele unde s-a plătit cel mai mult ;i cel mai puțin pe daune din inundații, cutremur și alunecări de teren. Surprize în top

O analiză pe județe a situației asigurărilor facultative de locuință scoate la iveală o realitate aparent surprinzătoare. Câteva dintre județele pe care le considerăm masiv expuse la catastrofă sunt, în fapt, la coada listei. Sigur că, vorbind despre catastrofe, un singur eveniment poate schimba situația, însă, până acum, datele arată că cele mai mari plăți raportat la numărul de contracte s-au făcut în zone la care mulți nu se așteptau. Iar istoricul de daunalitate este principalul instrument de analiză inclusiv în calculele firmelor de asigurare.

Așadar, potrivit calculelor noastre, bazate pe date din perioada 2020-2022, arată că județele unde s-au făcut cele multe plăți raportat la numărul de contracte în vigoare la final de perioadă sunt Buzău, Constanța, Caraș-Severin, Olt și Alba. În ceea ce privește județele cu cele mai puține plăți, cea mai mare surpriză pare a fi Vrancea, epicentrul cutremurelor din România, unde s-au plătit doar în jur de 4,9 lei per contract de asigurare, în timp ce s-au încasat, în medie, 140 de lei sub formă de primă de asigurare. Menționăm că ne-am raportat exclusiv la plățile pentru cele trei riscuri catastrofale, adică inundație, cutremur și alunecări de teren și doar la ce s-a plătit în baza asigurărilor facultative. Am calculat raportat la perioada contractuală clasică, adică un an.  Iată, mai jos, datele rezultate din calculele Economica:

Top 10 județe cu cele mai mari daune din evenimente catastrofale:

 

Locul Județul Daună/contract (LEI) Primă/contract(LEI) Cuprindere în asigurare (% din total locuințe)
1 Buzău 34 lei 130 lei 15,28%
2 Constanța 31 lei 180 lei 22%
3 Caraș Severin 31 lei 120 lei 17%
4 Olt 22 lei 130 lei 7,7%
5 Alba 21 lei 136 lei 16.2%
6 Sibiu 21 lei 135 lei 24%
7 Suceava 16,5 lei 141 lei 16,5%
8 Bistrița-Năsăud 16 lei 126 lei 19%
9 Brașov 13 lei 157 lei 31%
10 Gorj 13 lei 118 lei 9,16%

 

Top județe 10 județe cu cele mai mici daune din evenimente catastrofale: 

 

Locul Județul Daună/contract (LEI) Primă/contract(LEI) Cuprindere în asigurare (% din total locuințe)
1 Satu-Mare 1,7 lei 113 lei 16%
2 Brăila 2,5 lei 109 lei 13,4%
3 Vaslui 3,4 lei 101 lei 8,5%
4 Neamț 4,4 lei 121 lei 11,6%
5 Vrancea 4,9 lei 136 lei 13,7%
6 Dâmbovița 5,7 lei 155 lei 11%
7 Botoșani 6,5 lei 124 lei 8,3%
8 București 7,6 lei 198 lei 36%
9 Prahova 7,7 lei 150 lei 21%
10 Mehedinți 8,6 lei 118 lei 9%

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a majorat tarifele la import pentru o gamă largă de bunuri de larg consum, inclusiv vin, bere, dulciuri, biscuiţi şi şampon, produse în ţările care susţin sancţiunile impuse Moscovei,......
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezenţa virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) ...
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O companie românească de utilități folosește analiză complexă de date pentru reducerea pierderilor de apă. ApaVital ...
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru județe
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, două atenţionări Cod portocaliu şi Cod galben de ...