Damen dă afară 870 de angajați ai șantierelor navale din România

Grupul olandez Damen, care controlează în România două șantiere navale, cele din Mangalia și Galați, a anunțat concedierea a 870 de angajați de la noi din țară. 547 de angajaţi vor fi disponibilizaţi, până la sfârşitul anului, la Şantierul Naval Damen din Galaţi.
Economica.net - mie, 05 aug. 2020, 10:04
Damen dă afară 870 de angajați ai șantierelor navale din România

Damen a anunțat un plan de restructurare care prevede aceste concedieri, printr-un comunicat de presă.

„La ȋnceputul acestui an, Grupul Damen a prezentat un plan ambiţios de viitor pornind de la perspectiva navigaţiei ȋn condiţii de zero emisii de carbon dar şi a digitalizării şi standardizării platformelor de lucru. Ȋn acest scop, grupul a demarat deja investiţii specifice. Cu toate acestea, pretul scăzut al petrolului a determinat parţial, o ȋncetinire a activităţii ȋn segmentul offshore. Acest factor, coroborat cu consecinţele epidemiei COVID-19, conduce la necesitatea unor schimbări organizaţionale pe termen scurt, menite să asigure adaptarea companiei la noua realitate. Drept urmare, grupul va disponibiliza ȋn jur de 1.050 angajaţi din ȋntreaga lume”, arată compania.

„Modificările organizaţionale vizează, ȋn cea mai mare parte, divizia de Nave Medii. Ȋn România, se va proceda la disponibilizarea unui număr de 870 de angajaţi, ȋn vreme ce ȋn Olanda, cifra disponibilizărilor este de 173. Se estimează că numărul acestora va putea fi limitat prin intermediul proiectelor de mobilitate internă din cadrul filialelor noastre din grup”, se mai arată în comunicat.

„Nu excludem posibilitatea ca şi alte schimbări organizaţionale să se dovedească a fi necesare. Toate sunt măsuri dificile, cu impact atât asupra afacerii noastre de familie, cât şi asupra angajaţilor noştri. Cu toate acestea, schimbările sunt necesare pentru a putea menţine un climat sănătos ȋn companie şi a beneficia de bunele perspective ale proiectelor potenţiale pe termen lung din diverse sectoare ale pieţei construcţiilor şi reparaţiilor de nave” mai arată compania olandeză.

547 de angajaţi vor fi disponibilizaţi, până la sfârşitul anului, la Şantierul Naval Damen din Galaţi, din cauza lipsei de comenzi pe care o înregistrează unitatea pe fondul pandemiei de COVID-19, informează, miercuri, sindicatele de pe platforma navală.

Potrivit sursei citate, la acest moment, peste 100 de salariaţi sunt deja în preaviz şi îşi vor pierde locurile de muncă în această lună, urmând ca etapizat să plece şi ceilalţi peste 440 de angajaţi.

Salariaţii disponibilizaţi vor beneficia de plăţi compensatorii, calculate în funcţie de vechimea în muncă şi care vor varia între 3.000 lei, pentru angajaţii care au 5 ani vechime, şi 10.500 lei, în cazul angajaţilor cu peste 20 ani vechime.

Şantierul Naval din Galaţi este unul dintre cele mai mari focare de COVID-19 din judeţ, cu peste 100 de salariaţi infectaţi.

Damen Shipyards Group operează 36 de şantiere navale şi de reparaţii, având 12.000 de angajaţi în întreaga lume. Damen a livrat până acum mai mult de 6 500 de nave în peste 100 de ţări, furnizând anual aproximativ 175 de nave către clienţi din întreaga lume. Pe baza conceptului său original şi standardizat de proiectare a navelor, Damen reuşeşte să garanteze o calitate consecventă.

Grupul Damen este prezent în România prin intermediul şantierelor navale Damen Mangalia şi Damen Galaţi.

Cu o suprafaţă de 55 de hectare şi având aproximativ 2.200 de angajaţi, Şantierul Naval Damen Galaţi se numără printre cele mai mari unităţi de producţie din cadrul Grupului olandez Damen care reuneşte 35 de şantiere din întreaga lume.

De la preluarea de către Grupul Damen în 1999, Şantierul Naval Damen Galaţi a livrat peste 400 de nave clienţilor din întreaga lume (printre acestea, peste 30 de nave militare construite pentru 14 ţări diferite, inclusiv ţări membre ale NATO şi UE).

Portofoliul companiei include nave de patrulare, nave offshore, feriboturi, drage şi barje, super-iahturi, nave militare şi remorchere.

Şantierul Naval Damen Mangalia este situat pe coasta Mării Negre şi funcţionează ca un joint venture intre Ministerul Economiei, reprezentat prin Santierul Naval 2 Mai S.A. Mangalia si Damen Holding B.V. Acesta din urma a preluat şi deţine management-ul operaţional al şantierului începând cu data de 20 iulie 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare publică pentru achiziţia unei game largi de servicii medicale......
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...