Dacian Cioloş participă la Consiliul European. Migraţia şi combaterea terorismului, pe agenda discuţiilor

Prim-ministrul Dacian Cioloş participă joi şi vineri la Consiliul European, care va avea loc la Bruxelles. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Guvernului transmis scrie Agerpres, principalele teme înscrise pe agenda lucrărilor Consiliului European vizează gestionarea fenomenului migraţiei şi acţiunea la nivelul Uniunii Europene şi al statelor membre pentru combaterea terorismului, în contextul creat după atentatele de luna trecută de la Paris.
Economica.net - joi, 17 dec. 2015, 06:42
Dacian Cioloş participă la Consiliul European. Migraţia şi combaterea terorismului, pe agenda discuţiilor

Referitor la aceste subiecte, România susţine implementarea tuturor măsurilor necesare pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene şi pentru garantarea securităţii interne, menţinându-se, totodată, principiul libertăţii de circulaţie în interiorul Uniunii, precizează sursa citată.

Totodată, România este solidară cu statele membre care se confruntă cu fluxuri masive de migranţi, solidaritate confirmată prin acţiunile întreprinse în implementarea măsurilor agreate până în prezent.

”România îşi menţine însă rezervele faţă de ideea creării unui mecanism permanent de relocare la nivelul UE, susţinând necesitatea unui instrument care să abordeze cu prioritate cauzele actualei crize a migraţiei, nu efectele. În acest context, va fi discutată inclusiv situaţia din Siria”, precizează comunicatul Guvernului.

Dezbaterile vor viza, de asemenea, chestiuni legate de relaţia cu Federaţia Rusă şi situaţia din estul Ucrainei.

Alte subiecte dezbătute la reuniunea de la Bruxelles se referă la Uniunea Economică şi Monetară şi piaţa unică.

”România, ca stat care doreşte să adere la zona euro, susţine consolidarea Uniunii Economice Monetare fără ridicarea unor bariere suplimentare în demersurile ţărilor care vor să adopte moneda unică”, arată Guvernul.

Liderii europeni vor discuta, totodată, pe tema accelerării proiectului unei uniuni energetice, având în vedere acordul istoric privind schimbările climatice obţinut în cadrul celei de-a 21-a Conferinţe a Părţilor (COP 21) la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, desfăşurată recent la Paris.

Chestiunea privind rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii în Uniunea Europeană va fi, de asemenea, în atenţia participanţilor la Consiliul European de săptămâna aceasta.

Referitor la acest subiect, premierul Dacian Cioloş consideră că locul Marii Britanii este în Uniunea Europeană, poziţie exprimată, de altfel, şi cu prilejul întrevederii pe care a avut-o pe 9 decembrie, la Bucureşti, la Palatul Victoria, cu omologul său britanic, David Cameron.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...