Dăianu dă vina pe Ruşanu: Cred că preşedintele ASF a stabilit cuantumul primelor

Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte ASF, a afirmat marţi că nu el a fost cel care a stabilit cuantumul primelor primite şi crede că preşedintele Autorităţii a făcut-o.
Economica.net - mar, 11 mart. 2014, 17:32
Dăianu dă vina pe Ruşanu: Cred că preşedintele ASF a stabilit cuantumul primelor

‘Nu eu le-am stabilit (primele – n.r.). Cred că preşedintele le-a stabilit. Aşa s-au stabilit, după care au fost stabilite de către vicepreşedinţi către şefii de departamente, şefii de departamente au stabilit pentru şefii de servicii’, a declarat Daniel Dăianu, la finalul audierilor membrilor executivi ai ASF în Comisia de buget-finanţe din Senat.

El a susţinut că a căutat să îşi folosească experienţa acumulată în timp ‘în mod chibzuit’ în poziţia de prim-vicepreşedinte al ASF.

‘Aceste prime, atunci când au fost acordate, au avut în vedere o activitate de ansamblu. Cât de legitime au fost aceste prime? Comisia (de buget-finanţe din Senat – n.r.) va judeca. De ce am primit primele respective? V-aş răspunde aşa: întrebarea de fond este alta, nu priveşte primele, priveşte dacă salariul pe care l-a primit Daniel Dăianu la ASF se justifică în raport cu activitatea pe care Dăianu a avut-o. Eu atât pot să vă spun, că am căutat ca priceperea pe care o am, experienţa pe care o am, eu zic calificată prin cele ce am făcut la Banca Naţională, ca secretar de stat în Ministerul de Finanţe, ca ministru de Finanţe, ca europarlamentar care am activat în Comisia pentru bugete, în Comisia pentru probleme monetare a Parlamentului European, deci nu vreau să trec în revistă aceste prezenţe ale mele, dar eu am căutat ca experienţa mea să o folosesc în mod chibzuit în această poziţie’, a spus prim-vicepreşedintele ASF.

Dăianu spune că a ezitat mult până să accepte funcţia din cadrul Autorităţii.

‘În fond, eu am venit la ASF nu pentru că am dorit, am ţinut cu orice preţ să ajung la ASF şi este şi în cunoaşterea publică faptul că am ezitat mult. Am fost sunat de un coleg de-al dumneavoastră în februarie 2013, spunându-mi că numele meu este vehiculat pentru şefia noii Autorităţi. Nici nu-mi trecea prin cap atunci aşa ceva. Am răspuns că nu înţeleg de ce. Am refuzat într-o primă fază poziţia de şef al Autorităţii, am zis că nu îmi doresc aşa ceva, nici n-am vrut să merg la Autoritate şi finalmente am fost convins de colegi din Banca Naţională, care mi-au spus că este bine ca experienţa mea să fie utilizată în noua autoritate unde mă ocup de directoratul de analiză, de directoratul pentru supraveghere financiară, relaţiile internaţionale’, a explicat Dăianu.

El a mai arătat că a fost un critic al industriei financiare şi al salariilor din sector.

‘Am fost un vehement critic al industriei financiare pentru practicile mai puţin bune, pentru faptul că industria financiară este ţinută în cârcă, a fost salvată de cetăţeni în Europa, în SUA. Salariile în industria financiară sunt disproporţionat de mari, nu numai în raport cu cât câştigă, să spunem, cei care compun clasa mijlocie, dar cu cât se câştigă în restul lumii corporatiste. Vă daţi seama că este o mare ironie ca să fiu în această situaţie. Nu ştiu dacă se justifică asemenea salarii. Sunt multe variabile care pot să intre într-un algoritm de a evalua cât se cuvine unor oameni într-o asemenea poziţie. Există logica ce spune că trebuie să câştigi potrivit veniturilor din industria financiară întrucât altminteri nu poţi să atragi oameni care să aibă expertiză şi pare să fie o logică imbatabilă. Dar nu mai este imbatabilă dacă în acelaşi timp toţi constatăm că salarizarea în industria financiară este disproporţionat de mare şi ea lezează, dacă vrem, considerente de ordin moral, chiar considerente de echitate’, a apreciat oficialul ASF.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...