Daniel Coriu, președintele CMR: Tarifele oferite medicilor de familie vor rămâne neschimbate până la 30 iunie 2024

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Daniel Coriu, a anunţat, joi, că, în urma discuţiilor cu factorii decizionali, tarifele pentru servicii medicale oferite de medicii de familie şi din ambulatoriu vor fi menţinute neschimbate până la 30 iunie 2024, la valoarea celor din ultimul trimestru din 2023.
AGERPRES - joi, 18 ian. 2024, 19:15
Daniel Coriu, președintele CMR: Tarifele oferite medicilor de familie vor rămâne neschimbate până la 30 iunie 2024

„Menţinem valoarea punctelor negociate la finalul lunii iulie 2023. Nu se scade valoarea de punct cum s-a dorit iniţial. (…) Valabilitatea este numai până la 20 iunie 2024, primele şase luni. Legat de spital, s-a renunţat la cele trei ore pentru un pacient în spitalizarea de o zi şi am revenit la contractul-cadru anterior, din 2023, în care să fie două ore, ceea ce permite medicului să vadă mai mulţi pacienţi”, a declarat Coriu, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că se vor elimina penalizările progresive pentru medicii care au mai mult de 2.200 de pacienţi pe listă.

„Vorbim de zone defavorizate în care unde un medic trebuia să facă faţă unui număr mult mai mare de pacienţi înscrişi pe listă şi atunci s-a acceptat să se renunţe la penalizarea acestor colegi, care munceau mai mult de fapt. De asemenea, s-a clarificat ce înseamnă decontarea unei singure consultaţii pe zi. (…) CNAS a renunţat la punctul 19 care a creat foarte multe emoţii negative în rândul colegilor şi care se referă la validarea serviciului de către membrii familiei”, a explicat Daniel Coriu.

Întrebat dacă s-a semnat un acord în acest sens, Coriu a spus: „Aşteptăm un proces-verbal de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Avem garanţia unor parteneri foarte serioşi. Nu s-a semnat niciun acord. Discuţiile au fost online”.

Potrivit reprezentanţilor CMR, în urma consultărilor, s-a stabilit înfiinţarea unui grup de lucru care să găsească, până la 1 iulie, soluţii pentru eficientizarea, creşterea calităţii serviciilor medicale şi plăţi suplimentare pentru serviciile aferente prevenţiei.

În data de 11 ianuarie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat în transparenţă decizională valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, inițiativă care a stârnit reacții puternice din parte sistemul de sănătate, în special din partea medicilor de familie și a medicilor de ambulatoriu..

Valoarea punctelor calculată de CNAS este următoarea: pentru punctul per capita – 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară – 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – 3,3 lei.

În data de 12 ianuarie, ăreşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, Cătălina Poiană, a solicitat renegocierea şi creşterea valorii punctului pentru serviciile medicale acordate de medicii de familie şi de cei din ambulatoriu de specialitate.

„Valoarea actuală înseamnă o reducere de 30% aproximativ a bugetului pentru medicina de ambulatoriu şi medicina de familie. Corelată cu modificările fiscale de la sfârşitul anului trecut, cu creşterile de preţuri şi de fiscalitate vor duce la o scădere a veniturilor medicilor cu 40 până la 50% faţă de momentul actual. (…) Ce vor face medicii din localităţile ceva mai mici, unde din cauza populaţiei mai reduse nu pot face numărul maxim de consultaţii posibile. Ce soluţii au? Să îşi închidă cabinetele. (…) 6.000-7.000 de medici ar fi direct afectaţi. (…) Nu dorim să se ajungă la o confruntare, dorim să se rezolvăm lucrurile prin discuţii logice. Dar de data aceasta dacă nu se va reuşi să aplanăm situaţia şi nu se va reuşi o echilibrare a valorii punctului la nivelul cel puţin al anului trecut, pericolul este clar – colegii nu vor mai semna acte adiţionale de la 1 februarie. Au actul adiţional semnat până la 31 ianuarie. (…) Dacă punctul nu va creşte, nu vor mai semna acte adiţionale. Vor închide. (…) Practic o treime din populaţia României ajunge în ambulatoriu”, a explicat medicul.

În data de 15 ianuarie, medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov au solicitat revenirea „fără întârziere” la tarifele pentru servicii medicale stabilite pentru ultimul trimestru din 2023 şi încheierea de acte adiţionale pentru tot anul 2024 pe actualele valori de punct.

„Solicităm public revenirea fără întârziere la tarifele stabilite pentru ultimul trimestru din 2023 şi încheierea de acte adiţionale pentru tot anul 2024 pe actualele valori de punct”, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti.

„Publicarea în transparenţă decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului – cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie şi medicina din ambulatoriu, are drept consecinţă imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024. Împreună cu modificările fiscale suplimentare şi împovărătoare aşteptate în anul 2024, creşterea inflaţiei şi introducerea de noi mecanisme de control şi sancţiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistenţa medicală primară şi pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps”, susţin medicii de familie.

Sursa foto: RomaniaTv.net

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...