Daniel Botănoiu (MADR): Agricultura ecologică are alocată o sumă de 200 de milioane de euro în viitorul PNDR

Agricultura ecologică are alocată o sumă de 200 de milioane de euro în viitorul Program Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 şi în continuare vom căuta soluţii pentru susţinerea acestui sector, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, la o dezbatere privind reducerea TVA la produsele ecologice.
Economica.net - mar, 29 apr. 2014, 13:41
Daniel Botănoiu (MADR): Agricultura ecologică are alocată o sumă de 200 de milioane de euro în viitorul PNDR

‘În viitorul program PNDR 2014-2020, avem alocată o sumă consistentă de 200 de milioane de euro pentru agricultura ecologică. Poate nu este suficientă, dar căutăm în continuare soluţii ca să susţinem acest sector care în ultima perioadă a adus plus valoare în economia României. Dacă ne uităm pe balanţa comercială, care este pe plus în 2013, inclusiv în luna ianuarie 2014, o parte din acest plus vine şi din sectorul agriculturii ecologice. Ne dorim ca şi în viitor să se întâmple astfel de lucruri cu acelaşi succes’, a spus Botănoiu.

Acesta a precizat că în noul PNDR s-au admis două direcţii distincte, respectiv sprijinirea competitivităţii şi a fermelor mari, iar o alta vizează fermele mici, ‘pentru care credem noi că agricultura ecologică se potriveşte ca o mănuşă’.

‘Trebuie să acordăm o atenţie deosebită acestui bun de preţ pe care îl avem, terenurile agricole, motiv pentru care credem că agricultura ecologică, care ocupă în prezent un procent de 8%, nu se va opri aici. De la un nivel de 3.000 de hectare a ajuns la 288.000 hectare în 2012 şi considerăm că este un domeniu dinamic care permite o dezvoltare echilibrată. Acesta s-a dezvoltat şi datorită unei pieţe funcţionale la nivel european, chiar dacă este un produs de nişă. Eu nu cred că la nivel naţional produsele eco sunt scumpe, ele au un preţ rezonabil care reflectă cu adevărat munca celor care sunt în sector’, a explicat secretarul de stat în MADR.

Botănoiu a afirmat că produsele româneşti sunt mult mai sănătoase decât cele din celelalte state din UE, în condiţiile în care România foloseşte în agricultură, pe hectar, de 10 ori mai puţine chimicale.

‘România utilizează 25 de kilograme de azot la hectar, comparativ cu Olanda care utilizează de 10 ori mai mult pe hectar, ceea ce ne permite să spunem că majoritatea produselor româneşti, inclusiv cele care provin din agricultura convenţională, sunt mai sănătoase şi mai curate decât cele provenite din vechile state membre. Şi Polonia şi Ungaria folosesc cantităţi duble faţă de ce folosim noi astăzi’, a explicat Botănoiu.

Potrivit sursei citate, MADR va face analize pentru introducerea acelui TVA în trei trepte propus de Bio-România, astfel încât produsele eco să poată beneficia de o cotă redusă de TVA.

Institutul Social Democrat’ Ovidiu Şincai’ în parteneriat cu Asociaţia Bio-România organizează marţi, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu tema: ‘Dezvoltarea Durabilă a Europei – Goethe Project – TVA verde în agricultură şi alimentaţie”.

Principiul TVA Verde a fost gândit de Comisia Europeană pentru a fi aplicat tuturor bunurilor de consum şi serviciilor, nu numai alimentelor, fiind schimbat fundamental şi criteriul calculării cotei de TVA.

Studiul finanţat de Uniunea Europeană prin care se propune implementarea TVA Verde a stabilit formule precise de calcul al acestui impozit ţinând cont de amprenta de carbon a fiecărui produs, de durata de viaţă a produsului, de utilizarea resurselor neregenerabile, de costurile cu distrugerea sau reciclarea produselor după utilizare.

Potrivit Bio-România, alimentele de bază certificate bio trebuie să aibă TVA zero, cele aflate în conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv cele care folosesc materie primă convenţională, însă procesarea se face fără chimicale, să aibă o cotă de 9%. Pentru alimentele actuale care sunt fabricate din produse agricole convenţionale, iar în procesarea lor se folosesc aditivi chimici, TVA să rămână 24%.

De asemenea, acele alimente, care sunt extrem de periculoase pentru sănătate, ar trebui să fie suprataxate cu o cotă mai mare de 24%, în special cele care conţin mai mulţi aditivi alimentari.

 

Te-ar mai putea interesa și
Nouă ieftinire a carburanților, azi. Care sunt prețurile
Nouă ieftinire a carburanților, azi. Care sunt prețurile
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus din nou prețurile azi. S-a ieftinit doar benzina de data asta....
Ucraina: Primul vas al ONU încărcat cu cereale a plecat spre Africa
Ucraina: Primul vas al ONU încărcat cu cereale a plecat spre Africa
Prima navă umanitară închiriată de ONU pentru a transporta cereale ucrainene a părăsit marţi portul Pivdennyi, sudul ...
Avertismentul Rusiei pentru Europa – Gazprom: Preţurile gazelor ar putea creşte cu 60% în iarnă, la peste 4.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi
Avertismentul Rusiei pentru Europa – Gazprom: Preţurile gazelor ar putea creşte cu 60% în iarnă, la peste 4.000 ...
Compania de stat rusă de gaze Gazprom a declarat marţi că preţurile gazelor europene ar putea creşte în această iarnă ...
Atac cibernetic rus „fără precedent”, anunţă operatorul nuclear ucrainean
Atac cibernetic rus „fără precedent”, anunţă operatorul nuclear ucrainean
Operatorul public ucrainean al centralelor nucleare Energoatom a denunţat marţi într-un comunicat un atac cibernetic rus ...