Dacă se intensifică luptele în estul Ucrainei, ne aştepăm la un „scenariu negru” privind refugiaţii – Crucea Roşie Română

 Directorul general al Crucii Roşii Române, Ioan Silviu Lefter, a afirmat, marţi, că în România ar putea ajunge un grup mai mare de refugiaţi din Ucraina în situaţia în care se intensifică luptele din estul ţării vecine.
AGERPRES - mar, 12 apr. 2022, 13:04
Dacă se intensifică luptele în estul Ucrainei, ne aştepăm la un

„Dacă se intensifică luptele în partea de est a Ucrainei, ne aşteptăm şi la un scenariu negru, care ar presupune intrarea în ţară a unui grup mai mare de refugiaţi din Ucraina şi asta presupune să fim pregătiţi pentru o situaţie de acest fel. Chiar dacă ar fi pace începând de mâine, Ucraina tot va avea nevoie de sprijin umanitar, pentru că o treime din ţară eu cred că e la pământ şi cu infrastructura şi cu ceea ce înseamnă alimente şi orice lucruri de primă necesitate”, a declarat Lefter, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat bilanţul campaniei „Umanitatea nu are graniţe”.

În perioada 27 februarie – 31 martie, Crucea Roşie Română a înregistrat donaţii totale în bani de 6.748.862 euro, dintre care 5.402.317 euro de la persoane juridice, 605.981 euro de la persoane fizice, iar prin SMS – 210.640 euro. Donaţiile online au însumat 529.924 euro.

Donaţiile în produse de la persoane juridice, aproximativ 2.150 tone, au atins suma de 1.533.365 euro, iar cele de la persoane fizice s-au ridicat la 230 de tone. Acestea au fost colectate în cele 47 de filiale ale Crucii Roşii Române şi constau în produse alimentare, produse de igienă, cazarmament, produse pentru copii, apă, hrană pentru animale şi produse de prim ajutor.

Peste 250.000 de persoane au beneficiat de informare, asistenţă umanitară şi servicii de restabilire a legăturilor de familie în toate punctele de frontieră din România, aeroporturi, gări şi pe autostrada A 1.

Totodată, 85.932 de persoane, dintre care 40% copii, din centrele de cazare ale instituţiilor publice, dar mai ales din puncte de cazare particulare au fost asistate în această perioadă.

Crucea Roşie Română a deschis opt magazine sociale în judeţele Botoşani, Cluj, Constanţa, Iaşi, Maramureş, Sibiu, Teleorman, Tulcea, iar două sunt în curs de deschidere în Sălaj şi Satu Mare. Cetăţenii ucraineni aflaţi în România pot merge la aceste magazine pentru a lua gratuit produse de primă necesitate.

În plus, pentru aceştia se asigură mese calde, asistenţă medicală specializată, asistenţă psiho-socială, sprijin financiar pentru achiziţionarea de medicamente şi bilete de avion sau tren. Se organizează şi activităţi de socializare şi educative pentru copii, cursuri de limba română şi alfabet latin şi se asigură asistenţă pentru cursuri online cu profesorii lor aflaţi în Ucraina.

Peste 7.000 de beneficiari din centrele de cazare asigurate de autorităţi, alte ONG sau prin iniţiative private au primit produse de maximă necesitate de la Crucea Roşie.

Ajutorul a fost extins şi pe teritoriul Ucrainei pentru civilii rămaşi acolo, prin intermediul transporturilor umanitare realizate de către Societatea Naţională de Cruce Roşie, care însumează 58 tiruri cu 1.450 tone cu materiale umanitare. Acestea au ajuns în regiunile Cernăuţi, Uzhhorod şi Odesa, de unde au fost distribuite cu ajutorul Crucii Roşii din Ucraina.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...