Dăncilă: Securitatea internă a UE – unul dintre elementele de interes prioritar pentru România

Securitatea internă a Uniunii Europene reprezintă unul dintre elementele de interes prioritar pentru România, a afirmat premierul Viorica Dăncilă, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului.
Economica.net - mie, 20 iun. 2018, 16:30
Dăncilă: Securitatea internă a UE - unul dintre elementele de interes prioritar pentru România

‘Securitatea internă a Uniunii Europene reprezintă unul dintre elementele de interes prioritar pentru România. (…) Asigurarea securităţii frontierelor externe reprezintă una dintre cele mai importante garanţii pentru funcţionarea eficientă a spaţiului de libertate, securitate şi justiţie, iar implementarea mecanismului de evaluare Schengen, a sistemelor informatice dezvoltate la nivelul Uniunii Europene şi interoperabilitatea acestora vor fi subiecte deosebit de importante pe agenda noastră. Vom încerca să explorăm noi modalităţi de abordare a acestei teme, de aceea subiectul gestionării într-o manieră coerentă şi unitară a fluxurilor migratorii va rămâne unul important’, a declarat Dăncilă.

Şefa Executivului a fost invitată în plenul Parlamentului pentru a prezenta stadiul procesului de pregătire pentru preluarea de către România a Preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene în ianuarie 2019.

În acest context, Dăncilă a mai spus că urgenţele pe care statele membre sau Uniunea le-au gestionat în ultimii ani au arătat că un răspuns imediat, eficient necesită o cooperare inter-agenţii mai strânsă şi o concentrare a efortului pentru salvarea victimelor şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

‘Alături de implementarea adecvată a acestor măsuri în plan intern, vor trebui evaluate modalităţile de consolidare a cooperării cu statele din afara Uniunii în domeniul securităţii, având în vedere că o serie de provocări la adresa siguranţei nu cunosc frontiere, referindu-mă aici la combaterea atacurilor cibernetice, combaterea fenomenului radicalizării sau prevenirea activităţii teroriste’, a punctat Dăncilă.

Potrivit premierului, România este interesată să lucreze, totodată, pe subiectul protejării siguranţei cetăţenilor în spaţiul virtual.

‘Revizuirea Strategiei Uniunii Europene pentru securitate cibernetică a creat o bază bună pentru îmbunătăţirea cooperării la nivel european în materie, dar sunt necesare eforturi suplimentare pentru a consolida rezistenţa Uniunii la atacuri cibernetice. Securitatea cibernetică nu mai poate fi considerată doar o opţiune, iar politicile publice şi orice proiect referitor la societatea informaţională trebuie să ia în considerare componenta securităţii cibernetice’, a spus Dăncilă.

Ea a adăugat că România va putea contribui la avansarea unei viziuni privind viitorul securităţii Europei, ‘prin trasarea unor obiective strategice vizând spaţiul de libertate, securitate şi justiţie pentru orizontul post-2020’.

‘România va urmări consolidarea iniţiativelor în derulare, care, între altele, vizează dezvoltarea capabilităţilor de apărare ale Uniunii Europene, precum Procesul Anual de Analiză Coordonată a Apărării, Fondul European de Apărare, Cooperarea Structurată Permanentă, promovând în acelaşi timp un parteneriat mai strâns UE-NATO. O atenţie specială va fi acordată coordonării civil-militare, care reprezintă un domeniu de excelenţă al Uniunii Europene, ceea ce presupune continuarea activităţilor pe linia perfecţionării capabilităţilor civile ale Uniunii Europene’, a mai afirmat Dăncilă.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...