1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 12 º

News

Patimile lui Cioloş - Euractiv.ro

Piața a obținut tehnocratul mult dorit. Din păcate, cele mai multe argumente arată că mai mult nu va primi. România intră într-o perioadă de incertitudine și, poate, de declin, scrie Euractiv.ro.

11 noi, 2015 | Euractiv.ro

Dacian Cioloș nici nu era anunțat oficial pe post de premier desemnat, când PSD s-a decis să îl faulteze. Partidul condus de condamnatul (în primă instanță) Liviu Dragnea a depus un amendament la OUG de mărire a salariilor din sistemul sanitar cu 25% prin care vrea să mărească, de la 1 decembrie, salariile tuturor bugetarilor cu 10%.

Prin acest gest, dar și prin propunerea lui Liviu Voinea în funcția de premier desemnat din partea PSD, Dragnea transmite un mesaj clar: război politic. Condamnatul pentru fraudarea referendumului din 2012 spusese, de altfel, clar că PSD vrea să guverneze în continuare. La presiunea străzii nu o va putea face direct, dar controlul pe care îl va exercita asupra cabinetului de tehnocrați al lui Cioloș va fi uriaș.

Să ne fie clar: la nivel declarativ, toate partidele o dau cotită. Până și „interesul național” zice că susține alegerea președintelui Klaus Iohannis. Dar rolul de „partid balama” al UNPR nu va dispărea, chiar dacă generalul-doctor-plagiator Gabriel Oprea nu mai stă în dreapta premierului.

Până și PNL-ul bicefal, care s-a supus din prima ordinelor prezidențiale - prin faptul că nu a formulat nicio propunere de premier - a anunțat că viitorul premier va trebui să se plieze pe prioritățile partidului enunțate în așa numitul de plan de guvernare al nevăzutului „guvern din umbră” al PNL.

Surse citate de Dan Tăpalagă pe HotNews.ro afirmă că Cioloș ar fi primit garanții că își va putea alege singur membrii cabinetului său. Sigur că le-a primit, altfel nu ar fi acceptat postul. Și pe cine altcineva să fi desemnat Iohannis în locul său? Și sigur că, în primă fază, vor fi votați de Parlament la presiunea Pieței.

Numai că și presiunea asta va dispărea. Rămâne de văzut cum vor reuși apostolii lui Cioloș să gestioneze niște instituții politizate până la refuz în ultimii ani, care acționează exclusiv la ordin de partid. Da, e vorba despre aparatele ministeriale, dar, mai ales, de instituțiile din subordinea acestora. Citeşte mai mult pe Euractiv.ro

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO