Dăncilă: Securitatea internă a UE – unul dintre elementele de interes prioritar pentru România

Securitatea internă a Uniunii Europene reprezintă unul dintre elementele de interes prioritar pentru România, a afirmat premierul Viorica Dăncilă, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului.
Economica.net - mie, 20 iun. 2018, 16:30
Dăncilă: Securitatea internă a UE - unul dintre elementele de interes prioritar pentru România

‘Securitatea internă a Uniunii Europene reprezintă unul dintre elementele de interes prioritar pentru România. (…) Asigurarea securităţii frontierelor externe reprezintă una dintre cele mai importante garanţii pentru funcţionarea eficientă a spaţiului de libertate, securitate şi justiţie, iar implementarea mecanismului de evaluare Schengen, a sistemelor informatice dezvoltate la nivelul Uniunii Europene şi interoperabilitatea acestora vor fi subiecte deosebit de importante pe agenda noastră. Vom încerca să explorăm noi modalităţi de abordare a acestei teme, de aceea subiectul gestionării într-o manieră coerentă şi unitară a fluxurilor migratorii va rămâne unul important’, a declarat Dăncilă.

Şefa Executivului a fost invitată în plenul Parlamentului pentru a prezenta stadiul procesului de pregătire pentru preluarea de către România a Preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene în ianuarie 2019.

În acest context, Dăncilă a mai spus că urgenţele pe care statele membre sau Uniunea le-au gestionat în ultimii ani au arătat că un răspuns imediat, eficient necesită o cooperare inter-agenţii mai strânsă şi o concentrare a efortului pentru salvarea victimelor şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

‘Alături de implementarea adecvată a acestor măsuri în plan intern, vor trebui evaluate modalităţile de consolidare a cooperării cu statele din afara Uniunii în domeniul securităţii, având în vedere că o serie de provocări la adresa siguranţei nu cunosc frontiere, referindu-mă aici la combaterea atacurilor cibernetice, combaterea fenomenului radicalizării sau prevenirea activităţii teroriste’, a punctat Dăncilă.

Potrivit premierului, România este interesată să lucreze, totodată, pe subiectul protejării siguranţei cetăţenilor în spaţiul virtual.

‘Revizuirea Strategiei Uniunii Europene pentru securitate cibernetică a creat o bază bună pentru îmbunătăţirea cooperării la nivel european în materie, dar sunt necesare eforturi suplimentare pentru a consolida rezistenţa Uniunii la atacuri cibernetice. Securitatea cibernetică nu mai poate fi considerată doar o opţiune, iar politicile publice şi orice proiect referitor la societatea informaţională trebuie să ia în considerare componenta securităţii cibernetice’, a spus Dăncilă.

Ea a adăugat că România va putea contribui la avansarea unei viziuni privind viitorul securităţii Europei, ‘prin trasarea unor obiective strategice vizând spaţiul de libertate, securitate şi justiţie pentru orizontul post-2020’.

‘România va urmări consolidarea iniţiativelor în derulare, care, între altele, vizează dezvoltarea capabilităţilor de apărare ale Uniunii Europene, precum Procesul Anual de Analiză Coordonată a Apărării, Fondul European de Apărare, Cooperarea Structurată Permanentă, promovând în acelaşi timp un parteneriat mai strâns UE-NATO. O atenţie specială va fi acordată coordonării civil-militare, care reprezintă un domeniu de excelenţă al Uniunii Europene, ceea ce presupune continuarea activităţilor pe linia perfecţionării capabilităţilor civile ale Uniunii Europene’, a mai afirmat Dăncilă.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul Cîțu despre marea relaxare: Fără restricții noaptea, restaurante deschise până la ora 24, meciuri și concerte cu spectatori
Premierul Cîțu despre marea relaxare: Fără restricții noaptea, restaurante deschise până la ora 24, meciuri și concerte ...
Începând de mâine, circulația pe timpul nopții va fi liberă, restaurantele vor fi deschise până la ora 24, iar magazinele revin la program normal. Sunt câteva dintre măsurile anunțate de......
Biofarm a raportat un profit în creștere cu 21% pentru primele trei luni ale anului
Biofarm a raportat un profit în creștere cu 21% pentru primele trei luni ale anului
Biofarm a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 22,47 de milioane de lei, cu 21% mai mare faţă ...
Profitul SIF Oltenia s-a prăbușit în primele trei luni ale anului
Profitul SIF Oltenia s-a prăbușit în primele trei luni ale anului
Societatea de Investiţii Financiare Oltenia a încheiat primul trimestru cu un profit net de 1,057 de milioane de lei, de ...
Producătorul de mobilă Tandem din Republica Moldova deschide cel de-al șaptelea magazin din România
Producătorul de mobilă Tandem din Republica Moldova deschide cel de-al șaptelea magazin din România
Producătorul de mobilă Tandem din Chişinău a anunțat vineri că deschide cel de-al șaptelea magazin din România, la ...