1EUR = 4.8068 RON | Bucureşti 10 º

Companii

Dacia a ajuns cea mai mare companie din România. În 2015, a depăşit pentru prima dată grupul Petrom

Ajutată de exporturile mari care au mentinut producţia la capacitate maximă, Dacia a stabilit un nou record anul trecut, depăşind la nivelul cifrei de afaceri întreg grupul OMV Petrom, care a fost afectat de scăderea drastică a preţului ţiţeiului.

10 mai, 2016 | ECONOMICA.net

Dacia a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri cu 40% mai mare faţă de cea a OMV Petrom SA şi cu 5,6% mai mare decat cea a grupului OMV Petrom. Dacia a depăşit încă din anii trecuţi companiile din grupul OMV Petrom, luate separat, după ce grupul a creat compania OMV Petrom Marketing pentru operarea reţelei de staţii de carburanţi.

Cifra de afaceri a Dacia a fost anul trecut în creştere cu 1,76% faţă de 2014 şi s-a situat la 4,3 miliarde de euro (19,165 miliarde lei). Ca şi în anii trecuţi, exporturile se situează la un nivel foarte ridicat, de 90% din totalul vânzărilor.

"Exporturile foarte mari sunt, pe de o parte, un lucru benefic, pentru că menţin producţia aproape de capacitatea maximă. Pe de altă parte, pentru orice uzină este extrem de important să aibă o piaţă locală puternică, unde să vândă aproximativ 20% din producţie, a declarat directorul financiar al Grupului Renault România, Liviu Bocşaru, într-un interviu pe site-ul companiei.

De asemenea, profitul net al companiei Dacia a crescut cu 20,43% în anul 2015, comparativ cu anul anterior şi s-a situat la 448 milioane lei (peste 100 milioane euro).

Spre comparaţie, grupul OMV Petrom a obţinut anul trecut o cifră de afaceri de 18,14 miliarde de lei, în scădere faţă de nivelul de 21,54 miliarde de lei din 2014. Aceste cifre reprezintă vânzările către terţi şi nu includ vânzările în cadrul grupului, se menţionează în raportul anual al OMV Petrom.

"Cifra de afaceri a companiei a scăzut în 2015 în principal din reducerea veniturilor din vânzările de produse petroliere în Downstream Oil, determinată de scăderea accentuată a preţului ţiţeiului, care a anulat impactul pozitiv din creşterea cantităţilor vândute, determinată de cererea de produse petroliere îmbunătăţită, în timp ce vânzările aferente Downstream Gas au crescut ca urmare a vânzărilor mai mari de electricitate", se explică în raportul OMV Petrom.

La nivel individual, OMV Petrom SA a înregistrat o cifră de afaceri de 13,68 miliarde de lei, în scădere faţă de nivelul 16,51 miliarde de lei din 2014, conform datelor raportate la Bursa de Valori Bucureşti. De asemenea, compania a raportat pierderi de 630 de milioane de lei.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO