1EUR = 4.8406 RON | Bucureşti 30 º

News

Daciana Sârbu: Statele membre trebuie sprijinite să-şi protejeze pădurile

Sectorul exploatării terenurilor are un efect profund asupra emisiilor de gaze cu efect de seră și poate juca un rol uriaș în eliminarea lor din atmosferă, iar valoarea reală a pădurilor va fi stabilită după ce se va lua în calcul și rolul acestora în eliminarea emisiilor din atmosferă, a afirmat eurodeputata Daciana Sârbu la Strasbourg, intervenind într-o dezbatere din sesiunea plenară a Parlamentului European.

12 sep, 2017 | ECONOMICA.net

Deputații au discutat luni seara despre includerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a absorbțiilor rezultate din exploatarea terenurilor, schimbarea destinației terenurilor și silvicultură în cadrul de politici privind clima și energia pentru 2030. Unul dintre elementele necesare este ca acest tip de emisii să fie contabilizate. Sectorul exploatării terenurilor este un generator de emisii, dar în același timp contribuie și la eliminarea gazelor cu efect de seră din atmosferă, jucând un rol de așa-numit absorbant de carbon. Unul din cei mai importanți absorbanți de carbon sunt pădurile.

„Legislația propusă ar trebui să încurajeze statele membre să-și protejeze absorbanții de carbon, dar flexibilitatea este la rândul ei importantă. Ar trebui să fie permis ca emisiile dintr-un sector să fie compensate de absorbțiile de carbon din alte sectoare, sau comercializate între statele membre, atâta timp cât efectul cumulativ al acestor elemente de flexibilitate este acela de reducere a emisiilor totale", a arătat deputata europeană, care este vicepreședintă a Comisiei de Mediu din Parlamentul European.

„Această legislație va contribui la angajamentele noastre internaționale și, în plus, va arăta – și va cuantifica – valoarea reală a pădurilor, zonelor umede și a altor resurse naturale", a adăugat eurodeputata social-democrată.

Potrivit raportului dezbătut de deputați, absorbțiile rezultă din capacitatea plantelor și solurilor de a absorbi și reține gaze cu efect de seră din atmosferă prin procesul de fotosinteză. Pădurile din UE absorb anual echivalentul a aproape 10 % din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră ale UE și reprezintă un stoc semnificativ de carbon.

Daciana Sârbu a arătat că fără o cuantificare a efectelor acestui sector asupra mediului, angajamentele UE în materie de combatere a schimbărilor climatice nu pot fi îndeplinite cu succes: "Contabilizarea impactului acestui sector este un element-cheie din politica privind clima. Fără această componentă, nu putem implementa Acordul de la Paris – nu putem nici măcar să-i monitorizăm progresul".

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO