Dăncilă: Pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu SUA e nevoie de mai multe investiţii

România este aliat ferm şi responsabil al Statelor Unite, iar pentru dezvoltarea cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic este nevoie de cât mai multe investiţii, a declarat premierul Viorica Dăncilă, miercuri, la Palatul Victoria, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu cu delegaţia Consiliului de Afaceri Americano - Român, condusă de preşedintele executiv al AMRO, Eric Stewart.
Economica.net - mie, 19 sept. 2018, 13:37
Dăncilă: Pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu SUA e nevoie de mai multe investiţii

Potrivit unui comunicat al Guvernului, discuţiile purtate de premier şi mai mulţi miniştri ai Cabinetului cu delegaţia AMRO s-au axat pe oportunităţile de dezvoltare a investiţiilor în România ca pârghie de consolidare a cooperării dintre România şi SUA în toate domeniile circumscrise Parteneriatului Strategic.

„România este aliat ferm şi responsabil al Statelor Unite, iar pentru dezvoltarea cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic este nevoie de cât mai multe investiţii”, a declarat Viorica Dăncilă, citată în comunicat.

Sursa citată menţionează că şeful Executivului a subliniat deschiderea Guvernului pentru dialog, în scopul identificării soluţiilor adecvate pentru eliminarea barierelor birocratice şi legislative, astfel încât România să ofere un cadru cât mai prietenos pentru mediul de afaceri.

Totodată, prim-ministrul a prezentat măsurile de stimulare a investiţiilor adoptate deja de Guvern, între care modificarea Legii achiziţiilor publice, a schemei de ajutor de stat pentru investiţiile cu impact major în economice, precum şi cele 21 de proiecte care vor fi realizate în parteneriat public-privat.

Conform comunicatului, reprezentanţii companiilor americane prezente la întâlnire au mulţumit Guvernului pentru deschidere şi au arătat interesul de a extinde investiţiile în România în industria de apărare, în domeniile medical, IT, energie, mediu şi infrastructură.

„Preşedintele executiv al AMRO, Eric Stewart, a asigurat că reprezentanţii investitorilor americani vor susţine în continuare aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”, se arată în comunicat.

În comunicat se precizează că un aspect important al discuţiilor l-a reprezentat dezvoltarea cooperării în domeniul industriei de apărare.

În context, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a menţionat relaţia privilegiată a României cu SUA şi ponderea deţinută de domeniul apărării în cooperarea din cadrul Parteneriatului Strategic.

De asemenea, referitor la interesul manifestat de investitorii americani din industria de apărare faţă de România, a fost subliniat interesul Guvernului de a stimula investiţiile.

„Ne dorim ca o parte cât mai mare din cota de 2% din PIB alocată apărării să se regăsească în industria naţională de apărare, prin atragerea de contracte de offset – transfer tehnologic şi cooperare industrială”, a declarat ministrul Fifor, citat în comunicat.

Din delegaţia României prezentă la întâlnirea de la Palatul Victoria au mai făcut parte ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării rurale, Petre Daea, ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, ministrul pentru Mediul de Afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Companiile din întreaga lume îşi recompensează cu generozitate acţionarii prin răscumpărări semnificative de acţiuni ...
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi 920 de milioane de euro dintr-un fond UE pentru a atenua impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ...
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat luni extinderea utilizării medicamentului RoActemra (Tocilizumab), ...