Dacia în grevă: Cu cât îi plătesc francezii pe români şi care e riscul

Salariaţii de la Dacia sunt de patru ori mai prost plătiţi decât cei din Franţa, dar de peste două ori mai bine stipendiaţi decât cei din Maroc, uzină cu care fabrica de la Piteşti concurează în mod direct.
Economica.net - mie, 20 mart. 2013, 11:14
Dacia în grevă: Cu cât îi plătesc francezii pe români şi care e riscul

Potrivit ultimelor date disponibile, salariul mediu net plătit de Renault angajaţilor de la Automobile Dacia este de 2.640 de lei, cifră valabilă pentru anul trecut. Angajaţii Dacia mai beneficiază de bonuri de masă, câte unul pe zi, dar şi de o masă caldă în fiecare zi.

Anagajaţii mai beneficiază şi de prime de Crăciun şi de Paşte, care au fost, anul trecut, de circa 700 de lei de persoană, fiecare.

Peste 5.000 de angajaţi ai uzinei Dacia din Mioveni au oprit activitatea, miercuri dimineaţă, nemultumiţi că nu a fost semnat contractul colectiv de muncă şi că revendicările salariale cerute de ei nu au fost incluse în document. Salariaţii cer o majorare salarială de 25%, iar administraţia a oferit doar 5%. Negocierile sunt în curs.

După deschiderea fabricii Renault de la Tanger, Maroc, care o concurează direct pe cea de la Piteşti şi care va deveni cea mai eficientă uzină a grupului, tot mai mulţi membri din conducerea executivă a companiei au avertizat că producţia din România poate fi diminuată dacă fabrica de la noi devine necompetitivă, inclusiv din cauza creşterilor salariale.

„Situaţia indu­strială din România este una de care suntem foarte mândri. Avem parte de calitate atât pe partea de inginerie, cât şi de fabricaţie. Însă, trebuie să ştiţi că lucrurile nu se opresc aici. Există oricând posibilitatea să mutăm situri fie către Maroc, fie către alte ţări din Africa, să mutăm partea de industrial, cât şi de inginerie şi design. De ce? Pentru că nu ne putem complace, nu putem să ajungem la un nivel de complezenţă. Nu trebuie să vedem niciodată situaţia ca fiind una statică, pentru că astfel înţelegem situaţia economică ca fiind una statică şi ajungem într-o mare eroare”, spunea toamna Carol Tavares, directorul operaţional al Grupului Renault.

Tot atunci, francezii au mai enunţat un alt avantaj al fabricii deschise în Maroc la începutul lui 2012, fabrică unde se fac deja, exclusive, câteva modele Dacia, ca Lodgy sau Dokker: de la Tanger o maşină ajunge mult mai repede pe piaţa europeană-trece doar strâmtoarea Gibraltar, pe când de la Piteşti e nevoie de 24 de ore doar până la Constanţa, la care se adaugă durata transportului pe mare.

Francezii îşi plătesc angajaţii din Maroc cu 250 de euro pe lună, net, deci de peste două ori mai puţin decât angajaţii de la fabrica din România.

În fabricile din vestul Europei totalul cheltuielilor salariale le depăşesc însă pe cele din România de câteva ori. Astfel, dacă un salariat de la Mioveni costă compania 11.000 de euro pe an, unul de la uzina din Valladolid, din Spania, presupune un cost total de 35.000 de euro, iar unul de la uzina de la Flins, din Franţa, 50.000 de euro pe an.

Dacia este cel mai de succes produs de export al României. Anul trecut, s-au vândut 360.000 de maşini, în 43 de state din toată lumea. În 2011, exporturile Dacia au înregistrat aproape 5% din toate exporturile României.

Te-ar mai putea interesa și
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze ...
O delegație a Hidroelectrica condusă de Karoly Borbely, președinte al directoratului societății, participă la vizita de lucru în Emiratele Arabe Unite, care are loc în perioada 17-19 aprilie......
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, ...
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...