1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 18 º

News

Dan Zaharescu (ARPIM), despre scăderea preţului la medicamente: Vor dispărea aproximativ 123 de produse

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a reiterat luni că aproximativ 123 de produse farmaceutice vor dispărea de pe piaţă prin reducerea cu 35% a preţului medicamentelor inovative care ies de sub protecţia brevetului.

30 ian, 2017 | Agerpres

'Sistemul de asigurări de sănătate nu va face niciun fel de economie din acea scădere cu 35% a preţurilor medicamentelor care au ieşit de sub protecţia brevetului. Singurii care sunt afectaţi sunt pacienţii fiindcă multe din acele medicamente vor dispărea şi bineînţeles şi producătorii de medicamente fiindcă vor fi puşi în situaţia să facă faţă la nişte situaţii dificile. Nu este uşor să ai pacienţii care umblă după un medicament şi să le spui că nu mai poţi să le comercializezi din motive economice. Este o analiză făcută în vara anului trecut care arăta că sunt undeva în jurul la 123 de medicamente care sunt cu risc de dispariţie de pe piaţă şi care ar putea să afecteze undeva a 800.000 de pacienţi pe foarte multe arii terapeutice. Cele mai cunoscute sunt bolile cardiovasculare, medicaţia aparatului respirator, medicaţia sistemului nervos central, medicaţia aparatului musculo-scheletic', a declarat Zaharescu, la o dezbatere.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Rozalina Lepădatu, a spus că 'foarte multe medicamente' vor dispărea de pe piaţă în cazul scăderii cu 35% a preţurilor.

'Pe site-ul ANMDM, dacă veţi căuta, există o rubrică cu retrageri de medicamente. (...) Acolo găsiţi o listă care creşte de la o zi la alta. Când am printat-o eu, săptămâna trecută, cred că avea peste opt pagini, în jumătate de an, de medicamente. Este drept în diferite situaţii: unele cu ridicare temporară din motive de probleme de fabricaţie ale producătorului, dar şi medicamente cu anularea autorizaţiei de punere pe piaţă. Problema cea mai mare sunt medicamentele ieftine, pentru că ele pot controla până la un anumit nivel anumite terapii. (...) Multe medicamente se vor retrage de pe piaţă. La cele care vor rămâne va creşte exportul paralel. Scăderea cu 35% a preţului medicamentelor înseamnă diminuarea cu 35% a preţului sub minimul european. Nu cred că vreo companie este dispusă să îşi scadă media europeană de preţ ca să ajute pacienţii din România. Cred că soluţii se găsesc ca statul să deconteze preţuri mai mici la medicamente - un sistem de negocieri cost-volum cu preţ confidenţial. O parte dintre producători s-au arătat deschişi la aceste negocieri în condiţiile în care preţul este confidenţial şi nu le influenţează calculul preţurilor în Europa şi toată lumea', a spus reprezentantul APAA.

Potrivit preşedintelui Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Radu Gănescu, vor exista efecte negative pentru bolnavi.

'Pentru pacienţi, efectele sunt negative. Aşa cum am spus, în ultimii ani, românii au acces din ce în ce mai puţin la medicamente. Din România pleacă foarte multe medicamente şi presupun că toată lumea ştie că există un site la MS şi ANMDM unde zilnic apar noi medicamente care dispar de pe piaţa românească', a afirmat Gănescu.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO