Dăncilă a demisionat din funcţia de preşedinte al PSD. Cele mai importante declaraţii ale social-democraţilor

Viorica Dăncilă a anunţat că îşi depune demisia din funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat, precizând că acest gest nu vine într-un moment de "slăbiciune", ci într-unul de "demnitate". Congresul Partidului Social Democrat ar putea avea loc în luna februarie, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD, în urma căruia Viorica Dăncilă şi-a anunţat demisia, scrie Agerpres.
Economica.net - mie, 27 nov. 2019, 03:49
Dăncilă a demisionat din funcţia de preşedinte al PSD. Cele mai importante declaraţii ale social-democraţilor

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a demisionat din funcţie, în locul său fiind numit preşedinte interimar Marcel Ciolacu, a anunţat liderul PSD Sector 1, Dan Tudorache, la finalul şedinţei CExN.

Potrivit acestuia, a fost dizolvat Biroul Permanent al partidului, iar noul secretar general este Paul Stănescu. Un congres al partidului ar urma să fie organizat peste o lună şi jumătate.

„Am înţeles opinia colegilor mei, faptul că se doreşte o resetare a partidului, faptul că trebuie cineva să îşi asume rezultatul alegerilor. Nu este un moment de slăbiciune, este un moment de demnitate şi eu consider că a trebuit să îmi dau demisia din funcţia de preşedinte al PSD. Este un gest pe care l-am făcut pentru partid. Consider că am făcut tot ce mi-a stat în putinţă ca să obţinem un rezultat bun, ca să mobilizăm electoratul, dar acum, în urma discuţiilor, am înţeles că se doreşte o resetare a partidului şi că această resetare presupune o echipă care să preia conducerea partidului, o altă viziune, un alt program”, a arătat ea într-o declaraţie de presă susţinută la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD.

Cât priveşte mandatul scurt pe care l-a avut, Dăncilă a spus că nu putea să facă „foarte mult” în cinci luni.

„Din păcate, nu am putut să fac foarte mult în cinci luni de zile, este foarte greu să te organizezi, să încerci să câştigi încredere, să încerci să formezi o echipă sudată. Poate dacă acest mandat ar fi fost mai lung, poate altele erau rezultatele, dar am făcut tot ceea ce am putut”, a afirmat ea.

Cu privire la declaraţia iniţială că nu va pleca din fruntea PSD, Dăncilă a susţinut că ceea ce s-a schimbat a fost „opinia colegilor ei”.

„Opinia colegilor mei. Colegii au considerat că aşa este bine pentru partid şi este normal când colegii consideră că trebuie făcută o resetare, o schimbare, aşa este într-o echipă. Nu puteau colegii să-mi scrie demisia. Dacă nu voiam, spuneam: nu-mi dau demisia”, a adăugat Viorica Dăncilă.

Fostul premier a precizat că a luat decizia de a demisiona pentru faptul că crede „cu adevărat” că trebuie găsite cele mai bune metode astfel încât partidul să meargă cu „motoarele turate înainte”.

Marcel Ciolacu: Marea majoritate a colegilor au propus luna februarie pentru convocarea congresului

Congresul Partidului Social Democrat ar putea avea loc în luna februarie, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD, în urma căruia Viorica Dăncilă şi-a anunţat demisia.

Într-o declaraţie de presă, el a precizat că marea majoritate a colegilor au propus luna februarie pentru convocarea congresului.

„În februarie o să venim în faţa membrilor de partid şi a delegaţilor pentru alegerea unei conduceri legitime care să gestioneze în continuare alegerile locale şi generale, care vor urma anul viitor”, a spus el.

Ciolacu a subliniat că Dăncilă şi-a dat demisia după ce a ascultat punctul de vedere al membrilor CEx.

„Nu a fost preluată această conducere prin forţă. Dacă ar fi fost preluată prin forţă, presupun că nu ţinea CEx şase ore şi nu şi-ar fi exprimat toată lumea opinia. A fost un gest de normalitate al doamnei preşedinte după ce ne-a ascultat şi şi-a depus demisia. Nimeni nu i-a cerut demisia doamnei Dăncilă. Cu toţii am ajuns la concluzia că trebuie resetat acest partid”, a mai spus el.

Stănescu: Vom merge în fiecare judeţ să vedem din ce cauză am avut rezultate mai slabe

Situaţia din organizaţiile judeţene ale PSD care au obţinut rezultate mai slabe la alegerile prezidenţiale va fi discutată în perioada următoare împreună cu conducerea interimară a partidului, a declarat, în noaptea de marţi spre miercuri, secretarul general interimar al PSD, Paul Stănescu.

„Ne vom întâlni împreună cu conducerea interimară şi vom sta de vorbă cu fiecare organizaţie în parte, asta vom face în următoarea perioadă, după ce tăiem porcul, până să tăiem şi porcul. Vom merge peste tot, în fiecare judeţ, vom sta de vorbă şi vom face analize aşa cum trebuie să vedem din ce cauză am avut şi rezultate mai slabe. E de discutat lucrul acesta, e o analiză mai complexă”, a afirmat Stănescu.

El a făcut această precizare în contextul unei întrebări referitoare la preşedinţii de organizaţii judeţene care nu şi-au atins target-ul la care s-au angajat în aceste alegeri prezidenţiale.

Stănescu a adăugat că toate deciziile majore până la congres vor fi luate în Comitetul Executiv Naţional.

„Astă-seară, PSD a dat dovadă de maturitate, conducerea unui partid este un sport de echipă şi aşa trebuie să funcţioneze. (…) Toate deciziile majore din partid au fost luate în Comitetul Executiv Naţional. Pe perioada interimară, împreună cu domnul preşedinte Ciolacu, cu toată echipa interimară, toate deciziile majore până la Congres vor fi luate în Comitetul Executiv Naţional”, a spus Stănescu.

Firea, după CExN al PSD: A fost un vot în unanimitate, cu o singură abţinere, cum să fie lovitură de partid?

Liderul social-democrat Gabriela Firea a declarat că nu se poate vorbi despre o „lovitură de partid” în cazul CExN al PSD soldat cu demisia Vioricăi Dăncilă şi dizolvarea Biroului Permanent, arătând că a fost vot în unanimitate cu o singură abţinere.

„Având în vedere că a fost un vot în unanimitate, nu poate fi comentat, a fost o singură abţinere. Cum să fie lovitură de partid cu vot în unanimitate, o singură excepţie, abţinerea domnului Buzatu. Dacă era, aşa, un scor strâns, da, probabil că se putea considera”, a afirmat Gabriela Firea, marţi noaptea, la plecarea de la CExN al PSD.

Întrebată dacă Viorica Dăncilă a fost forţată să plece de la şefia partidului, ea a menţionat: „Nu putem să spunem că a fost forţată, câtă vreme… nu putea să scrie cineva demisia domniei sale. Domnia sa a solicitat să spunem toţi punctul de vedere şi la final a spus că înţelege să-şi dea demisia”.

Firea a confirmat că în cadrul CExN a avut loc o discuţie mai aprinsă între ea şi Marian Oprişan, dar nu a dorit să o detalieze.

A negat că Oprişan ar fi numit-o „securistă”, întrebată în acest sens.

„Nu, nu, nu, sub nicio formă, a fost o discuţie legată de faptul că eu am reiterat şi adus aminte colegilor mei că am stabilit nişte principii, că nu ne mai întâlnim în afara CEx-ului şi am explicat că eu de aceea nu am fost la acea întâlnire, cum s-a spus de către dumneavoastră ‘CEx paralel’, şi dumnealui a spus că se simte jignit că eu explic de ce nu am fost şi că trebuia să fiu”, a completat Firea.

Primarul Capitalei nu a dorit să răspundă direct, întrebată dacă a plâns, şi a spus doar: „Aşa sunt eu, mai sensibilă. Ce contează acum? A fost, repet, o discuţie, nici nu mai are rost să intru în detalii”.

Ea a mai spus că este prematur să precizeze acum cineva dacă va candida sau nu la şefia partidului.

Plumb: PSD are capacitatea de a se reface şi a pregăti congresul din februarie şi alegerile din 2020

Liderul PSD Dâmboviţa, Rovana Plumb, a declarat că partidul a ajuns la un moment ‘T-zero’ după mesajul primit din partea votanţilor săi, dar a adăugat că are capacitatea de a se reface şi de a putea organiza atât congresul care va avea loc în februarie, cât şi alegerile locale şi parlamentare din 2020.

„Când primim un mesaj din partea votanţilor noştri, este foarte firesc ca să existe o schimbare şi un moment T-zero. Asta s-a întâmplat şi la PSD în această seară. Toată conducerea şi-a dat demisia, este un gest care-i onorează şi, în continuare, cu siguranţă, partidul are toată forţa, toată puterea, toată capacitatea şi capabilitatea de a se reface şi de a putea organiza atât congresul care va avea loc în februarie, cât şi pregătirea pentru alegerile locale şi parlamentare din anul 2020”, a afirmat Rovana Plumb, marţi noapte, la plecarea de la CExN al PSD.

Ea a precizat că, la propunerea sa, Viorica Dăncilă a fost desemnată să o înlocuiască la şefia Organizaţiei de Femei a PSD, funcţie pe care a deţinut-o şi anterior preluării şefiei partidului.

„Eu am propus ca doamna Viorica Dăncilă să preia funcţia de preşedinte al Organizaţiei de Femei. De ce? Pentru că am văzut structura de vot (la prezidenţiale – n.r.) şi pentru că doamna Dăncilă a muncit enorm de mult, iubeşte enorm de mult acest partid şi, după cum bine ştiţi, a plecat tot din rândurile Organizaţiei de Femei. Mi s-a părut că este un gest normal şi firesc pentru ca doamna Dăncilă să reprezinte în continuare femeile social-democrate şi nu numai”, a mai declarat Plumb.

Într-un comunicat transmis marţi noapte de PSD se arată că în urma demisiei Vioricăi Dăncilă şi a dizolvării Biroului Permanent Naţional, CExN al Partidului Social Democrat a decis alegerea unei conduceri interimare cu sarcina de a realiza o tranziţie echilibrată până la organizarea unui viitor congres al partidului, în care să fie aleasă o nouă conducere statutară.

Potrivit comunicatului, structura de conducere colectivă interimară va avea următoarea formulă: preşedinte interimar – Marcel Ciolacu; secretar general interimar – Paul Stănescu; membru Regiunea Sud – Adrian Gâdea; membru Regiunea Sud – Niculae Bădălău; membru Regiunea Sud-Vest – Aladin Georgescu; membru Regiunea Sud-Vest – Mihai Weber; membru Regiunea Sud-Vest – Claudiu Manda; membru Regiunea Sud-Est – Dan Nica; membru Regiunea Sud – Marian Pavel; membru Regiunea Nord-Est – Dragoş Benea; membru Regiunea Nord-Est – Doina Federovici; membru Regiunea Nord-Vest – Radu Moldovan; membru Regiunea Nord-Vest – Gabriel Zetea; membru Regiunea Vest – Laurenţiu Nistor ; membru Regiunea Centru – Vasile Gliga; membru Regiunea Bucureşti-Ilfov – Gabriela Firea; membru Regiunea Bucureşti-Ilfov – Gabriel Mutu.

Te-ar mai putea interesa și
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică......
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...