Dana Demetrian, vicepreședinte BCR: Un avans sustenabil pentru Prima Casă ar fi probabil la 15%

Vicepreședintele pe retail al BCR, Dana Demetrian, a declarat că reprezentanții statului și ai băncilor ar trebui să se așeze la masa negocierilor pentru a găsi mixul celor mai buni parametri pentru modificarea programului Prima Casă, în așa fel încât condițiile de acordare să fie sustenabile și pentru client și din punct de vedere economic. Cele trei coordonate care ar trebui luate în calcul sunt nivelul avansului, dobânzii și chiar specificul zonei geografice din care face parte clientul care vrea să acceseze un credit Prima Casă.
Gabriela Ţinteanu - mar, 28 iun. 2016, 12:05
Dana Demetrian, vicepreședinte BCR: Un avans sustenabil pentru Prima Casă ar fi probabil la 15%

Se știe deja că statul se gândește foarte serios să modifice programul Prima Casă. În primul rând datorită faptului că cererea a crescut foarte mult în acest an, în al doilea rând pentru că plafoanele de garanții acordate de stat s-au epuizat deja. De altfel, băncile, Ministerul Finanțelor și reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM se întâlnesc săptămânal pentru a găsi soluții. Din păcate, despre o suplimentare de plafon nu poate fi vorba momentan pentru că Finanțele au nevoie de o rectificare bugetară pentru a mai aloca alți bani pentru garanții.

Întrebată despre cum vede evoluția programului Prima Casă în următorii trei ani, Dana Demetrian, vicepreședinte retail BCR, a declarat că “Programul Prima Casă nu poate fi schimbat de către o bancă, dar parametrii pe care acest program îi are ar putea fi modificați în următorii ani, mai ales dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în lume și cu programe similare cu al nostru. De aceea vedem că trebuie să ținem cont de gradul de dezvoltare pe care România îl are și de faptul că parametrii programului trebuie să asigure sustenabilitatea pe termen lung și pe care toată lumea îi știe: e vorba de avans și de dobândă, care ar trebui să vină mai aproape de realitate. Este clar că avansul de 5% nu este unul sustenabil așa cum poate ar trebui să privim și să analizăm în detaliu tot ceea ce înseamnă piață, profil de client, vorbim de zone diferite în România, cu potențial diferit. Vorbim în ansamblu de un mix de parametri pentru a ajunge la un produs sustenabil pentru România”.

Demetrian a precizat că pentru a avansa un nivel trebuie să se gândească la sustenabilitatea din punct de vedere economic dar și din punct de vedere al clientului, “și atunci probabil, în medie, avansul la Prima Casă ar putea să meargă spre 15%. Nu sunt în măsură să spun în mometul de față o cifră exactă. Nu vreau să avansez acest lucru. Cred că cel mai corect este să ne așezăm cu toții la masă și să analizăm în ce situație suntem astăzi, ce ne dorim de la România și să vedem ce se întâmplă în țările cu economii dezvoltate, pentru că dacă ne uităm la totalul creditării ipotecare în total PIB suntem mult sub cel din țările dezvoltate și chiar sub cele din țările din jurul nostru. Trebuie să creștem, dar să creștem sănătos”, completează Demetrian.

Vicepreședintele BCR precizează că fiecare bancă își va calcula riscurile și va analiza profilurile clienților încercând să găsească mixul perfect între nivelul avansului, al dobânzii și chiar a aparteneței geografice a unui client. Pentru că nu toate zonele din România au aceeași dezvoltare economică și nu peste tot există aceeașiputere de cumpărare, costuri, etc.

Finanţele analizează 

Ministerul Finanţelor analizează toate programele guvernamentale care presupun acordarea de garanţii pentru credite, potrivit unei declaraţii mai vechi a ministrului de resort, Anca Dragu. 

„Ministerul Finantelor Publice este deschis dialogului şi continua consultările cu instituţiile bancare pentru a înţelege mai bine evoluţiile din piaţă si pentru a-si face propria analiză ce va sta la baza unei strategii deja anunţate. De altfel, aceste consultări nu au vizat/vizează doar Prima Casă, ci şi alte programe de garanţii care au ca ţintă o creştere economică sustenabilă şi un sprijin real acordat în principal întreprinderilor mici si mijlocii ce activează în mai multe domenii.

Daca e să ne referim strict la programul Prima Casă, prin HG.nr.366/18.05.2016, MFP tocmai a suplimentat plafonul total de garantare pe anul 2016 cu 500 milioane de lei. Măsura a răspuns solicitărilor potențialilor beneficiari ai programului și a ţinut cont de dinamica semnificativ crescută a volumelor garantate în cadrul programului” a declarat Anca Dragu pentru ECONOMICA.NET.

Şi oficialii FNGCIMM au declarat că se studiază posibilitatea modificării legii, în sensul creşterii avansului.

Încercăm să direcţionăm cererea foarte mare către acele persoane care au nevoie de ajutor şi se va concentra pe avans discuţia, pentru că este discutabil dacă cu un avans de 5% este bine şi normal să ai acces la un credit pe termen de 30 de ani, în condiţiile în care în alte ţări produse similare au avansuri de peste 20%. Discuţiile sunt în derulare, se realizează o analiză, încă nu s-a stabilit o concluzie”, a declarat Simona Mureşan, director în cadrul Fondului de Garantare, citată de Digi 24.

Te-ar mai putea interesa și
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România, compania specializată în acordarea finanțării pentru autovehiculele rulate și parte a grupului internațional Eleving Group, anunță schimbarea conducerii. Începând cu......
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), ...
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit a fi pandemia de COVID-19, iar compania ...
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va ...