Ilinca, Softbinator Technologies: Suntem foarte aproape să preluăm o firmă de consultanţă în tehnologie, o direcţie pe care dorim să o dezvoltăm

În timp ce multe companii se confruntă cu probleme din cauza blocajelor din piaţă şi au pus proiectele de dezvoltare în aşteptare, Softbinator Technologies, companie românească specializată în proiecte de R&D în blockchain și Inteligență Artificială, anunţă că este "foarte aproape" să semneze preluarea unei companii de consultanţă în domeniul tehnologic. Mai mult, se află în discuţii avansate cu câteva startup-uri din zona de Inteligență Artficială și din robotică pentru a investi în acestea, iar în timpul stării de urgenţă a făcut şi angajări pentru specialişti IT, spune într-un interviu pentru ECONOMICA.NET, Daniel Ilinca, CEO Softbinator Technologies.
Lidia Neagu - mie, 03 iun. 2020, 18:29
Ilinca, Softbinator Technologies: Suntem foarte aproape să preluăm o firmă de consultanţă în tehnologie, o direcţie pe care dorim să o dezvoltăm

1. Ați anunțat că doriți să angajați 30 de specialiști. Cum a decurs procesul de recrutare, l-ați închis sau încă mai cautați?

În ultima lună am reușit să angajăm zece oameni, procesul de recrutare rămânând activ, iar asta și pentru că noi ne-am setat ca prioritate să creștem accelerat și atunci ne propunem să scanăm piața în continuare pentru noi recrutări, dar și pentru noi proiecte.
După cum am anunțat recent, suntem interesați chiar să preluăm sau să facem parteneriate de lungă durată cu companii mici ale căror proiecte au avut de suferit în această perioadă. De altfel, în urma anunțului respectiv am primit mesaje interesante, iar pe unele sper sa le putem concretiza.

2. Pozițiile deschise erau doar pentru București sau și pentru Constanța?
Pozițiile sunt pentru ambele locații – avem o alocare pe proiecte în funcție de specializări și independent de locație. Prin urmare, colegii noștri din Constanța pot lucra foarte bine în proiecte în care majoritatea echipei este în București și viceversa.

3. Ce specializări IT se găsesc cel mai ușor și care sunt cele mai dificil de găsit și de ce?
În prezent, este destul de dificil să găsești specialiști buni în blockchain, spre exemplu. Este un domeniu relativ nou, cu puțini oameni și câteva companii care l-au explorat cu adevărat. Noi avem câțiva colegi foarte buni în blockchain și chiar am lucrat la câteva proiecte pe această tehnologie. Din motive lesne de înțeles, nu putem vorbi despre ele momentan.
Totuși, încercăm să nu ne rezumăm la specializări în procesul de recrutare. Sigur, avem seturi specifice de competențe pe care le căutam pentru diferite proiecte, însă ne interesează în primul rând capacitatea viitorilor noștri colegi de a deprinde abilități și de a învăța noi tehnologii, de a experimenta și de a veni cu soluții creative.
Angajăm des pentru atitudine, pentru că, în general, competențele pot fi dobândite mai ușor. Probabil că seniorii sunt mai greu de recrutat, însă prioritatea noastră este să investim în oameni și să le dăm ocazia să ajungă la nivelul de specializare pe care și-l doresc și de care noi avem nevoie.

4. Cum veți continua activitatea după 15 mai?
Decizia noastră este să nu ne întoarcem imediat la birou. Deja am început să pregatim spațiul astfel încât să corespundă cerințelor de sănătate și securitatea muncii și am început o consultare cu colegii noștri să știm câți sunt dispuși, își doresc sau pot să vină la birou cu respectarea tuturor recomandărilor. În funcție de asta, vom decide dacă vom organiza mai multe etape de revenire la birou, sau vom organiza programul în ture, sau dacă vom aplica aceste măsuri în paralel, așa încât munca la sediul companiei să fie un beneficiu pentru colegii noștri și nu o sursă de stress.
Ne ajută faptul că lucrul de acasă se poate desfășura în condiții de productivitate foarte aproape de normal și, prin urmare, nu suntem presați să acționăm mai rapid decât am fi pregătiți.

5. Care ar fi trei lucruri plăcute și trei provocări în ceea ce privește munca de acasă?
Noi avem sesiuni online de socializare cu colegii din firmă, cel puțin o dată pe saptamană și cu aceste ocazii am putut să observăm mai bine lucrurile care ne pasionează sau ne stresează pe fiecare.
Pentru majoritatea, lucrul de acasă a însemnat un timp suplimentar câștigat, în unele cazuri peste o oră pe zi, pe care înainte îl pierdeam în trafic, acum folosit pentru a face ce ne place – jocuri, sport, hobby-uri, timp petrecut cu familia sau cu animalele de companie.
Pentru unii dintre colegi a fost mai simplu să își gestioneze perioadele cu randament maxim, fiind mai puțin condiționați de colegii lor, iar pauzele au fost mai eficiente.
Pe de altă parte, a trebuit să ne ajustăm rapid la condiții de lucru care poate nu sunt la fel de confortabile ca la birou, să ne negociem spațiul din apartament și timpul dedicat muncii cu familia sau colegii de apartament. Iar în cateva cazuri, am observat ca pasiunea pentru gătit împărtășită cu colegii în sesiunile noastre comune a generat un pic de invidie din partea celor mai puțin talentați.

6. De curând ați anunțat că vă interesează să achiziționați companii mai mici care întampină dificultăți sau startup-uri. Cât de aproape sunteți să încheiați sau dacă ați încheiat deja vreun deal? Povestiți un pic despre acest proces: cum decurg negocierile, din ce zone vă interesează să fie aceste companii, etc.
Am primit mai multe mesaje interesante în urma anunțului nostru și chiar suntem în discuții avansate cu 2 startup-uri din zona de Inteligență Artficială și unul din robotică în care ne dorim să investim. Două dintre ele activează în domeniul healthtech, unde noi avem deja expertiză.
De asemenea, suntem foarte aproape de a semna preluarea unei companii de consultanță în tehnologie, zonă pe care dorim să o dezvoltăm în perioada următoare la Softbinator Technologies. Avem discuții și cu alte companii din țară în vederea accesării unor proiecte mai mari, care necesită mai mulți specialiști în anumite domenii.
Cu siguranță vom comunica mai multe despre aceste parteneriate și preluări pe măsură ce avansăm discuțiile.
Nevoia noastră în prezent este de a ne creşte resursele și capacitatea de răspuns pentru proiecte mai mari și mai interesante. Căutăm, prin urmare, parteneriate care să ne completeze și crească specializările pe câteva verticale pe care noi le considerăm cu potențial foarte mare pe termen mediu și lung – fintech, edutech și med/healthtech.

7. Vă interesează și startup-uri internaționale sau doar locale?
Nu am luat neapărat în considerare startup-uri internaționale, dar, dacă apare pe radar un proiect interesant, cu siguranță îi vom acorda atenție.

8. Am văzut că țineți cursuri la Universitatea București. Așadar sunteți deopotrivă antreprenor și profesor. Cum apreciați calitatea învățământului tehnic? Sunt tinerii absolvenți pregătiți pentru piața muncii?
Discuțiile legate de calitatea învățământului în general se raportează, după părerea mea, la metrici greșite. Nu cred că este rezonabil să ne așteptăm ca în acest moment în istorie să zicem că absolvenții să iasă din școală știind tot ce trebuie să știe până la sfarșitul vieții lor profesionale.
Nu știu dacă așteptarea a existat vreodată cu adevarat în acești termeni. Pentru a avansa în carieră a fost nevoie mereu să acumulezi mai multe cunoștințe, mai multă expertiză, să urmezi cursuri suplimentare sau complementare și așa mai departe. Acest lucru este valabil în continuare și poate mai mult ca niciodată – pentru că volumul de informații disponibile și viteza cu care noi informații apar, în toate domeniile, au crescut fenomenal.
Sunt absolvenții pregătiți pentru primul an din viața lor profesională? Probabil ca da. Sunt ei, însă, la fel de pregătiți pentru primii lor 10 ani de carieră? Cel mai probabil că nu. Nu au cum și nici nu ar trebui să fie. Societatea este în continuă schimbare, economia la fel, regulile jocului se schimbă continuu pentru toate domeniile. Mai mult decât orice altceva, pentru educație în general, mi se pare critic să menținem curiozitatea și interesul, inclinația spre explorare și obișnuința de a învăța lucruri noi. Abia asta ne face pe toți mai pregătiți.

9. Ce proiecte doriți să dezvoltați anul acesta?
În zona de business, așa cum am menționat, ne propunem să creștem semnificativ, mai ales în cercetare și dezvoltare de produse – R&D. Lucrăm la mai multe proiecte în prezent alături de clienți locali și internaționali, dar, din păcate, nu putem intra foarte mult în detalii. Totuși, vă pot spune că unul dintre ele este în zona de automotive, industrie nouă pentru noi, însă, din punct de vedere al tehnologiilor folosite, avem specialiștii potriviți.
Pe lângă zona de business și dezvoltare, compania noastră va continua să se implice în proiecte de comunitate și din zona civică. Vrem să contribuim cu resursele pe care le avem la dispoziție la dezvoltarea programelor antreprenoriale și de inovație, vom continua să sprijinim facultățile cu care colaborăm, atât cu resurse, cât și în programele de actualizare a curriculei.

10. Situația actuală arată că globalizarea își are limitele, sau cel puțin trebuie organizată mai bine. Naționalismul / regionalismul nu va avea succes pe viitor, dar nu ar trebui poate să ne concentrăm pe îmbunătățirea industriei românești și europene pentru a crea rezistență?
Fără să fim specialiști în macro-economie, cred că ne putem aștepta ca regulile pieței globale să se schimbe, chiar dacă schimburile comerciale vor continua. Impactul cel mai probabil că va fi diferit de la industrie la industrie – unii vor fi mai afectați, iar alții este posibil să fie în câștig.
Pentru schimburile de bunuri de larg consum, de exemplu, este posibil să fie nevoie de rețele mai strânse de producție și distribuție, la nivel regional.
Cred că industria de tehnologie are nevoie de o piață globală. Schimbul și transferul de informații, generic vorbind, poate fi un instrument cu adevărat util dacă are resurse și piloni multipli, globali. În același timp, este nevoie de adopție la scară largă pentru ca tehnologia să își manifeste beneficiile. Iar pentru companiile românești – inclusiv pentru startupuri, dacă ne raportăm la capitalul de inovație local – este extrem de important să aibă acces și succes pe piața globală.

11. Credeți că această criză va modifica parcursul viitor al companiei?
În ce ne priveste, sperăm ca schimbările să fie în bine și să putem profita de contextul actual pentru creșterea proiectelor companiei. Dar, dincolo de aspectul economic și comercial, noi credem în misiunea noastră de a dezvolta tehnologie pentru a crește calitatea vieții și a ajuta oamenii. Sper că vom putea continua să facem asta și pe mai departe.

12. Care sunt câteva dintre lecțiile învățate?
Cea mai importată lecție – și nu doar rezultată din criza actuală – este capacitatea de adaptare la schimbare, prin învățare. Cred că este unul din cele mai importante lucruri pe care trebuie să le deprindem și internalizăm – acesta este motivul pentru care cred în importanța educației, atât sistematizată și formală, cât și continuă.

Te-ar mai putea interesa și
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu o formulă unică de vânzări, ce șoferi vor primi cele mai mici tarife RCA
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu ...
Eazy Asigurări, societate controlată de familia lui Sacha Dragic, fondatorul Superbet, ar fi trebuit deja să debuteze pe piață conform propriilor planuri. Nu a făcut-o încă, iar acest lucru......
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, ...
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ...