Damov, CERC: România rămâne repetentul Uniunii Europene la gestiunea deşeurilor

România rămâne repetentul Uniunii Europene, fiind pe ultimul loc în ceea ce priveşte gestiunea deşeurilor, a declarat Constantin Damov, preşedinte al Coaliţiei pentru Economie Circulară (CERC), într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mie, 14 mart. 2018, 13:40
Damov, CERC: România rămâne repetentul Uniunii Europene la gestiunea deşeurilor

‘Atunci când avem câte un mesaj de la Comisia Europeană, noi îl folosim. Singurul domeniu care începuse să dea rezultate în atingerea unei ţinte de reciclare, după perioada tumultoasă din ultimii 3 ani, vedem că ne apropiem de îndeplinirea ţintelor pentru ambalaje. Ţinta de 60% este cumva atinsă, asta fără intervenţia primăriilor, a OTR-urilor’, a spus Damov.

Potrivit sursei citate, nu se doreşte o colectare a deşeurilor, ci a banilor.

‘Acesta este sensul draftului (unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje n.r.) care ne-a fost dat nouă. Rămânem acelaşi repetent al Uniunii cerând perioade de tranziţie, clemenţă, fonduri europene, fonduri norvegiene şi astăzi avem asigurat ultimul loc la nivel european în ceea ce priveşte rezultatele la gestiunea deşeurilor. Locul ăsta va fi greu să ni-l ia cineva în următorii ani. Economia circulară nu poate să fie o formă de economie făcută forţat, ci va trebui să fie o componentă a economiei de piaţă. Vorbim de pieţe funcţionale în care există competiţie. De când România a intrat în UE şi-a asumat nişte ţinte. Am rămas cu reacţia autorităţilor locale neclintită’, a precizat preşedintele CERC.

La rândul său, Dragos Doru, general manager Can Pack Recycling, spune că actorii din piaţă se simt loviţi de proiectele de OUG.

‘Toţi jucătorii ne simţim loviţi de nişte proiecte de OUG care au o anumită greutate şi vor distruge o piaţă care s-a dezvoltat în nişte condiţii grele. Această piaţă va dispărea şi va apărea un nou colector monopol care va produce efecte. Noul jucător care va avea monopol nu va putea să ajungă la rezultatele pe care le avem cu staţii de sortare, fabrici, reciclare şi aşa mai departe’, a explicat Doru.

Reprezentanţii CERC cer retragerea de urgenţă a Proiectul de OUG din 1 februarie 2018 (pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor n.r.) şi reluarea dezbaterilor pe fond, cu toţi reprezentanţii industriei, la aceeaşi masă.

Aceştia precizează că modificările aduse de proiectul de OUG reprezintă limitarea dreptului şi interesului economic a actualelor companii OTR, legal înfiinţate. Proiectul, în opinia lor, este neconstituţional, întrucât, prin prevederile sale din art.16, alin. 4, îngrădeşte dreptul fundamental de liberă asociere.

CERC mai arată că ordonanţa loveşte direct în industria de reciclare din România, care însumează 3.000 operatori economici (colectori, valorificatori, reciclatori), industrie care a creat peste 100.000 de locuri de muncă şi investiţii de peste 2 miliarde de euro.

Coaliţia pentru Economia Circulară în România a organizat miercuri o conferinţă cu titlul ‘Proiectul OUG privind regimul deşeurilor şi gestionarea deşeurilor de ambalaje îngroapă industria de profil’.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Radierile de firme au crescut cu aproape 30% în primele nouă luni din acest an – ONRC
Radierile de firme au crescut cu aproape 30% în primele nouă luni din acest an – ONRC
Numărul firmelor radiate la nivel naţional a crescut cu 29,6% în primele nouă luni din 2021, comparativ cu perioada similară ...
Investiţiile în energie regenerabilă ar ajuta România să recupereze, în următorii ani, peste 60% din pierderea PIB – consultant
Investiţiile în energie regenerabilă ar ajuta România să recupereze, în următorii ani, peste 60% din pierderea PIB ...
România ar putea recupera, în următorii trei ani, peste 60% din pierderea de Produs Intern Brut (PIB) cauzată de pandemie ...
Inevitabil: Mai mulți români au cumpărat mașini electrificate decât diesel în septembrie
Inevitabil: Mai mulți români au cumpărat mașini electrificate decât diesel în septembrie
Ca și restul Europei, acolo unde înmatriculările de mașini electrificate le-au depășit în mai multe luni pe cele diesel, ...