Dacia Sandero și Tesla Model Y, bătălie acerbă pentru prima poziție în clasamentul european al vânzărilor în 2023

Datele preliminare cu privire la înmatriculările de modele pe piața europeană în noiembrie 2023 arată că Dacia Sandero ar putea repurta o nouă victorie în fața principalului contracandidat la locul 1, Tesla Model Y.
Robert Stan - mie, 20 dec. 2023, 11:42
Dacia Sandero și Tesla Model Y, bătălie acerbă pentru prima poziție în clasamentul european al vânzărilor în 2023

Dacia Sandero, model produs în Maroc de marca românească subsidiară a grupului Renault, are mari șanse de a încheia luna octombrie pe prima poziție a clasamentului vânzărilor de autoturisme din Europa, în fața Tesla Model Y. Mai mult decât atât, modelul Dacia ar putea chiar învinge în clasamentul întregului an profitând de problemele Tesla din nordul continentului.

La doar câteva ore după ce Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a dat publicității raportul său privind înmatriculările din Europa în luna octombrie, arătând marca Dacia, cu toate modelele sale, pe un lăudabil loc 10 în clasamentul vânzărilor din primele 11 luni ale lui 2023, compania de cercetări de piață DataForce a prezentat raportul său preliminar în care dezvăluie clasamentul pe modele.

Surprinzător pentru mulți, mai ales pentru cei care nu urmăresc statisticile lunare de vânzări, modelul Dacia Sandero se află pe prima poziție în acest clasament preliminar al modelelor, cu 19.760 unități înmatriculate în noiembrie, valoare corespunzătoare unei creșteri cu 9,5% față de aceeași lună din 2022.

Pe locul secund în acest clasament se află principalul rival la fotoliul de lider, Tesla Model Y. Vehiculul mărcii americane producătoare de mașini electrice a fost preferat în noiembrie de 17.464 de clienți, în scădere cu 8,2% față de noiembrie 2022.

Poziția a treia în noiembrie este ocupată de Tesla Model 3 (16.309 unități), în timp ce restul Top 10 are în componență, în ordine, Renault Clio (15.760 unități), Volkswagen Golf (15.758 unități), Toyota Yaris Cross (14.883 unități), Opel Corsa (14.346 unități), Volkswagen polo (14.093 unități), Volkswagen Tiguan (13.939 unități) și Volkswagen T-Roc (13.901 unități).

Dincolo de evidentele lupte din noiembrie între Dacia Sandero și Tesla Model Y pentru locul 1 sau Renault Clio și Volkswagen Golf pentru locul 4, rezultatul din noiembrie poate influența radical clasamentul general al înmatriculărilor pentru întregul an 2023.

Mai exact, după ce a ocupat patru luni dintre cele 11 ale anului trecute până acum pe prima poziție în clasamentul vânzărilor, în timp ce Tesla Model Y a reușit aceeași performanță în șase luni, Dacia Sandero ar putea deveni, pentru prima dată în istorie, cel mai vândut model pe piața europeană la finalul unui an.

Asta pentru că, grevate de problemele din nordul Europei, acolo unde Tesla încă se luptă cu sindicatele, vânzările Model Y ar putea fi sub nivelul estimat. Cum în state precum Suedia, Danemarca, Finlanda sau Norvegia, marca americană înregistrează vânzări majore, ca mai toate brandurile care au mașini electrice în portofoliu, reculul din această zonă poate influența decisiv înmatriculările la nivel continental din decembrie.

Deocamdată, la finalul primelor 11 luni din 2023, clasamentul provizoriu DataForce arată că Tesla Model Y încă se află în fotoliul de lider, cu 229.980 de unități, în timp ce Dacia Sandero se află foarte aproape, la doar 12.736 unități, cu vânzări totale de 217.244 mașini.

Cum modelul aflat pe poziția a treia – Volkswagen T-Roc – a fost comercializat în „doar” 191.015 exemplare în perioada ianuarie – noiembrie, este limpede că lupta finală pentru primul loc în clasamentul vânzărilor din 2023 se va da strict între Sandero și Model Y. Atenție, nu vorbim despre comparații între prețurile modelelor, sistemele de propulsie sau dotările mașinilor, ci doar despre volumul vânzărilor.

O altă luptă interesantă pentru poziții se dă între Peugeot 208, Renault Clio și Opel Corsa pentru locul patru. Cele trei modele sunt despărțite la finalul primelor 11 luni de câteva mii de unități. Deocamdată, modelul Peugeot le-a depășit pe celelalte două înregistrând 184105 unități, dar este urmat îndeaproape de Renault Clio, cu 181.675, care devansează Opel Corsa (176.512 unități). Cum, în noiembrie, Renault Clio a ocupat poziția a patra, în timp ce Opel Corsa a fost pe șapte, iar Peugeot 208 doar pe 22, este posibil ca ordinea să se modifice radical în ultima lună a anului.

Dincolo de locul 6, Top 10 al anului 2023 este completat, în ordine, de Volkswagen Golf (166.304 unități), Toyota Yaris Cross (163.505 unități), Volkswagen Tiguan (160.214 unități) și Skoda Octavia (149.399 unități).

Este important de menționat că Ford Puma, SUV de clasă B produs exclusiv în România, la Craiova, a ratat, deocamdată, Top 10 cu doar câteva sute de unități. Astfel, aflat după primele 11 luni pe locul 11, cu 148.223 unități, vehiculul „made in Romania” se află la doar 1.176 unități de locul 10, Skoda Octavia.

Un al vehicul produs, deocamdată, exclusiv în România, SUV-ul Dacia Duster, se află pe poziția a 15-a în clasamentul vânzărilor din perioada ianuarie – noiembrie 2023, cu 144.196 unități. Grație unei creșteri importante, de 66,1%, noul model Dacia Jogger, și el „made in Romania”, ocupă locul 39 cu 80.650 unități.

Citește și:
– Dacia a depășit pragul de 500.000 de mașini înmatriculate în 2023 în Europa
Tesla, încolțită de proteste ale sindicatelor și reproșuri ale companiilor de închirieri

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor de penetrație la Prelungirea Ghencea și......
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...