4G ar putea creşte afacerile operatorilor peste aşteptări-Dan Nica

Operatorii români au început implementarea reţelelor de generaţie a patra. Dar cum vor fi influenţate afacerile de noile servicii?
laurentiu.matache - joi, 01 nov. 2012, 22:01
4G ar putea creşte afacerile operatorilor peste aşteptări-Dan Nica

“Creşterea afacerilor operatorilor din România odată cu lansarea acestor servicii depinde foarte mult de politicile comerciale, dacă vor veni cu preţuri care să îi indemne pe consumatori să fie mult mai prezenţi pe această piaţă. Eu cred că datorită competiţiei va fi un plus destul de important. O creştere de 10% în primul an de la lansarea serviciilor ar fi una rezonabilă, dar poate vor depăşi mult aşteptările”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dan Nica, ministrul Comunicaţiilor.

În urma licitaţiei din această toamna organizată de ANCOM, patru companii de pe piaţa locală au câştigat spectrul necesar pentru lansarea serviiciilor 4G. Vodafone a implementat deja reţeaua, urmând ca în ianuarie 2013 clienţii să aibă acces la viteze de până la 100Mbps prin intermediul undelor.

“Faptul că astăzi avem 4G este un pas extraordinar pentru toţi cei care au nevoie de viteză foarte mare la internet şi înseamă servicii de o calitate mai bună pe care le poţi accesa într-un timp foarte scurt. Accesul la asemenea servicii oriunde înseamnă enorm şi reprezintă un sprijin pentru cei care până acum aveau în mod tradiţional acces mult mai târziu decât o mare parte a românilor la o viteză mare la internet”, mai spus Dan Nica.

Clienţii Vodafone din principalele orase ale tării pot testa gratuit serviciile LTE, până la lansarea comercială.

Oraşele în care este disponibil serviciul 4G sunt: Bucureşti, Arad, Timişoara, Iaşi, Galaţi, Cluj, Constanţa, Craiova, Bacău şi Braşov.

Reteaua LTE a Vodafone operează în bandă de frecvenţă de 1800 MHz şi a fost implementată cu echipamente Huawei. România este una dintre primele ţări europene în care Vodafone lansează serviciile LTE, după Germania şi Portugalia.

Orange România a anunţat lansarea serviciilor comerciale pentru internetul pe 4G LTE până la sfârşitul acestui an, iar clienţii Cosmote se vor putea bucura de ele din 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea lucrărilor de montare a reperelor topografice pe pereţii pasajului......
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...