Dan Nica: Portalul e-România este finalizat. Din păcate, este puţin cunoscut şi puţin utilizat

Proiectul e-România 2 este în faza de testare până la începutul lunii aprilie şi, cu toate că are multe facilităţi, care vin în sprijinul autorităţilor, este puţin utilizat, a declarat, joi, fostul ministru pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, în conferinţa de bilanţ.
Economica.net - joi, 06 mart. 2014, 13:46
Dan Nica: Portalul e-România este finalizat. Din păcate, este puţin cunoscut şi puţin utilizat

‘Acest proiect este finalizat, dar, din păcate, este puţin cunoscut şi puţin utilizat. Are multe facilităţi care vin în sprijinul autorităţilor. O instituţie publică poate să facă o mulţime de lucruri prin acest proiect. Capacitatea pe care îl are acest sistem este foarte mare şi este păcat ca cineva să mai investească bani în România, în ceva, atâta timp cât acele facilităţi se află în acest sistem. Din păcate, nu am reuşit să facem diseminarea’, a spus Nica.

Acesta a precizat că sistemul a înregistrat în faza de testare peste 100.000 de atacuri cibernetice, în doar două luni de la lansare, dar niciunul nu a reuşit.

‘Acum, când sistemul se află în testare, a avut 100.000 de atacuri cibernetice într-o perioadă de câteva luni, din 23 decembrie 2013, dar nu a reuşit până acum niciunul. Am făcut un audit de securitate extrem de serios acestui sistem şi a stat în picioare. El se află în faza de testare până la finele lunii martie – începutul lunii aprilie şi apoi vom vedea concluziile şi observaţiile. e-România 2 este un proiect pe care am reuşit să îl finalizăm în nişte condiţii nu foarte plăcute pentru noi pentru că, în mai 2012, când am venit la minister, suma de 65% din contract era plătită. Eram în faţa unui contract în care numai de precizie nu se bucura şi cu o lipsă totală de comunicare în instituţia pe care am preluat-o şi am condus-o. Practic, nu s-a ocupat nimeni de proiect. Am cerut firmei Deloitte să facă un audit pe acest proiect să vedem ce anume este de făcut, astfel încât să poată fi finalizat. Oportunitatea cealaltă, de a fi fost anulat în vara lui 2012, însemna pierderea tuturor banilor plătiţi în acest moment, pentru că ar fi fost o pierdere uriaşă pentru bugetul de stat’, a precizat Nica.

Proiectul e-România 2 a fost realizat de Omnilogic, în baza unui contract încheiat în 2010, în valoare de 52,1 milioane de lei (TVA inclusă), suma fiind acoperită din fondurile statului. 35 de milioane de lei au fost achitate în anii 2010 şi 2011.

Denumit e-România 2, portalul va fi promovat sub denumirea ‘e-România – Portalul Democraţiei Participative’ şi va putea fi accesibil online la adresa www.portaleromania.ro, urmând ca, în scurt timp, să fie disponibil şi la adresa www.romania.eu.

Cetăţenii şi reprezentanţii administraţiei locale vor putea găsi aici informaţii despre toate unităţile administrativ-teritoriale din România (3.188 de localităţi), incluzând peste 24.000 de fotografii, 150.000 de articole şi 60.000 de pagini de text, cu date provenite din surse proprii ale furnizorului Omnilogic sau din surse deschise. Tot pe acest portal, autorităţile locale vor putea posta proiectele de interes local aflate în desfăşurare, cu amănunte legate de bugetul alocat sau termenul de finalizare.

Faza de testare în mediu real va dura până pe 31 martie 2014 şi este menită a aduna feedback-uri din partea administraţiei publice, a cetăţenilor şi a mass-media asupra funcţionalităţilor actuale, a potenţialelor dezvoltări ulterioare şi asupra instruirii necesare pentru instituţiile care vor dori să folosească funcţionalităţile oferite de portal.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...