Dalai Lama îşi anulează participarea la o reuniune Nobel în Africa de sud, după ce i se refuză iarăşi viza

Liderul spiritual tibetan Dalai Lama şi-a anulat o vizită în Africa de sud după ce i s-a refuzat viza de intrare în această ţară, pentru a treia oară în cinci ani, relatează joi media sud-africane preluate de DPA. Anularea vizitei a fost confirmată de MAE de la Pretoria, potrivit AFP.
Economica.net - joi, 04 sept. 2014, 15:39
Dalai Lama îşi anulează participarea la o reuniune Nobel în Africa de sud, după ce i se refuză iarăşi viza

Dalai Lama era invitat la cel de-al 14-lea summit al laureaţilor Premiului Nobel pentru pace, o reuniune anuală a cărei ediţie pe 2014 este programată pentru octombrie, la Cape Town.

Reprezentantul liderului spiritual tibetan în Africa de sud a precizat că responsabili ai Departamentului pentru relaţii internaţionale l-au informat telefonic în legătură cu acest refuz, potrivit agenţiei de presă SAPA. Departamentul a confirmat doar că Dalai Lama a solicitat viză şi că aplicaţia sa va ‘urma procedura normală’.

Ministerul sud-african al Afacerilor Externe a anunţat că a primit ‘o confirmare scrisă din partea Sanctităţii sale Dalai Lama din India care arată că acesta şi-a anulat vizita prevăzută în Africa de Sud’. ‘După această anulare, ministerul consideră cazul încheiat’, se adaugă în comunicatul MAE sud-african, care a încercat astfel, potrivit AFP, să evite polemica generată de perspectiva unui al treilea refuz.

După cum menţionează ziarul Cape Times, alţi laureaţi ai Premiului Nobel pentru pace i-au comunicat la rândul lor arhiepiscopului sud-african Desmond Tutu, şi el deţinător al înaltei distincţii, că nu vor veni nici ei la reuniune în cazul în care lui Dalai Lama i se refuză intrarea în ţară.

Primarul din Cape Town, Patricia Lille, care urmează să găzduiască evenimentul, le-a cerut unor oficiali ai municipalităţii să solicite guvernului explicaţii pentru refuzul acordării vizei.

Se consideră că la originea acestui refuz se află relaţiile apropiate ale Africii de sud cu China, după cum notează SAPA.

China este cel mai important partener comercial al Africii de Sud, după Uniunea Europeană, cu schimburi care s-au ridicat în 2012 la peste 21 miliarde de dolari.

Liderul spiritual tibetan, în vârstă de 79 de ani, este considerat un separatist periculos de către Beijing, care face presiuni asupra altor ţări să nu-l primească pe teritoriul lor.

În februarie, China şi-a exprimat iritarea după o întâlnire a preşedintelui american Barack Obama cu liderul tibetan în exil. 

Te-ar mai putea interesa și
Electrica a avut în 2020 un profit net de 388 de milioane de lei, în creștere cu 87,5% față de anul precedent
Electrica a avut în 2020 un profit net de 388 de milioane de lei, în creștere cu 87,5% față de anul precedent
Grupul Electrica a obținut, în anul 2020, un profit net consolidat de 388 milioane RON, înregistrând o creștere de 181 milioane RON, respectiv 87,5%, comparativ cu anul precedent, potrivit unui...
CFR SA investeşte 22,1 milioane de lei pentru lucrări de reparaţii în Sibiu şi Harghita
CFR SA investeşte 22,1 milioane de lei pentru lucrări de reparaţii în Sibiu şi Harghita
Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA va investi 22,1 milioane de lei, din fonduri bugetare, pentru lucrări de ...
China vizează un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în 2021
China vizează un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în 2021
China şi-a stabilit un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în acest an, a anunţat vineri prim-ministrul Li Keqiang, ...
Presiunea continuă să crească în criza Coronavirus din România – situaţia înainte de weekend – vineri dimineaţă, 5.03.2021
Presiunea continuă să crească în criza Coronavirus din România – situaţia înainte de weekend – vineri ...
Criza Coronavirus 5 martie 2021 (cea mai recentă raportare – joi, 4 martie,  ora 13) –  Rata vindecarii: 91,80% – ...