Dan Diaconescu a depus plângere penală împotriva unor actuali şi foşti membri ai CNA

Dan Diaconescu a depus o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva unor actuali şi foşti membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), privind deciziile luate de instituţie de înjumătăţire a licenţei audiovizuale, în 2012, respectiv de retragere a licenţei audiovizuale, în 2013.
Economica.net - lun, 07 oct. 2013, 16:03
Dan Diaconescu a depus plângere penală împotriva unor actuali şi foşti membri ai CNA

Plângerea, depusă în luna mai de Dan Diaconescu, este instrumentată de poliţiştii Secţiei 17, care verifică reclamaţiile omului de afaceri sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 5. Anchetatorii au început să îi cheme, pe rând, la audieri, pe cei 15 actuali şi foşti reprezentanţi ai CNA, nominalizaţi în reclamaţia lui Dan Diaconescu, potrivit unor surse din Poliţia Capitalei. Astfel, Dan Diaconescu solicită procurorilor anchetarea pentru fapte de abuz în serviciu a unor actuali şi foşti membri ai CNA.

Membrii CNA Valentin Alexandru Jucan, Monica Gubernat, Narcisa Iorga, Lorand Turos, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Răsvan Popescu, dar şi foştii membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului Mihai Mălaimare şi Gelu Trandafir au confirmat, luni, pentru MEDIAFAX că au fost citaţi privind plângerea penală depusă de Dan Diaconescu.

„Este vorba de o plângere penală făcută de societatea Ocram Televiziune, deci de OTV, cu privire la două decizii ale Consiliului Naţional al Audiovizualului, din 2012 şi 2013, prima se referă la înjumătăţirea perioadei de valabilitate a licenţei şi cea de-a doua se referă la decizia CNA de retragere a licenţei audiovizuale. (…) Eu am spus că Legea Audiovizualului prevede foarte clar şi concret situaţiile în care se poate recurge la aceste decizii, am respectat Legea Audiovizualului”, a declarat Narcisa Iorga pentru MEDIAFAX.

Pe 27 martie 2012, CNA a aplicat OTV cea mai drastică sancţiune posibilă – înjumătăţirea perioadei licenţei audiovizuale -, pentru publicitate politică în afara campaniei electorale, astfel că postul mai putea emite până pe 28 septembrie 2012. Prezent atunci la şedinţa CNA, Dan Diaconescu, patronul televiziunii OTV, a spus că nu a făcut publicitate politică în emisiunile sale.

De asemenea, CNA a înjumătăţit din nou licenţa OTV, pe 10 aprilie 2012, pentru că televiziunea difuza în mod continuu publicitate politică la Partidul Poporului Dan Diaconescu, în afara perioadei de campanie electorală, astfel că postul mai putea emite doar până pe 4 iulie 2012.

Şirul de sancţiuni de înjumătăţire a licenţei audiovizuale a OTV aplicate în luna martie şi aprilie 2012 de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) – fără precedent în istoria Consiliului – a culminat în şedinţa din 24 aprilie 2012 cu o nouă propunere de înjumătăţire (reducere cu 36 de zile, până la data de 29 mai 2012) a licenţei televiziunii lui Dan Diaconescu.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a stabilit această sancţiune după ce, în anul care a precedat decizia, tot pentru difuzarea de publicitate politică în afara campaniei electorale, Consiliul a aplicat OTV următoarele sancţiuni: o somaţie publică, o amendă de 5.000 de lei, una de 10.000 de lei, una de 50.000 de lei, două de 100.000 de lei. Aceste amenzi au fost urmate de o decizie de întrerupere a emisiei obişnuite a OTV pentru 10 minute, între orele 19.00 – 19.10 (stabilită de CNA pe 4 octombrie 2011), o altă decizie de întrerupere a emisiei televiziunii lui Dan Diaconescu, tot pentru 10 minute, în acelaşi interval orar (aplicată de CNA pe 19 ianuarie 2012), dar şi o decizie de întrerupere a emisiei OTV pentru trei ore, între orele 18.00 – 21.00 (stabilită de CNA pe 15 martie 2012).

CNA a retras, în şedinţa din 22 ianuarie 2013, cu unanimitate de voturi, licenţa audiovizuală a televiziunii OTV, fapt care a presupus că postul controlat de Dan Diaconescu nu mai poate emite. Licenţa OTV, care ar fi expirat de drept pe 28 martie 2013, a fost retrasă la propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, cu unanimitate de voturi.

De asemenea, Dan Diaconescu a cerut, pe 28 mai 2013, Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) să „îngroape securea războiului”, precizând că a preluat două licenţe din România şi va solicita acordul CNA ca OTV să emită din nou pe una din acestea, părerile membrilor CNA faţă de această solicitare fiind însă împărţite.

Licenţa OTV – un post aflat în ianuarie 2013 în lista televiziunilor „must carry”, pe care cabliştii trebuie să le retransmită în mod obligatoriu – a fost retrasă din cauză că societatea Ocram Televiziune SRL, care deţine licenţa televiziunii, nu a făcut dovada plăţii unor amenzi aplicate de Consiliu pentru încălcări ale legislaţiei audiovizualului, în anii 2009, 2010, 2011 şi 2012. Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, „Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia”.

OTV a primit amenzi în cuantum de 1,17 milioane de lei de la Consiliul Naţional al Audiovizualului, începând din anul 2009 şi până pe 28 martie 2012, când televiziunea lui Dan Diaconescu a intrat în insolvenţă, şi nu a făcut la CNA dovada achitării lor. Amenzile aplicate la CNA merg la bugetul de stat.

Dan Diaconescu a depus la Parchetul General, pe 29 ianuarie 2013, o plângere împotriva CNA, în care afirma că reprezentanţii Consiliului erau nemulţumiţi de faptul că OTV câştigă procese împotriva instituţiei şi că neplata amenzii a fost doar un pretext şi că postul, prin decizia de retragere a licenţei, a fost condamnat la faliment.

Te-ar mai putea interesa și
Florin Cîţu le-a cerut prefecților să aibă tot personalul mobilizat în contextul ploilor masive din ultima perioadă
Florin Cîţu le-a cerut prefecților să aibă tot personalul mobilizat în contextul ploilor masive din ultima perioadă
Premierul Florin Cîţu le-a cerut, sâmbătă, prefecţilor să fie pregătiţi pentru a interveni în orice moment, în contextul ploilor abundente din ultima perioadă, care au afectat mai multe......
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta a COVID-19
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta ...
Aeroportul din Shenzhen, oraş în sudul Chinei, a anulat sâmbătă sute de zboruri şi a dispus intensificarea verificărilor, ...
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va ...
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Turcii de la Bozankaya au trimis spre România primul tramvai din comanda de 21 de garnituri pentru Timișoara. Acestea vor ...