1EUR = 4.8393 RON | Bucureşti 29 º

Finanţe şi bănci

Dăianu: Ce ar însemna dacă BNR ar interveni pe curs? Am avea o criză a creditelor cu dobândă variabilă

Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al BNR, a încercat în nume propriu, fără să fie mandatat de BNR, să explice ce ar însemna o intervenție a BNR pe cursul de schimb așa cum a cerut Mihai Tudose. Răspunsul: scăderea rezervei valutare a BNR și declanșarea unei noi crize a creditelor. "După criza creditelor în franci elvețieni vom avea criza celor care s-au împrumutat în lei la dobândă variabilă", a declarat Dăianu.

Daniel Dăianu a atras atenția că la ora actuală intrăm într-un con de umbră foarte periculos și că este nevoie de o colaborare bună a BNR cu Ministerul Finanțelor, apreciind că e și datoria Finanţelor să explice în Guvern ce se întâmplă de fapt: că avem exces de cerere, presiune pe leu, deficite în creștere.

Acesta a încercat să explice de ce nu poate intervene BNR pe cursul de schimb în sensul stopării deprecierii leului. Ar reduce rezerva valutară a BNR pentru că intervențiile se fac cu banii din rezervă și ar conduce invariabil la creșterea dobânzilor, în special a indicelui Robor la care sunt legate dobânzile variabile ale creditelor, mai exact a creditelor ipotecare. Deci, ne-am trezi cu o nouă criză, cea a creditelor ipotecare legate de Robor. Acesta a precizat că o majorare a dobânzii de politică monetară la 3,5% ar atrage capitaluri speculative.

"Până la urmă, BNR apără moșia României, dar nu poate de una singură. Politica monetară trebuie ajutată de politica bugetară și de cea fiscală. Acum nu avem nevoie de război, ci trebuie să discutăm cu franchețe. Pentru că, până la urmă și multinaționalelor le pot fi spuse anumite lucruri. Prețurile de transfer sunt o realitate. Chiar și Comisia Europeană a dat sancțiuni pe această temă", a declarat Daniel Dăianu.

Economistul a precizat că politica fiscală și cea bugetară au nevoie de o corecție, în sensul creșterii veniturilor fiscal pentru că, în opinia lui Dăianu, s-a exagerat cu reducerea taxelor și impozitelor. Acesta a precizat că veniturile fiscale din 2017 vor fi la un nivel minimum record, de sub 26% din PIB.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO