Dăianu, BNR: Nu suntem pregătiţi pentru aderare, dacă mâine am fi invitaţi să ne alăturăm zonei euro

România nu este pregătită să adere la zona euro, iar cei care spun că în cazul în care am fi invitaţi ar trebui să intrăm dau dovadă de gândire simplificatoare şi care denotă neînţelegere a problemelor cu care ne-am confrunta, a declarat, marţi, Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).
Economica.net - mar, 13 iun. 2017, 11:53
Dăianu, BNR: Nu suntem pregătiţi pentru aderare, dacă mâine am fi invitaţi să ne alăturăm zonei euro

‘Este economia României pregătită? Teza noastră principală este că nu suntem pregătiţi pentru aderare dacă mâine am fi invitaţi să aderăm. Există voci în România care spun că mâine, dacă primim invitaţie, mâine să intrăm în zona euro. În opinia mea, este o gândire foarte simplificatoare şi care denotă neînţelegere a problemelor cu care încă se confruntă zona euro. O neînţelegere a problemelor cu care s-ar confrunta o ţară încă măcinată de decalaje mari de dezvoltare, cu instituţii slabe. Trebuie să avem tăria să recunoaştem şi aşa ceva: avem încă instituţii slabe. Criza a demonstrat că diferenţele de dezvoltare contează şi o spun oficialii Comisiei Europene, o spun oficiali din statele membre ale zonei euro’, a spus Daniel Dăianu, la conferinţa ‘Perspectivele aderării României la zona euro în contextul Cărţii albe privind viitorul Europei’, organizată de Comisia pentru afaceri europene din Senat.

Dăianu a sublinia că este nevoie de o masă critică de convergenţă reală şi structurală, nu numai de convergenţă nominală.

Potrivit studiului ‘România şi aderarea la zona euro’, prezentat de Daniel Dăianu, dacă România ar păstra ritmul mediu de creştere de 5% pe an în mod sustenabil, ar putea atinge nivelul de 75% din media zonei euro abia în 2024.

 

Dăianu: Se vehiculează că BNR s-ar opune aderării la zona euro. Este o inepţie

Există puncte de vedere potrivit cărora Banca Naţională a României s-ar opune aderării la zona euro pentru menţinerea unor prerogative, dar aceasta este o inepţie, pentru că decizia nu o ia banca centrală, a declarat, marţi, Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR.

‘Se vehiculează de către unii – şi nu este sotto voce – şi din lumea politică…sunt foşti politicieni, sunt analişti, că Banca Naţională a României s-ar opune aderării la zona euro inclusiv din motive care ţin de menţinerea unor prerogative pe care le are o bancă centrală care încă beneficiază de acest mandat, de a formula politica monetară, politică de curs. Domnule, este o inepţie! Deci, absolut o inepţie. Dincolo de faptul că decizia de aderare la o uniune monetară nu intră în ograda unei bănci centrale, este o decizie politică şi care se ia, mai ales într-o ţară democratică, se ia cu sprijin democratic cât mai larg de către toate instituţiile care reprezintă cetăţenii. Deci, nu banca centrală ia o asemenea decizie. Este o nerozie’, a spus Daniel Dăianu, la conferinţa ‘Perspectivele aderării României la zona euro în contextul Cărţii albe privind viitorul Europei’, organizată de Comisia pentru afaceri europene din Senat.

Potrivit acestuia, ‘a doua impietate’ este că se pune în legătură o presupusă opoziţie a băncii centrale a României faţă de aderarea ţării la zona euro prin dorinţa de a menţine unele privilegii.

‘În loc să se înţeleagă că avem nevoie de o discuţie onestă, în primul rând din punct de vedere intelectual, doi – din punct de vedere politic şi responsabil, pentru că nu te joci cu asemenea decizie…Uitaţi la ce asistăm! Mi-am permis, poate, să am această ieşire mai emfatică, fiindcă este de neînţeles cum oamenii pe o temă atât de importantă nu reuşesc să-şi cântărească vorbele, să fie foarte atenţi cu ceea ce lansează în dezbaterea publică’, a mai spus Daniel Dăianu.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Scoția renunță la majoritatea restricțiilor de siguranță
Scoția renunță la majoritatea restricțiilor de siguranță
Majoritatea restricţiilor anti-COVID-19 din Scoţia vor fi relaxate începând de lunea viitoare, a anunţat Guvernul local ...
Guvernul de la Madrid va acorda subvenții tinerilor care locuiesc cu părinții ca să se poată muta
Guvernul de la Madrid va acorda subvenții tinerilor care locuiesc cu părinții ca să se poată muta
Guvernul spaniol va plăti o subvenţie de 250 de euro pe lună tinerilor cu venituri mici, pentru a-i ajuta să se mute ...
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti scoate la concurs 255 de posturi de directori şi directori adjuncţi
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti scoate la concurs 255 de posturi de directori şi directori adjuncţi
Un număr de 255 de posturi de directori şi directori adjuncţi de unităţi de învăţământ din Capitală vor fi scoase ...