Damen dă afară 870 de angajați ai șantierelor navale din România

Grupul olandez Damen, care controlează în România două șantiere navale, cele din Mangalia și Galați, a anunțat concedierea a 870 de angajați de la noi din țară. 547 de angajaţi vor fi disponibilizaţi, până la sfârşitul anului, la Şantierul Naval Damen din Galaţi.
Economica.net - mie, 05 aug. 2020, 10:04
Damen dă afară 870 de angajați ai șantierelor navale din România

Damen a anunțat un plan de restructurare care prevede aceste concedieri, printr-un comunicat de presă.

„La ȋnceputul acestui an, Grupul Damen a prezentat un plan ambiţios de viitor pornind de la perspectiva navigaţiei ȋn condiţii de zero emisii de carbon dar şi a digitalizării şi standardizării platformelor de lucru. Ȋn acest scop, grupul a demarat deja investiţii specifice. Cu toate acestea, pretul scăzut al petrolului a determinat parţial, o ȋncetinire a activităţii ȋn segmentul offshore. Acest factor, coroborat cu consecinţele epidemiei COVID-19, conduce la necesitatea unor schimbări organizaţionale pe termen scurt, menite să asigure adaptarea companiei la noua realitate. Drept urmare, grupul va disponibiliza ȋn jur de 1.050 angajaţi din ȋntreaga lume”, arată compania.

„Modificările organizaţionale vizează, ȋn cea mai mare parte, divizia de Nave Medii. Ȋn România, se va proceda la disponibilizarea unui număr de 870 de angajaţi, ȋn vreme ce ȋn Olanda, cifra disponibilizărilor este de 173. Se estimează că numărul acestora va putea fi limitat prin intermediul proiectelor de mobilitate internă din cadrul filialelor noastre din grup”, se mai arată în comunicat.

„Nu excludem posibilitatea ca şi alte schimbări organizaţionale să se dovedească a fi necesare. Toate sunt măsuri dificile, cu impact atât asupra afacerii noastre de familie, cât şi asupra angajaţilor noştri. Cu toate acestea, schimbările sunt necesare pentru a putea menţine un climat sănătos ȋn companie şi a beneficia de bunele perspective ale proiectelor potenţiale pe termen lung din diverse sectoare ale pieţei construcţiilor şi reparaţiilor de nave” mai arată compania olandeză.

547 de angajaţi vor fi disponibilizaţi, până la sfârşitul anului, la Şantierul Naval Damen din Galaţi, din cauza lipsei de comenzi pe care o înregistrează unitatea pe fondul pandemiei de COVID-19, informează, miercuri, sindicatele de pe platforma navală.

Potrivit sursei citate, la acest moment, peste 100 de salariaţi sunt deja în preaviz şi îşi vor pierde locurile de muncă în această lună, urmând ca etapizat să plece şi ceilalţi peste 440 de angajaţi.

Salariaţii disponibilizaţi vor beneficia de plăţi compensatorii, calculate în funcţie de vechimea în muncă şi care vor varia între 3.000 lei, pentru angajaţii care au 5 ani vechime, şi 10.500 lei, în cazul angajaţilor cu peste 20 ani vechime.

Şantierul Naval din Galaţi este unul dintre cele mai mari focare de COVID-19 din judeţ, cu peste 100 de salariaţi infectaţi.

Damen Shipyards Group operează 36 de şantiere navale şi de reparaţii, având 12.000 de angajaţi în întreaga lume. Damen a livrat până acum mai mult de 6 500 de nave în peste 100 de ţări, furnizând anual aproximativ 175 de nave către clienţi din întreaga lume. Pe baza conceptului său original şi standardizat de proiectare a navelor, Damen reuşeşte să garanteze o calitate consecventă.

Grupul Damen este prezent în România prin intermediul şantierelor navale Damen Mangalia şi Damen Galaţi.

Cu o suprafaţă de 55 de hectare şi având aproximativ 2.200 de angajaţi, Şantierul Naval Damen Galaţi se numără printre cele mai mari unităţi de producţie din cadrul Grupului olandez Damen care reuneşte 35 de şantiere din întreaga lume.

De la preluarea de către Grupul Damen în 1999, Şantierul Naval Damen Galaţi a livrat peste 400 de nave clienţilor din întreaga lume (printre acestea, peste 30 de nave militare construite pentru 14 ţări diferite, inclusiv ţări membre ale NATO şi UE).

Portofoliul companiei include nave de patrulare, nave offshore, feriboturi, drage şi barje, super-iahturi, nave militare şi remorchere.

Şantierul Naval Damen Mangalia este situat pe coasta Mării Negre şi funcţionează ca un joint venture intre Ministerul Economiei, reprezentat prin Santierul Naval 2 Mai S.A. Mangalia si Damen Holding B.V. Acesta din urma a preluat şi deţine management-ul operaţional al şantierului începând cu data de 20 iulie 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Echipele Continental din Sibiu și Timișoara participă la dezvoltarea unei noi generații de senzori pentru automobile
Echipele Continental din Sibiu și Timișoara participă la dezvoltarea unei noi generații de senzori pentru automobile
A șasea generație de sisteme radar pentru automobile dezvoltată de Continental, inclusiv în România, include conceptul „Surround” care permite o acoperire de 360 de grade pe o rază de 200......
Top autostrăzi: Strabag, Umbrărescu și Tirrena Scavi au avut cele mai mari progrese în aprilie
Top autostrăzi: Strabag, Umbrărescu și Tirrena Scavi au avut cele mai mari progrese în aprilie
Cele mai mari progrese la autostrăzi au fost înregistrate pe șantierele constructorilor Strabag, UMB și Tirrena Scavi ...
Bulgarii fac la Sofia ce n-au reușit românii la București: energie electrică și termică din gunoiul orașului
Bulgarii fac la Sofia ce n-au reușit românii la București: energie electrică și termică din gunoiul orașului
Toplofikatsiya Sofia, compania de utilități a capitalei Bulgariei, deținută 100% de administrația locală, a anunțat ...
România a depăşit pragul de şase milioane de doze administrate de la începutul campaniei de vaccinare
România a depăşit pragul de şase milioane de doze administrate de la începutul campaniei de vaccinare
România a depăşit, duminică, 6 milioane de doze administrate de la începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, ...