Dacian Cioloş, în vizită în Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbţie a fondurilor europene din România

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a declarat vineri că trebuie făcute eforturi pentru a reduce birocraţia şi pentru a simplifica procedurile pentru strategiile locale care vizează, în primul rând, proiecte de dimensiune mai mică din punct de vedere financiar.
Economica.net - vin, 30 aug. 2013, 19:40
Dacian Cioloş, în vizită în Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbţie a fondurilor europene din România

Prezent vineri în Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbţie de fonduri europene din România, Dacian Cioloş a participat la o dezbatere cu reprezentanţi a 23 de Grupuri de Acţiune Locală (GAL) privind Axa 4 Leader în România, prilej cu care s-a discutat despre stadiul implementării, problemele întâmpinate, soluţiile pentru viitor, dar şi despre rolul GAL în dezvoltarea rurală a României în viitorul orizont financiar 2014-2020.

După ce a apreciat că, în ceea ce priveşte GAL-urile, Alba este unul dintre judeţele dinamice din acest punct de vedere, Dacian Cioloş a menţionat că a avut loc un schimb de idei şi, mai ales, s-a discutat despre experienţa pe care GAL-urile în mediul rural au căpătat-o în câţiva ani de aplicare a programului Leader în România.

„Să vedem în ce fel şi Comisia Europeană poate să ajute la simplificarea lucrurilor, simplificarea procedurilor pentru ca programul Leader să joace rolul de instrument de stimulare a inovării, şi nu de copiere în mic a Programului de dezvoltare rurală. Cred că s-a căpătat o anumită experienţă şi că din 2014 încolo lucrurile vor putea merge şi mai bine în beneficiul dezvoltării locale”, a declarat înaltul oficial european.

Dacian Cioloş a afirmat că trebuie luate măsuri, şi la nivel european, şi în ţară, legat de aplicarea programului Leader în România, pentru a face ca acest program „să rămână ceea ce trebuie să fie, adică un instrument de stimulare a inovării”.

„Foarte multe lucruri pe care le-am discutat astăzi (vineri – n.r.) au ţinut de proceduri, de ghiduri, de reguli, de norme, şi am impresia că o mare parte din energia celor care lucrează în cadrul GAL-urilor e concentrată în partea procedurală, şi nu în partea de conţinut a strategiilor de dezvoltare locală. Deci, aici cred că trebuie să fie făcute eforturi, şi de la Comisia Europeană, şi de la nivelul autorităţilor locale, pentru a reduce birocraţia şi pentru a simplifica procedurile pentru aceste strategii locale care vizează, în primul rând, proiecte de dimensiune mai mică din punct de vedere financiar, dar care să răspundă unor nevoi specifice ale autorităţilor locale. Atunci când vorbim de nevoi specifice, e mai greu să aplicăm proceduri generale şi restrictive”, a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Dacian Cioloş a vizitat vineri în Ciugud câteva dintre proiectele implementate din bani europeni – staţia de epurare, microcentrala eoliană şi sistemul fotovoltaic de producere a energiei electrice pentru iluminatul public aferent satului Şeuşa şi drumurile de exploatare, asfaltate în cadrul unui proiect finanţat din FEADR Măsura 1.2.5 (primii 26 kilometri de drumuri agricole asfaltate din ţară).

În Ciugud au fost atrase fonduri europene în valoare de 16 milioane de euro, ceea ce înseamnă bugetul comunei pe 50 de ani.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...