Producţia Dacia este oprită şi astăzi. Uzina din Mioveni a lucrat în februarie doar şase zile din 11 lucrătoare

Deși au trecut 15 zile calendaristice şi 11 lucrătoare, doar în șase dintre acestea uzina Dacia din Mioveni a asamblat mașini. Criza de semiconductori afectează grav producția.
Robert Stan - lun, 15 feb. 2021, 11:30
Producţia Dacia este oprită şi astăzi. Uzina din Mioveni a lucrat în februarie doar şase zile din 11 lucrătoare

Ziua de 15 februarie este a cincea din această lună în care oficialii uzinei Automobile Dacia au fost nevoiți să oprească activitatea. Practic, dintre cele 11 zile lucrătoare trecute din februarie, în jumătate la Mioveni nu au fost asamblate mașini.

„În cursul lunii februarie grupul Renault va adapta producția industrială pe fondul penuriei de componente electronice provenite de la anumiți furnizori. Activitatea de la Uzina Vehicule va fi întreruptă în zilele de 12 și 15 februarie, iar La Uzina Mecanica și Șasiuri, parțial, în aceleași zile. Echipele Grupului, Supply Chain și Achiziții sunt mobilizate pentru a gestiona impactul generat de această criză mondială care afectează mare parte din sectorul auto”, a anunțat, conform LifeNews.ro, Direcția de Comunicare Dacia.

Acest anunț vine după unul similar în care oficialii companiei anunțau că „activitatea de la Uzina de Vehicule va fi întreruptă în zilele de 5, 8 și 12 februarie, iar La Uzina Mecanică și Șasiuri, parțial, în data de 8 februarie”. În plus, nici pe 1 februarie nu au fost produse vehicule la Mioveni.

Din nefericire, deși oficialii Automobile Dacia au evitat un răspuns concret, este foarte posibil ca stopări temporare ale producției de la Mioveni să apară și în restul lunii februarie.

Dacia suferă ca și alți mari producători auto

Motivul acestor opriri ale liniilor de asamblare de la Mioveni este criza de semiconductori care afectează întreaga industrie auto.

O analiză IHS Markit arată că deficitul de cip-uri auto ar putea afecta grav producția mondială de mașini. Astfel, estimările arată o scădere cu 672.000 de unități a producției globale de vehicule ușoare (autoturisme și vehicule comerciale sub 3,5T) din cauza lipsei de semiconductori auto doar în primul trimestru din 2021.

Conform analiștilor IHS, criza a apărut pe fondul dotării mașinilor cu tot mai multă tehnologie, asta ducând la o cerere de semiconductori mai mare decât cea estimată.

„Deoarece cauza acestei crize este rezultatul creșterii cererii din partea producătorilor de mașini și componente pe fondul unei oferte limitate de semiconductori, aceasta nu va fi rezolvată până când ambele părți nu vor fi aliniate”, consideră Phil Amsrud, analist principal senior-ADAS, semiconductori și componente, IHS Markit.

Te-ar mai putea interesa și
Arafat îndeamnă clienţii să anunţe autorităţile, dacă oamenii nu sunt verificaţi în restaurante, la petreceri: Nu e pâră, e normal
Arafat îndeamnă clienţii să anunţe autorităţile, dacă oamenii nu sunt verificaţi în restaurante, la petreceri: ...
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a afirmat că un participant la o petrecere dintr-un restaurant poate anunţa autorităţile, dacă observă că oamenii sunt lăsaţi să intre în unitatea......
Iohannis, după un test drive cu noul model Duster: O maşină modernă şi se conduce foarte bine
Iohannis, după un test drive cu noul model Duster: O maşină modernă şi se conduce foarte bine
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut, sâmbătă, un test-drive cu noul model Dacia Duster, apreciind că aceasta e o maşină ...
Azerbaijanul a trimis cinci miliarde de metri cubi de gaze Europei acest an. În România n-a ajuns nicio moleculă, de ce
Azerbaijanul a trimis cinci miliarde de metri cubi de gaze Europei acest an. În România n-a ajuns nicio moleculă, de ce
Consorțiul care implementează proiectul de transport al gazelor Trans Adriatic Pipeline (TAP) a anunțat recent că a transportat ...
Ce se întâmplă cu smartphone-urile vechi și de ce? Diferenţe între iPhone şi Android
Ce se întâmplă cu smartphone-urile vechi și de ce? Diferenţe între iPhone şi Android
Un procent mai mare de iPhone-uri sunt vândute sau schimbate în comparație cu telefoanele Android de la Google, relevă ...