Dăncilă: Vom face o nouă propunere de comisar european. Rovana Plumb nu se află în niciun conflict de interese

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat luni seara că va face o nouă propunere de comisar european, dar a susţinut că Rovana Plumb "nu se află în niciun conflict de interese".
Economica.net - lun, 30 sept. 2019, 16:01
Dăncilă: Vom face o nouă propunere de comisar european. Rovana Plumb nu se află în niciun conflict de interese

„Noi vom face o nouă propunere de comisar european, iar în ceea ce priveşte invitaţia la consultări adresată de preşedinte îi răspund că voi veni de îndată, acelaşi ‘de îndată’ cu care şi dumnealui a decis să numească miniştrii interimari, conform deciziei Curţii Constituţionale, care a stabilit că preşedintele a încălcat Constituţia”, a precizat premierul, într-o declaraţie de presă la sediul PSD.

Potrivit Vioricăi Dăncilă, „conform legislaţiei naţionale, Rovana Plumb nu se află în niciun conflict de interese”.

„În legislaţia europeană un astfel de cadru nu doar că nu este clar reglementat, dar situaţia sa a fost supusă unui joc politic ce lasă loc de interpretări. Nu există un conflict dovedit, nu există un motiv solid pentru această respingere”, a subliniat ea.

Şefa Guvernului a vorbit despre un „lobby agresiv” ca propunerea României de comisar european să nu treacă de audieri.

Premierul a susţinut că, în acest context, „Comisia JURI se află la originea unui conflict între legislaţia naţională din România şi cea europeană, conflict ce depăşeşte competenţele înscrise în regulamentul de procedură al Parlamentului, precum şi în Tratatul Uniunii Europene”.

Luni, Comisia de afaceri juridice a Parlamentului European (JURI) a respins candidatura Rovanei Plumb la postul de comisar european pentru Transporturi.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare prin care o invită miercuri la consultări pe tema nominalizării persoanei pentru funcţia de comisar european. „În temeiul dispoziţiilor art. 80 şi ale art. 86 din Constituţie, vă invit pentru consultări miercuri, 2 octombrie, ora 12,00, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează aspecte legate de nominalizarea persoanei pentru funcţia de membru al Comisiei Europene. Această chestiune reprezintă o problemă urgentă şi de importanţă deosebită pentru statul român”, spune şeful statului.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...